- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Μετανάστες βρήκαν Στέγη
Η σκληρότητα της φυγής από τη χώρα σου διατρέχει την παράσταση «Αmid the clouds»

Η ιστορία δύο προσφύγων από το Ιράν που διασχίζουν τα Βαλκάνια προκειμένου να φτάσουν στην Αγγλία μοιάζει σοκαριστικά αυτονόητη και οικεία, κυρίως στην Ελλάδα, όπου αντίστοιχες ιστορίες συνθέτουν μέρος της σύγχρονης ιστορίας μας. Η Ελλάδα ως χώρος μετάβασης ή αναγκαστικής στάσης – αλλά και αντίθετα ως χώρος εκκίνησης πλέον για όλο και περισσότερους μετανάστες, τώρα και Έλληνες. Είναι πάντα η συγκυρία και η καμπή της ιστορίας που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την αποστολή και τη δύναμη ενός έργου όπως το «Amid the clouds» του Ιρανού Aμίρ Ρεζά Κουχεστανί, που έρχεται από τις 15 ως και τις 18 Μαρτίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του.
Το έργο αφορά δύο Ιρανούς που συναντιούνται στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από το Ιράν μέσω των Βαλκανίων προς καταυλισμό προσφύγων στην Αγγλία – ένας νεαρός άντρας και μια έγκυος γυναίκα. Και οι δυο φέρουν τη λαχτάρα του τελικού προορισμού, το τραύμα της απώλειας δικών τους ανθρώπων κατά την προσπάθεια διαφυγής μέσω θαλάσσης ή ποταμών – το υγρό στοιχείο διατρέχει την παράσταση και αποτελεί άλλοτε το όριο και άλλοτε την πηγή της δύναμης των ηρώων. Οι μονόλογοι και διάλογοι του σημαντικού Ιρανού συγγραφέα και σκηνοθέτη, που παρουσίασε το έργο του σε ολόκληρο τον κόσμο (το έγραψε κατά τη διάρκεια residency στο Royal Court του Λονδίνου), διακρίνονται για το ιδιαίτερο αφηγηματικό τους ύφος. Και δη με την αφήγηση στα φαρσί, την περσική διάλεκτο – η τονικότητα και το ηχόχρωμα της γλώσσας είναι ικανά να δημιουργήσουν στο κοινό πολλαπλές εικόνες και συναισθήματα (υπάρχουν υπέρτιτλοι στα ελληνικά). Η γλώσσα αυτή είναι η πραγματική τους χώρα, που κουβαλάνε μαζί τους οι ήρωες του έργου, κιβωτός βιωμάτων και κοσμοθεωρίας. Πολλές ιστορίες, παλιές και νέες, διακλαδώνονται στο έργο και βάζουν τους πρόσφυγες πέρα και πάνω από κουτάκια στατιστικών δεδομένων, απολήξεις συμπερασμάτων για την άσκηση πολιτικής, τις εκτιμήσεις ιστορικών δονήσεων. Ο Koυχεστανί, πέρα από το γεγονός της προσφυγιάς, τα ανείπωτα όσα για τις συνθήκες που τους αναγκάζουν να φύγουν από το Ιράν, αναδεικνύει τις ανθρώπινες ιστορίες.
Το θέμα της φυγής, της εγκατάστασης σε νέο τόπο, είναι κυρίαρχο και στην εκδήλωση «Ο μετανάστης αυτοβιογραφείται» που θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στις 12/3, με τη συμμετοχή των Βασίλη Αλεξάκη, Αλεξάνδρας Ιωαννίδου και Γκάζι Καπλάνι. Εδώ το θέμα της μετανάστευσης προσεγγίζεται μεν ιστορικά και κοινωνικά, αλλά και μέσω των προσωπικών ιστοριών των Αλεξάκη και Καπλανί, δείχνοντας ξανά πως το βίωμα λέει πάντα την αλήθεια πάνω από τις επίσημες μελέτες και έρευνες.
Info Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφ. Συγγρού 107-109, 210 9005.800
«Amid the clouds», 15-18/3, 21.00, € 18, 10
«Ο μετανάστης αυτοβιογραφείται», 12/3, 19.00, είσοδος ελεύθερη
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τον ηθοποιό με αφορμή τη συμμετοχή του στο «Tiny beautiful things», που ανεβάζει η Νία Βαρντάλος στο Παλλάς
Διετέλεσε Καλλιτεχνική Διευθύντρια για έξι συναπτά έτη - Η ανάρτησή της
Η σκηνή γίνεται πεδίο έρευνας στην παράσταση «Τα σκυλιά» του Ανέστη Αζά με αφορμή τον θάνατο του χάσκι στην Αράχωβα
Πολυαναμενόμενες πρεμιέρες και έργα που παίρνουν παράταση μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο
Οι Γιώργης Τσουρής, Τζούλια Διαμαντοπούλου, Νεφέλη Μαϊστράλη, Τάσος Ιορδανίδης και Άρης Ασπρούλης μας μιλούν για το πώς η ελληνική πένα βρίσκεται στο επίκεντρο της θεατρικής δημιουργίας
Μιλήσαμε με τους «À Vendre» για το επίκαιρο έργο που σκηνοθετεί η Μαρία Βαρνακκίδου αλλά και για τη θεατρική ομάδα.
Ο Γιώργος Γαλίτης αναλαμβάνει τον ομώνυμο ρόλο στο έργο
Περισσότεροι από 200 επαγγελματίες του θεάτρου από 42 χώρες έδωσαν το «παρών»
5 θεατρικά που σας προτείνουμε για την εβδομάδα
Ο ηθοποιός εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του στο καθεστώς Ερντογάν
Ο σπαρταριστός κόσμος των προβληματισμένων νέων του σήμερα ξεδιπλώνεται στη σκηνή
Το νέο θεατρικό έργο του Γιώργου Χριστοδούλου, βασισμένο στο «Ψυχοσσάβατο» του Γρηγορίου Ξενόπουλου, έρχεται να αφηγηθεί μια ιστορία γεμάτη ένταση, μυστήριο και ανατροπές
Στην πρώτη του σκηνοθετική συμμετοχή στον θεσμό
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια με αφορμή τη νέα της παράσταση «Holy Bitch!»
Τη νέα θεατρική σεζόν 2025-26 στο θέατρο ARK
Η Σοφία Καραγιάννη αποδεικνύει για ακόμη μια φορά το διπλό ταλέντο της ως δραματουργού και ως σκηνοθέτιδας
Η θεατρική σεζόν 2024-25 ολοκληρώνεται για αρκετά έργα την Κυριακή των Βαΐων
Η παράσταση «Εμένα οι μικρές ιστορίες με νοιάζουν, Ναπολέων!» μιλά για τις σχέσεις εξουσίας και τις επιπτώσεις τους στη ζωή των ανθρώπων
Το εργοστάσιο Πεταλούδα γίνεται θέατρο και η Cartel αλλάζει το τοπίο ξανά
Μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.