Θεατρο - Οπερα

Ο Ιάσονας και το χρυσόμαλλο δέρας

Το συναρπαστικό ταξίδι της ελληνικής μυθολογίας στο Θέατρο Badminton.

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
114001-226029.jpg

«Ο Ιάσονας και το Χρυσόμαλλο Δέρας» είναι μια περιπέτεια που αφηγείται την πορεία του Ιάσονα και των συντρόφων του από το Πήλιο και την Ιωλκό ως τις ακτές της Κολχίδας. Η αφήγηση αρχίζει με την πτήση του Φρίξου και της Έλλης πάνω στο μυθικό κριάρι, διατρέχει τους άθλους των Αργοναυτών στο πέλαγος και στους αφιλόξενους τόπους της Κολχίδας και καταλήγει στα τεχνάσματα και τις φοβερές μάχες του Ιάσονα (Γιάννης Στάνκογλου) με τον δράκο, στην προσπάθειά του να κλέψει το χρυσόμαλλο δέρας. Σύμμαχοι του Ιάσονα είναι η γοητευτική μάγισσα Μήδεια (Σαββίνα Γιαννάτου), ο πιστός του σύντροφος Ορφέας (Ζαχαρίας Καρούνης) και οι ηρωικοί Αργοναύτες, που αντιμάχονται παράξενα μυθικά τέρατα, πελώρια κύματα, αλλά και τις συνομωσίες των Θεών, που άγρυπνοι παρακολουθούν το ταξίδι των Ελλήνων στην Ανατολή.

image

Το κυριότερο στοιχείο αυτού του έργου είναι ότι ο μύθος του Ιάσονα και της Αργοναυτικής Εκστρατείας αποτελεί μια αλληγορία που αποτυπώνει ποιητικά το επινοητικό, ανοιχτό και φιλομαθές πνεύμα των Ελλήνων, που επί χιλιετίες τολμούν, εξερευνούν και υπερβαίνουν εμπόδια με σκοπό την κατάκτηση της γνώσης. Και αυτό επιθυμεί να αναδείξει η παράσταση δίνοντας έμφαση στην ποιητική διάσταση του λόγου και προτείνοντας ένα πλούσιο και γοητευτικό για τις αισθήσεις υπερθέαμα.

image

Το κείμενο του Παρασκευά Καρασούλου αξιοποιεί τις αρχαίες πηγές (τα «Αργοναυτικά» του Απολλώνιου του Ρόδιου και τις αναφορές του Απολλόδωρου). Τα σκηνικά και κοστούμια εμπνεύστηκε ο Μανόλης Παντελιδάκης, ενώ οι συνθέσεις του Νίκου Κηπουργού συνοδεύουν την επική εξερεύνηση των Ελλήνων Αργοναυτών στην άγνωστη Ανατολή. Την σκηνοθεσία αναλαμβάνει η Σοφία Σπυράτου, μία εκ των πλέον αξιόλογων εκπροσώπων του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου, η οποία μετά την μεγάλη επιτυχία της παράστασης «Τρωικός πόλεμος» στο θέατρο Παλλάς (2014) καταπιάνεται και φέτος με την ελληνική μυθολογία.

image


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σοφία Σπυράτου.

ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Γιάννης Στάνκογλου, Σαββίνα Γιαννάτου, Γιώργος Γάλλος, Ζαχαρίας Καρούνης, Ιβάν Σβιτάιλο κ.ά

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Κάθε Σαββατοκύριακο και καθημερινές για σχολεία.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: €18 (Α Ζώνη), 15 (Β Ζώνη), 12 (Γ Ζώνη), 9 (Δ Ζώνη).

ΈΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΆΣΕΩΝ: 21 Νοεμβρίου. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ναντίν Σιέρρα: «Η φωνή μου είναι η περιουσία μου, χάρη σ’ αυτήν κάνω αυτό που αγαπώ»
Ναντίν Σιέρρα: «Η φωνή μου είναι η περιουσία μου, χάρη σ’ αυτήν κάνω αυτό που αγαπώ»

Μιλήσαμε με την Αμερικανίδα σούπερ σταρ της όπερας λίγο πριν έρθει στο Ηρώδειο για την Τραβιάτα της ΕΛΣ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Αιμίλιος Χειλάκης: «Δεν είμαστε κατά φαντασίαν ασθενείς, είμαστε κοινωνικά ασθενείς»
Αιμίλιος Χειλάκης: «Δεν είμαστε κατά φαντασίαν ασθενείς, είμαστε κοινωνικά ασθενείς»

Μιλήσαμε για τον ρόλο του ως Αργκάν στην περιοδεία της παράστασης «Ο κατά φαντασίαν ασθενής», το θέατρο και τη δύσκολη απόφαση που έχει πάρει μέχρι τώρα στην καριέρα του

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.