Θεατρο - Οπερα

Όταν ο Ευθύμης Φιλίππου συνάντησε τους Vasistas

H Αργυρώ Χιώτη μιλάει για το «Απολογίες 4 & 5» που ανεβαίνει στο Φεστιβάλ

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πρόκειται για ένα βιογραφικό σκηνικό ποίημα βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα. Για μια παράσταση με έντονη μουσικότητα, στα όρια του θεάτρου και του χορού. Το καινούργιο έργο του Ευθύμη Φιλίππου, με λόγο συμπυκνωμένο και λυρικό, επιχειρεί μία περιπλάνηση στην εσωτερική γεωγραφία δύο προσώπων. Μία καταβύθιση στις λεπτομέρειες που συνέθεσαν την έως τώρα ζωή τους. Στιγμή ανασκόπησης και επαναπροσδιορισμού. Βασικό αίτημα: ποιος θα καταφέρει να ενταχθεί στο γυναικείο χορό – μάρτυρα και τελικό κριτή της δίκης, ο οποίος είναι παρών τραγουδώντας το ίδιο πολυφωνικό τραγούδι ξανά και ξανά, καθόλη τη διάρκεια της παράστασης. Η σκηνοθέτης Αργυρώ Χιώτη εξηγεί τι θα δούμε.

«Πρόκειται για μια παράσταση που θυμίζει τελετή. Ή, κάτι σαν εξομολόγηση. Είναι προσωπική στιγμή. Μια στιγμή άρσης, σαν, ας πούμε, ένας άνθρωπος να σταματά για μια στιγμή, ο χρόνος να διαθλάται, κι εκείνος να αναλογίζεται το από πού έρχεται, πού βρίσκεται και πού πηγαίνει. Σαν μια βουτιά στη μνήμη, στα οικογενειακά και κοινωνικά δεσμά, στην εσωτερική τάση και φύση. Ένα μέρος του τραγουδιού του χορού λέει: Αν δεν είσαι ειλικρινής απόψε, μόνος θα στέκεσαι εκεί μέχρι να πεθάνεις, κι από μέσα σου θα λες “μωρέ κοίτα τι ωραίοι άνθρωποι που είναι αυτοί εκεί...”».

image

image

image

Kείμενο: Ευθύμης Φιλίππου

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη

Μουσική διασκευή και διδασκαλία: Henri Kergomar

Κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη

Σκηνικός χώρος: Μπάμπης Χιώτης

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Ηθοποιοί: Εύη Σαουλίδου, Ευθύμης Θέου, Φιντέλ Ταλαμπούκας

Χορός: Ελένη Βεργέτη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Ματίνα Περγιουδάκη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Αργυρώ Χιώτη

20 & 21.7 / Πειραιώς 260 Ε

Εισιτήρια από €5. Εκπτώσεις για φοιτητές, καλλιτέχνες, παιδιά, άνω των 65, μικρά και μεγάλα γκρουπ. Περισσότερες πληροφορίες στο: https://tickets.greekfestival.gr/more-info/

Online αγορά εισιτηρίων: στο www.greekfestival.gr μέσω πιστωτικής κάρτας και στο viva.gr. Όχι κρατήσεις.

Τηλεφωνική αγορά εισιτηρίων:Γίνεται με χρέωση πιστωτικής κάρτας.Τηλεφωνικό Κέντρο: 2103272000

Εκδοτήρια

Κεντρικά: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου). Δευτ.-Παρ. 9.00-17.00, Σάβ. 9.00-15.00

Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη. Καθημερινά: 9.00-14.00 & 18.00-21.00

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Δευτ.-Πέμ. 9.00-19.00, Παρ.- Σάβ. 9.00-21.00 (Σε ημέρες παραστάσεων, μία ώρα πριν από την προβλεπόμενη έναρξή τους, τα Εκδοτήρια των συγκεκριμένων θεάτρων εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας).

Λοιποί χώροι

Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων και ανοίγουν δύο ώρες πριν την ώρα έναρξης των παραστάσεων.

Εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας.

Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε και από τα καταστήματα Public, Reload και Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης.