Θεατρο - Οπερα

Είναι… τρελοί οι οδηγοί του Road trip3

Οι συντελεστές του πιο γκαζωμένου έργου μιλούν στην A.V.

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στο Road Trip 3 οι ηθοποιοί οδηγούν αυτοκίνητα, εμείς καθόμαστε στις υπόλοιπες θέσεις του αυτοκινήτου και… η γνωριμία αλλάζει το έργο, ενώ το αυτοκίνητο κινείται στην πόλη. Οι 5 ηθοποιοί και οι δύο συγγραφείς εξηγούν:

image

«Aν για οποιοδήποτε άλλο έργο θα λέγαμε τη γνώριμη φράση “ήταν πρόκληση για μένα”, τότε ποια θα ήταν η κατάλληλη δήλωση για το roadtrip; Όταν ο θεατής κάθεται δίπλα σου, στο ένα μέτρο, ακούει την αγχωμένη ανάσα σου, βλέπει με λεπτομέρεια κάθε κίνηση και έκφρασή σου, εισπράττει την ενέργεια σου. Απ’ ότι αντιλαμβάνεστε σ’ αυτήν την περίπτωση κάθε είδους ψευτιά, δισταγμός, ψέμα ή έκπτωση απογυμνώνεται.

Ακολουθείς συγκεκριμένη πορεία, ως μέρος μιας οχηματοπομπής και συνάμα ενός καλλιτεχνικού τελετουργικού. Κι οφείλεις να είσαι συνεπής στις απαιτήσεις του ρόλου που εκτίθεται στα στενά πλαίσια μίας καμπίνας αυτοκινήτου, οδηγώντας στους αφιλόξενους αλλά συνάμα μαγευτικούς δρόμους του κέντρου της πόλης και προσπαθώντας να συγχρονιστείς με τα δρώμενα των υπολοίπων ρόλων.

Μέσα στον περιορισμένο χρόνο ενός δωδεκαλέπτου ζητάς από το κοινό να γίνει μέρος της ζωής του ρόλου που ερμηνεύεις, να ταυτιστεί, να κρίνει, να κατακρίνει, να σχολιάσει, να γελάσει, να διασκεδάσει, να φιλοσοφήσει, να προσποιηθεί κάποιον άλλον, να γίνει μέρος της παράστασης διατηρώντας την αγνότητα του ως προς αυτό που ακολουθεί, ενώ εσύ περνάς χωρίς προστατευτικό δίχτυ σε ακραίες συναισθηματικές αντιθέσεις, επεξεργαζόμενος αρχέγονα ανθρώπινα ερωτήματα.

Περιπετειώδες ταξίδι για όλους. Ακόμα και για το Ματθαίο από τη Νάξο, με την προφορά που με παίδεψε.

Καλό μας ταξίδι».

Αστέρης Κρικώνης (ηθοποιός, οδηγός στο Road Trip)


image

«Το καλοκαίρι του 2012, το Roadtrip2, μετά από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων , ταξίδεψε και εκτός Αθηνών. Προορισμός μας η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος , η Σπάρτη και η Σκάλα Λακωνίας. Περισσότεροι από 1000 θεατές-συνεπιβάτες επιβιβάστηκαν στα αυτοκίνητά μας... καμία παράσταση-διαδρομή δεν ήταν ίδια με την άλλη.

Κάθε φορά που ο κινητήρας του αυτοκινήτου έπαιρνε μπρος, ξέραμε όλοι μας ότι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε και μια νέα περιπέτεια. Στην αρχή, ο κόσμος μέχρι να καταλάβει περί τίνος πρόκειται, ήταν επιφυλακτικός. Μετά ήταν θέμα χρόνου να σπάσει ο πάγος. Η διάδραση ξεκινούσε και η θεατές γινόντουσαν ρόλοι. Φίλοι, συνάδελφοι, ακόμα και συγγενείς μας. Για μία ώρα περίπου μας έδενε μια "κοινή ζωή" από την οποία , εγώ τουλάχιστον έβγαινα κερδισμένη.

Ο κ. Παναγιώτης με τα τραγούδια του, η Αθηνά με το τρανταχτό γέλιο της, ο Γιώργος που με δυο κουβέντες του μου θύμισε πως ναι, στα απλά και τα καθημερινά βρίσκεται η ουσία, η κ. Μαρία που δεν μπορούσε κανείς μας να την κάνει να σταματήσει να μιλάει, είναι οι λίγοι από τους ανθρώπους που μοιράστηκαν μαζί μας αυτή τη μοναδική εμπειρία».

Έλενα Τυρέα (ηθοποιός, οδηγός στο Road Trip)


image

«Η ιδέα που γεννήθηκε από ένα όνειρο, στηρίζεται στους 4 τροχούς, στους 5 οδηγούς και στους συνεπιβάτες... Ας υποθέσουμε ότι η έκπληξη ,το απρόσμενο και η ζωή κρύβονται στον δρόμο. Αρκεί "κάτι" να σου κεντρίσει την προσοχή και να τα παρατηρήσεις.

Τέσσερις ψυχές φέρουν το δικό τους σύννεφο "αυτοκίνητο" που κρύβει πολύ καλά τους φόβους τους, τις ανησυχίες τους, την καταπίεσή τους, τα σκοτάδια τους και τη μοναξιά τους. Στόχος τους, να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα τους, να μοιραστούν τα διλήμματά τους με τους συνεπιβάτες, να "μετακινηθούν" και γιατί όχι να αλλάξουν... Κάτι σίγουρα θα τους βάλει σε παραπάνω σκέψεις.

Τέσσερις ιστορίες από την καθημερινότητα που "μεταφέρονται" με αυτοκίνητο στο θέατρο και αποκαλύπτουν ότι αυτό το "κάτι" υπάρχει για όλους μας...»

Θοδωρής Σμέρος (ηθοποιός, οδηγός στο Road Trip)


image

«Η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο! (Φτάνω να πω ακόμα και εγώ η φανατική αντικαπνιστρια του team). Η ζωή, η ζωή που ζούμε ή αφήνουμε να μας προσπερνά… διασταυρώνεται (με τον αναπόφευκτο σε όλους) θάνατο. Ο καθένας μας επιλέγει αν θα βάλει νεκρά ή θα κάνει u-turn μπροστά στο αδιέξοδο. Με γκάζι και φρένο λοιπόν αντιμετωπίζουμε τις συνθήκες που μας τυχαίνουν στην ζωή… και στο έργο. Θα πάρουμε το τιμόνι, θα πάμε μπροστά η πίσω… δεξιά ή αριστερά. Παντού επιλογές, αποφάσεις και σημάνσεις (εξωτερικές ή εσωτερικές) υποδεικνύουν διαδρομές, 4 ήρωες ξεκινάνε με την παρέα τους (εσάς) να πάνε κάπου… που και που εμφανίζεται ένας περίεργος τύπος και τους αλλάζει την πορεία. Καθρέφτης τσεκ. Ζώνες τσεκ. Φλας τσεκ. Πάμε το γκάζι». :)

Κύνθια Βουκουβαλίδου (ηθοποιός, οδηγός στο Road Trip)


image

«Το κοινό θα ζήσει μια εμπειρία διαδραστική, κοντά στον ηθοποιό, θα είναι σχεδόν μέρος του έργου και αυτό δε συνηθίζεται! Πραγματεύεται τη ζωή και τον θάνατο σε διάφορες μορφές! Πολύ έξυπνα με χιούμορ και τελείως ζωντανά, σχεδόν ξεχνάς ότι είναι θέατρο!; Για όσους έχουν ξαναδεί κάποιο από τα προηγούμενα ροουντ-τριπ τους περιμένει μια νέα έκπληξη! Αλλά δε θα το μαρτυρήσουμε! Θα το διαπιστώσουν οι ίδιοι!

Δημήτρης Λιόλιος (ηθοποιός, οδηγός στο Road Trip)


«…Τόσο στο Roadtrip 2 όσο και στο Roadtrip 3 νιώθαμε μαζί με το Γιάννη Ράγκο ότι υπήρχε μπροστά μας ένας τροχονόμος με χαλασμένη σφυρίχτρα, κι ας μην το έχουμε αναφέρει ποτέ μεταξύ μας. Θέλαμε να ελέγξουμε τους χαρακτήρες που οι ίδιοι δημιουργούσαμε

αλλά ο ανύπαρκτος ήχος της σφυρίχτρας εμπόδιζε την τήρηση των ορίων από πρόθυμους καταπατητές της καμένης γης που κρύβουμε ο καθένας ξεχωριστά.

Ξέραμε ότι απέναντι στα σβηστά φανάρια ή το παλλόμενο πορτοκαλί θα έπρεπε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Πριν μπω στο αυτοκίνητο γυρνούσα γύρω του για να το ελέγξω σαν υποτιθέμενο εχθρό για να συνειδητοποιήσω τελικά ότι το τιμόνι βρισκόταν στα δικά μου χέρια. Δεν ξέραμε ποτέ ποιος θα πεταγόταν από ένα stop ή από ένα αδιέξοδο. Η αρχή της εμπιστοσύνης πάνω στην οποία στηρίζεται ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας μάς ξεγελούσε σε κάθε σταυροδρόμι όπου γεννιούνται διλήμματα ζωής και θανάτου. Οι στιγμές που θα υποχρέωναν τους ήρωες του Roadtrip 3 να κλείσουν τα μάτια και να πατήσουν γκάζι ή απότομα φρένο για να πάρουν μία απόφαση που θα καθόριζε τη ζωή τους μάς μετέτρεπε αυτόματα σε θεατές που δεν ξέραμε τι θα συμβεί μέχρι την επόμενη διασταύρωση...»

Γιάννης Ζευγώλης (συν-συγγραφέας του Road Trip3)


«Ήδη από την αρχική σύλληψη της ιδέας από τη Βιολέττα (Γύρα), το RoadTrip κονιορτοποιεί κάθε θεατρική σύμβαση. Η παράσταση πραγματοποιείται σε αυτοκίνητα εν κινήσει, ο θεατρικός και ο πραγματικός χρόνος ταυτίζονται απόλυτα, ενώ οι ηθοποιοί-οδηγοί εκθέτουν μεν την ιστορία τους, αλλά το έργο “ξαναγράφεται” κάθε φορά με την ενεργή συμμετοχή των θεατών-συνεπιβατών. Όμως, εκτός από αυτά, ο Γιάννης (Ζευγώλης) και εγώ, ως συγγραφείς των κειμένων του έργου, έπρεπε να βρούμε επαρκείς δραματουργικές “λύσεις” και σε μία “πολυπαραμετρική” εξίσωση: η αφηγηματική γραμμή να είναι σαφής και συνεκτική, αλλά όχι τόσο ώστε να μην επιτρέπει την παρέμβαση (διάδραση) των θεατών, οι τέσσερεις χαρακτήρες να βρίσκονται αντιμέτωποι με ουσιώδη ηθικά διλήμματα πο ωστόσο θα αποκαλύπτονται βαθμηδόν και, παράλληλα, η ιστορία του κάθε ενός από αυτούς να «διασταυρώνεται» με τις αφηγήσεις των άλλων σε κοινό θεματικό άξονα. Γράφοντας, λοιπόν, το έργο -συνολικά, απαιτήθηκαν περίπου έξι μήνες δουλειάς- αισθανθήκαμε σαν να παίζουμε σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι jenga, φροντίζοντας επιμελώς να μην τραβήξουμε το λάθος τούβλο…»

Γιάννης Ράγκος (συν-συγγραφέας του Road Trip3)

Διαβάστε τη συνέντευξη της εμπνεύστριας και σκηνοθέτριας του Road Trip Βιολέττας Γύρα και δείτε το video εδώ.

Info: 22/9 - 4/10. Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Βιολέττα Γύρα. Κείμενα: Γιάννης Ζευγώλης, Γιάννης Ράγκος. Παίζουν: Κύνθια Βουκουβαλίδου, Αστέρης Κρικώνης, Δημήτρης Λιόλιος, Θοδωρής Σμέρος, Έλενα Τυρέα. €12, Απαραίτητη η έγκαιρη κράτηση (15 θεατές ανά παράσταση): 6949679113. Η A.V. είναι χορηγός επικοινωνίας.