Θεατρο - Οπερα

Ο «Ματωμένος Γάμος» ένα χρόνο μετά

Η συνέχεια όπως δεν την είχατε φανταστεί ποτέ

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
127477-286946.jpg

Ματωμένος Γάμος ή Ματωμένα Στέφανα (όπως είναι επίσης γνωστό στα ελληνικά) είναι ο τίτλος του θεατρικού έργου του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. (ισπ. Bodas de Sangre). Ο Λόρκα εμπνεύστηκε από ένα άρθρο εφημερίδας που ανέφερε ένα έγκλημα στην ανδαλουσιανή πόλη Níjar.

Το έργο του Λόρκα διαδραματίζεται σε ένα αγροτικό περιβάλλον όπου ένας νέος αποφασίζει να παντρευτεί τη γυναίκα που επιθυμεί. Εκείνη δέχεται. Ωστόσο, την ημέρα του γάμου τους εμφανίζεται και πάλι ο παλιός της αγαπημένος, ο Λεονάρντο, και η νύφη φεύγει μαζί του. Ο γαμπρός δεν έχει άλλη επιλογή. Πρέπει να ξεπλύνει την ντροπή και να αποκαταστήσει την τιμή του. Κυνηγάει το παράνομο ζευγάρι μέσα σε μια νύχτα, όπου η φύση οργιάζει. Η κατάληξη θα είναι τραγική. Ο έρωτάς τους θα τους παρασύρει στην καταστροφή και μαζί τους και όσους άλλους βρίσκονται κοντά τους.

Τι γίνεται, όμως, ένα χρόνο μετά τα γεγονότα του «Ματωμένου Γάμου»; Η παράσταση «Γάμος» έρχεται στο θέατρο Κνωσός για να μας παρουσιάσει την ιστορία από μια διαφορετική οπτική γωνία: κωμική αλλά και «μαύρη» ταυτόχρονα.

image«Ματωμένος Γάμος»

Ο Γιώργος Καλογερόπουλος, συγγραφέας και σκηνοθέτης της παράστασης, σημειώνει: «Διαβάζοντας τον "Ματωμένο Γάμο" του Λόρκα σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, αποφάσισα να φιλτράρω τα λόγια τους και να κρατήσω αυτά που με άγγιξαν, αυτά που νιώθω εγώ προσωπικά ως καίριας σημασίας. Βασισμένος στην πλοκή και τους χαρακτήρες, θέλησα να χτίσω μια νέα ιστορία η οποία διαδραματίζεται έναν χρόνο μετά τα γεγονότα του "Ματωμένου Γάμου". Το κυριότερο σημείο που θα μπορούσε να πει κανείς ότι τροποποίησα είναι η οπτική γωνία. Προσπάθησα να αναπτύξω μια πιο κωμική σύνθεση, κρατώντας φυσικά το σκοτάδι και το μαύρο σύννεφο που περιγράφει ο μεγάλος ποιητής. Κεντρικός άξονας της ιστορίας είναι η έννοια του γάμου. Του γάμου ως συμβόλαιο πίστης, του γάμου ως σύμβαση, ως συμβιβασμό ή απλά της αγάπης, με τους χαρακτήρες να κονταροχτυπιούνται ενάντια στην επανάληψη. Μα δεν είναι πολύ διασκεδαστικό και αστείο ένα αδιέξοδο;».

*Η παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των 15 ετών

 


Συντελεστές

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιώργος Καλογερόπουλος. Χορογραφίες: Εύη Τσακλάνου. Ερμηνεύουν: Έφη Καραγιαννοπούλου, Μαρία Μιχαηλίδου, Δέσποινα Σολκίδου, Εύη Τσακλάνου, Νικος Γεωργίου, Δημήτρης Σταυρόπουλος, Μαριλύν Κουρίδου, Δέσποινα Μπου, Ορέστης Σταυρόπουλος, Γιώργος Καλογερόπουλος

Info

Παρ. & Σάβ. 21.00. €12, 8. Δ.: 90΄. Ως 4/6. Θέατρο Κνωσός (Κνωσσού 11 και Πατησίων 195), Τηλ. Κρατήσεων: 2108677070, 6955269914

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ναντίν Σιέρρα: «Η φωνή μου είναι η περιουσία μου, χάρη σ’ αυτήν κάνω αυτό που αγαπώ»
Ναντίν Σιέρρα: «Η φωνή μου είναι η περιουσία μου, χάρη σ’ αυτήν κάνω αυτό που αγαπώ»

Μιλήσαμε με την Αμερικανίδα σούπερ σταρ της όπερας λίγο πριν έρθει στο Ηρώδειο για την Τραβιάτα της ΕΛΣ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Αιμίλιος Χειλάκης: «Δεν είμαστε κατά φαντασίαν ασθενείς, είμαστε κοινωνικά ασθενείς»
Αιμίλιος Χειλάκης: «Δεν είμαστε κατά φαντασίαν ασθενείς, είμαστε κοινωνικά ασθενείς»

Μιλήσαμε για τον ρόλο του ως Αργκάν στην περιοδεία της παράστασης «Ο κατά φαντασίαν ασθενής», το θέατρο και τη δύσκολη απόφαση που έχει πάρει μέχρι τώρα στην καριέρα του

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.