Θεατρο - Οπερα

Θέατρο στην αιχμή

Από τους Blitz στη Ρούλα Πατεράκη και από το Chekhov Moscow Art Theater στους Rimini Protokoll

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
108987-215989.jpg

9-18.10 «6 a.m. How to disappear completely», Blitz

Αν εξαφανιστούμε, ίσως η ουτοπία εμφανιστεί. Τρία χρόνια μετά το Late Night και μετά από τριετή περιοδεία στην Ευρώπη, η πλέον εξωστρεφής ομάδα του ελληνικού θεάτρου επιστρέφει στη Στέγη. Αυτή τη φορά, μέσα από μια διεθνή συμπαραγωγή, στρέφει το βλέμμα προς το φως της επόμενης μέρας, αναζητώντας την έξοδο προς μία νέα πραγματικότητα.

Σκηνοθεσία: blitz theatre group

Δραματουργία: blitz theatre group, Νίκος Φλέσσας, Stefanie Carp

Ερμηνεύουν: Άρης Αρμαγανίδης, Γιώργος Βαλαής, Μιχάλης Κίμωνας, Άρης Μπαλής, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Αρετή Σεϊνταρίδου

Η παράσταση θα παρουσιαστεί με αγγλικούς υπέρτιτλους στις 9, 10, 11, 16, 17 & 18.10

Κεντρική Σκηνή, 20.30


22.11-4.4.2016 «Τα κύματα» της Virginia Woolf, σκην.: Δημήτρης Καραντζάς

Μετά την ευρωπαϊκή επιτυχία του Κυκλισμού του τετραγώνου, ο σκηνοθέτης επιχειρεί ξανά στη Στέγη μια παράσταση ανοιχτή σε όλους, μία απόπειρα συνομιλίας, αυτή τη φορά και με εφήβους. Επιλογή του, το ριζοσπαστικό αριστούργημα της Βιρτζίνια Γουλφ, το οποίο περιγράφει με τρεις λέξεις: ορμή, λαχτάρα, απελευθέρωση.

Βασισμένο σε αποσπάσματα της μετάφρασης του Άρη Μπερλή

Παίζουν: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Γιώργος Βουρδαμής, Ιωάννα Πιατά, Ελίνα Ρίζου, Μιχάλης Σαράντης, Αινείας Τσαμάτης

Παραστάσεις απογευματινές για το κοινό (Σάββατο & Κυριακή) και πρωινές για τα σχολεία

Εφηβική Σκηνή


19-30.12 «Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα» του Ödön von Horváth, σκην.: Ακύλλας Καραζήσης

Υπάρχει ανθρωπιά στα χρόνια της κρίσης; Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ακύλλας Καραζήσης ψάχνει την απάντηση, σκηνοθετώντας το συγκλονιστικά επίκαιρο έργο του Αυστρο-Ούγγρου Έντεν φον Χόρβατ και μιλάει με σοφία για τη βαρβαρότητα της εποχής. Βρισκόμαστε στο Μεσοπόλεμο, όπου ο ολοκληρωτισμός ανδρώνεται αφανίζοντας κάθε ανθρώπινη αξία.

Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης

Ερμηνεύουν: Γιώργος Γλάστρας, Ακύλλας Καραζήσης, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Σοφία Κόκκαλη, Άρης Μπαλής, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου

Με αγγλικούς υπέρτιτλους

Μικρή Σκηνή, 21.00


22-30.12 «Η Βασίλισσα του Χιονιού», Θοδωρής Αμπαζής

Όπερα για παιδιά; Κι όμως! Το διάσημο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν –ύμνος στην πίστη και την αγάπη– εμπνέει τη νέα όπερα του Θοδωρή Αμπαζή, ένα πρωτότυπο μουσικό θέαμα για παιδιά, αλλά όχι μόνο.

Σκηνοθεσία & Πρωτότυπη μουσική: Θοδωρής Αμπαζής

Λιμπρέτο: Σοφιάννα Θεοφάνους

Ερμηνεύουν: Αγγελική Ζωή Καραγκούνη, Μαρία Κατριβέση, Ειρήνη Τζανετουλάκου,

Σπύρος Παπαδάτος, Βασίλης Δημακόπουλος

Αφήγηση: Ανδριάνα Χαλκίδη

Μουσικοί: Μαριλένα Σουρή: πιάνο & μουσική διδασκαλία /Νίκος Μαυρίδης: βιολί/ Vilen Karapetyan: κοντραμπάσο/ Maxim Mankovskiy: κρουστά/ Βάγια Ζεπάτου: μαντολίνο

Κεντρική Σκηνή, 21.00


3-6.1.2016 «Οι Καραμάζοφ» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Chekhov Moscow Art Theater

Η πλέον αιρετική παράσταση του ιστορικού Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας παρουσιάζεται για πρώτη φορά εκτός των ρωσικών συνόρων, ύστερα από πρόσκληση της Στέγης. Το μεγαλειώδες έργο του Ντοστογιέφσκι, σε μια ανατρεπτική –και ακατάλληλη για ανηλίκους– ανάγνωση που «εφαρμόζει» στα μέτρα της καπιταλιστικής ακρότητας.

Σκηνοθεσία: Konstantin Bogomolov

Ερμηνεύουν: Igor Mirkurbanov, Roza Khairullina, Philipp Yankovsky, Konstantin Bogomolov, Alexey Kravchenko, Darya Moroz κ.ά.

Κεντρική Σκηνή, 20.30


9-24.1.2016 «Το “άλλο” σπίτι», Ομάδα «Εν Δυνάμει»

Ένα μικτό σύνολο ατόμων, με και χωρίς αναπηρία, πρότυπο της ιδανικής κοινωνίας δηλαδή, εργάζεται από κοινού επιχειρώντας να προσδιορίσει την έννοια του σπιτιού και το ρόλο ενός περιβάλλοντος στη διαμόρφωση του ανθρώπου. Η ομάδα «Εν Δυνάμει» συντονίζεται, υπό την καθοδήγηση της Ελένης Δημοπούλου, στην ανάγκη ενός ατομικού αιτήματος μέσα σε μια συλλογική συνθήκη.

Σκηνοθεσία & Μουσική: Ελένη Ευθυμίου

Σύνθεση & Συγγραφή κειμένου: Ελένη Ευθυμίου, Ελένη Δημοπούλου

Ερμηνεύουν: Κλειώ Αντωνοπούλου, Βάσω Ασίκογλου, Μαρία Δαχλύθρα, Ελευθερία Δρακουλίδου, Μαργαρίτα Καϊναδά, Δημήτρης Καλαγκάνης, Κίμων Καλαγκάνης, Άννα Καλίντσεβα, Ευαγγελίνα Καρυοφύλλη, Μαρία Κολτσίδα, Βαγγέλης Κοσμίδης,

Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουιτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Μέξης, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Χρύσα Παπαδοπούλου, Βασίλης Πέτρου, Αλέξανδρος Χάτσιος, Χρήστος Χριστακόπουλος

Μικρή Σκηνή


20-30.1.2016 «Μισαλλοδοξία», Ιώ Βουλγαράκη

Το ανεπανάληπτο έπος του Ντέηβιντ Γουώρκ Γκρίφιθ, που έθεσε τα θεμέλια της κινηματογραφικής πρωτοπορίας στις αρχές του 20ού αιώνα, βρίσκει το δρόμο για τη θεατρική σκηνή. Η ταλαντούχα σκηνοθέτης και ένας θίασος πρωταγωνιστών καταθέτουν ένα εξόχως ατμοσφαιρικό, βωβό μουσικοθεατρικό έπος πολιτικοκοινωνικής και υπαρξιακής αυτογνωσίας.

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Ιώ Βουλγαράκη

Ερμηνεύουν: Γιώργος Γάλλος, Δημήτρης Γεωργιάδης, Στέλιος Ιακωβίδης, Δέσποινα Κούρτη, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Αργύρης Ξάφης, Σωκράτης Πατσίκας,

Εύη Σαουλίδου, Ναταλία Τσαλίκη, Νίκος Χατζόπουλος

Παίζουν οι μουσικοί: Μαρία Δελή, Θοδωρής Κοτεπάνος, Φώτης Παπαντωνίου, Δημήτρης Χουντής

Κεντρική Σκηνή


3-14.2.2016 «Καθαρή πόλη», Ανέστης Αζάς & Πρόδρομος Τσινικόρης

Αθηναίες και Αθηναίοι! Πόσο «καθαροί» είστε; Οι πιο δραστήριοι λειτουργοί του θεάτρου ντοκουμέντου στην Ελλάδα καταπιάνονται με το μύθο και την απομυθοποίηση της μετανάστριας καθαρίστριας. Μια έρευνα πάνω στο πώς παρερμηνεύεται και διαστρεβλώνεται, σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, η έννοια του «καθαρού».

Σκηνοθεσία, Δραματουργία & Έρευνα: Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης

Μικρή Σκηνή, 21.00


26-28.2.2016 «H μελαγχολία των δράκων» (La Mélancolie des Dragons), Philippe Quesne

Η γαλλική αβανγκάρντ συστήνει στην Ελλάδα το θεότρελο παιδί της. Ο Φιλίπ Κεν, αναρχικός της πρωτοπορίας και αμετανόητος χιουμορίστας, σκηνοθέτης όσο και εικαστικός, στήνει μια ποιητική κωμωδία απαράμιλλης ομορφιάς με αναπάντεχους ήρωες ένα γκρουπ από γερόλυκους της ροκ και μια σούπερ γιαγιά!

Σύλληψη, Σκηνοθεσία & Σκηνογραφία: Philippe Quesne

Ερμηνεύουν: Isabelle Angotti, Rodolphe Auté, Joachim Fosset, Cyril Gomez-Mathieu, Sébastien Jacobs, Victor Lenoble, Émilien Tessier, Gaëtan Vourc’h

Κατάλληλο για ανηλίκους 14+ με συνοδεία ενήλικα

Κεντρική Σκηνή, 20.30


1-3.4.2016 «The Encounter» (Η συνάντηση), Simon McBurney – Complicite

image

Το θρυλικό λονδρέζικο σχήμα, που επαναπροσδιόρισε το τοπίο του devised και του σωματικού θεάτρου στις αρχές των ‘80s, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Ο ιδρυτής του, Σάιμον Μακ Μπέρνυ, επιδίδεται σε ένα σόλο ρεσιτάλ και, εισάγοντας μια νέα οπτικοακουστική φόρμα, μας παρασύρει στα βάθη του τροπικού Αμαζονίου.

Σκηνοθεσία & Ερμηνεία: Simon McBurney

Εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα Amazing Beaming του Petru Popescu

Κεντρική Σκηνή, 20.30


21-24.4.2016 «Adolf Hitler: Mein Kampf, Vol. 1 & 2», Rimini Protokoll

image

Οι βραβευμένοι πρεσβευτές του θεάτρου της πραγματικότητας στην Ευρώπη, οι Rimini Protokoll, τολμούν τη σκηνική «ανάγνωση» ενός καταραμένου βιβλίου: του Mein Kampf (Ο Αγών μου) του Αδόλφου Χίτλερ. Ενενήντα χρόνια μετά τη συγγραφή του, το αυτοβιογραφικό μανιφέστο του Χίτλερ, που έσυρε το αιματοβαμμένο άρμα του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού, υποβάλλεται σε σκηνική ανατομία από ένα θίασο «ειδικών».

Ιδέα, Σκηνοθεσία & Κείμενο: Helgard Haug, Daniel Wetzel

Ερμηνεύουν: Sibylla Flügge, Anna Gilsbach, Matthias Hageböck, Alon Kraus, Christian Spremberg, Volkan Türeli

Κεντρική Σκηνή, 20.30


11-22.5.2016 «Post Inferno – Προς Δαμασκόν» του August Strindberg, σκην. Ρούλα Πατεράκη

Η αποκαλυπτική τριλογία του Στρίντμπεργκ, Προς Δαμασκόν, συμπληρώνει το ρεπερτόριο της Ρούλας Πατεράκη. Κείμενο-τοτέμ για την αντισυμβατική σκηνοθέτη, δίνει όλο το εύρος της ζωής και του σύμπαντος, μέσα από τις υπαρξιακές αναζητήσεις ενός ήρωα: του Αγνώστου.

Δραματουργία, συγγραφή,σύνθεση: Ρούλα Πατεράκη, Mάνος Λαμπράκης

Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη

Ερμηνεύουν: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Διώνη Κουρτάκη, Νίκος Μαυράκης, Μάνια Παπαδημητρίου, Γιώργος Παπαπαύλου, Τασία Σοφιανίδου, Αλέκος Συσσοβίτης

Με αγγλικούς υπέρτιτλους

Κεντρική Σκηνή, 20.30


11-29.11.2015 Φεστιβάλ Θεάτρου: Transitions 3, Central Europe

Στις πατρίδες του «χαμένου» κομμουνισμού, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, χτυπάει η καρδιά του τρίτου και τελευταίου κύκλου του γεωπολιτικού φεστιβάλ της Στέγης. Ο διάλογος με τη θεατρική πρωτοπορία της κεντροευρωπαϊκής σκηνής εκπέμπει ισχυρό ιστορικό και πολιτικό σήμα, τόσο μέσα από κλασικά κείμενα της τοπικής λογοτεχνικής παράδοσης όσο και από ερευνητικές φόρμες.

Σύλληψη και Καλλιτεχνική διεύθυνση φεστιβάλ: Κάτια Αρφαρά


22-24.4 Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2016

3ο κουδούνι! Υποδεχθείτε την πιο δυναμική γενιά στη σκηνή της Στέγης!

Εδώ και τέσσερα χρόνια, έφηβοι από όλη την Ελλάδα εμπνέονται, δημιουργούν, ονειρεύονται και ανακαλύπτουν τον εαυτό τους πάνω στη θεατρική σκηνή. Φέτος πειραματίζονται με αφορμή κλασικά αριστουργήματα της ελληνικής και της παγκόσμιας γραμματείας.

Οργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια: Grasshopper Youth – Σοφία Βγενοπούλου,

Βαγγέλης Κυριακού, Κατερίνα Σκουρλή

Μικρή Σκηνή


16-31.5.2016 FFF 3, Fast Forward Festival

Η τρίτη χρονιά του θεσμού που αγαπά τις νέες τεχνολογίες και τις αντισυμβατικές σκηνικές φόρμες και το δημόσιο χώρο, επικεντρώνεται στο θέμα τον συνόρων και των ορίων – γεωγραφικών, πολιτισμικών, κοινωνικών, αισθητικών.

Με έδρα τους το Κέιπ Τάουν, τη Μελβούρνη, το Άμστερνταμ, τις Βρυξέλλες και το Τελ Αβίβ οι καλλιτέχνες του FFF σχολιάζουν με θάρρος την πραγματικότητα ετερογενών αστικών κοινωνιών και καλούν τους θεατές σε «ολικές» εμπειρίες εντός και εκτός Στέγης.

Σύλληψη και Καλλιτεχνική διεύθυνση φεστιβάλ: Κάτια Αρφαρά


Θέατρο για σχολεία

«Εγώ, ο Θουκυδίδης, ένας Αθηναίος» της Άννα Κοκκίνου. Προσαρμοσμένη στις ανάγκες της νέας γενιάς, υποδέχεται φέτος τους μαθητές στο Θέατρο Σφενδόνη αλλά και ταξιδεύει στα σχολεία της Περιφέρειας, στο πλαίσιο των «εκτός των τειχών» πρωτοβουλιών του Ιδρύματος Ωνάση. Μερικοί από τους σταθμούς είναι: Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, Τρίκαλα, Λαμία, Βόλος, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κρήτη, Σέρρες κ.ά.

Απευθύνεται σε: Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Ιανουάριος-Μάρτιος 2016

«Ο γλάρος Ιωνάθαν» του Πάρι Μέξη. Μια παράσταση που θα ταξιδέψει σε όλα τα σχολεία Αττικής και της περιφέρειας. Για Μαθητές από Δ΄ Δημοτικού έως και Β΄ Γυμνασίου

Οκτώβριος 2015 - Μάϊος 2016

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ναντίν Σιέρρα: «Η φωνή μου είναι η περιουσία μου, χάρη σ’ αυτήν κάνω αυτό που αγαπώ»
Ναντίν Σιέρρα: «Η φωνή μου είναι η περιουσία μου, χάρη σ’ αυτήν κάνω αυτό που αγαπώ»

Μιλήσαμε με την Αμερικανίδα σούπερ σταρ της όπερας λίγο πριν έρθει στο Ηρώδειο για την Τραβιάτα της ΕΛΣ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.

Αιμίλιος Χειλάκης: «Δεν είμαστε κατά φαντασίαν ασθενείς, είμαστε κοινωνικά ασθενείς»
Αιμίλιος Χειλάκης: «Δεν είμαστε κατά φαντασίαν ασθενείς, είμαστε κοινωνικά ασθενείς»

Μιλήσαμε για τον ρόλο του ως Αργκάν στην περιοδεία της παράστασης «Ο κατά φαντασίαν ασθενής», το θέατρο και τη δύσκολη απόφαση που έχει πάρει μέχρι τώρα στην καριέρα του

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.