Μουσικη

Gitante, όπως ταξιδευτής

Μία ανήσυχη μπάντα εξηγεί στην A.V. πώς συνδυάζεται η ορχηστρική μουσική του κόσμου με τη τζαζ

41521-93503.jpg
Αγγελική Νικολάρη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
99110-198382.jpg

Κιθάρα, φλάουτο, βιολί, φλογέρες, και μία δόση φλαμέγκο. Κι όχι μόνο αυτό. Φαγκότο, φυσαρμόνικα, κλασικές συνθέσεις σε σύγχρονες εκδοχές. Και περίεργες ενορχηστρώσεις, μουσική παράδοση των λαών σε ορχηστρική μουσική και στοιχεία τζαζ. Ιδιαίτερα συσταστικά και ιδιαίτεροι άνθρωποι. Η «Gitante» είναι μια μπάντα ταξιδάρικη. Και όχι μόνο αυτό...

Ποιοι είστε και τι θέλετε τελοσπάντων από τη ζωή μας;

Είμαστε οι Gitante! Δηλαδή τέσσερις νέοι που μοιραζόμαστε την τρέλα μας, το πάθος μας και την τεράστια αγάπη που έχουμε για τη μουσική. Οι Gitante δημιουργήθηκαν ως μία νέα πρόταση για το κοινό της Αθήνας. Μία πρόταση που δεν περιορίζεται σε στερεότυπα. Σμίγουμε πολλά είδη σε ένα αποτέλεσμα με βάση το δικό μας στίγμα αφορμώμενοι από τη μουσική παράδοση διάφορων λαών, και τη δένουμε με την κλασσική μουσική δωματίου και τη τζαζ. Πάντα με πνεύμα σεβασμού προς όλους τους σπουδαίους συντελεστές που μας εμπνέουν.

Γιατί «Gitante»;

«Gitante» είναι μία παραλλαγή της ιταλικής λέξης «ταξιδευτής». Νομίζουμε ότι η ονομασία αυτή δένει αρμονικά με το μουσικό μας περιεχόμενο, το οποίο επιδιώκουμε να ταξιδεύει το κοινό και να το φέρνει σε επαφή με κουλτούρες και μουσικές από όλο τον κόσμο.

Κιθάρα με στοιχεία φλαμένγκο, φλάουτο, βιολί και φαγκότο. Ιδιαίτερη μίξη, ιδιαίτερων οργάνων. Το αποτέλεσμα;

Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει! Δίνουμε ιδιαίτερη βάση στις ενορχηστρώσεις για να αποδώσουμε αυτό το ιδιαίτερο ύφος της μουσικής που δημιουργούμε. Τα όργανα αυτά έχουν τεράστιες δυνατότητες και πληθώρα ηχοχρωμάτων. Έτσι, προσπαθούμε να τα αξιοποιήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο. Έχει πολύ ενδιαφέρον να τα δει κανείς τη μία στιγμή να συμπεριφέρονται σαν όργανα κλασσικής ορχήστρας και μετά από λίγο να μεταμορφώνονται, να παίζουν έθνικ ρυθμούς, τζαζ κλίμακες, να αυτοσχεδιάζουν. Και όλα αυτά μπορεί να συμβούν στο ίδιο κομμάτι. Χωρίς να λείπουν και προσθήκες, όπως φυσαρμόνικες, φλογέρες και κρουστά, που εντάσσονται σε ιδιαίτερες στιγμές των συνθέσεων.

Εκτός από διασκευές κάνετε και δικές σας παραγωγές;

Θα λέγαμε πως δεν υπάρχει διακριτό σημείο στο πρόγραμμά μας που να χωρίσει το «δικό μας» από το διασκευασμένο. Πολλές φορές κρατάμε μόνο τα βασικά στοιχεία από κάποιο κομμάτι, το ξεγυμνώνουμε και δημιουργούμε κάτι τελείως διαφορετικό. Βεβαίως, έχουμε και δικές μας συνθέσεις εξ ολοκλήρου. Αυτές τις εντάσσουμε σταδιακά στο πρόγραμμά μας, το οποίο ενέχει γνωστά και αγαπημένα θέματα από αγαπημένους μας συνθέτες και συγκροτήματα ως ένα μίνι αφιέρωμα στα θέματα του Ennio Morricone.

Σκέφτεστε τη δισκογραφία;

Δημιουργούμε συνεχώς νέο υλικό και είναι στα σχέδια μας να κάνουμε μία δισκογραφική πρόταση τη νέα σεζόν. Είναι σημαντικό για μας να αποτυπωθεί η δουλειά μας, να μπορεί κάποιος να μας ακούσει και να έχει καταγεγραμμένο ένα αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η δισκογραφία δεν μας αφορά ιδιαίτερα καθώς, σαν εμπορική διαδικασία που είναι, δεν πιστεύουμε ότι απελευθερώνει τον καλλιτέχνη. Αντιθέτως τον κρατά δέσμιο της αγοράς και επηρεάζει τη σχέση του ίδιου του καλλιτέχνη και του κοινού με το έργο.

Ερχόμαστε σε ένα live σας. Τι θα δούμε/ βιώσουμε;

Θα δείτε τέσσερις μουσικούς να τα δίνουν όλα σε μία παράσταση καλά δουλεμένη, γεμάτη μελωδίες, ένταση, δυνατούς ρυθμούς και μυστήριο! Νομίζουμε ότι το μελωδικό στοιχείο είναι αυτό που ξεχωρίζει, μαζί με τον τολμηρό τρόπο να σμίγουμε τα διάφορα μουσικά είδη. Θα βρουν ενδιαφέρον οι λάτρεις της κλασσικής μουσικής αλλά και οι τζαζόφιλοι, και σίγουρα όσοι προτιμούν τα έθνικ ακούσματα. Μπορούμε να υποσχεθούμε, σίγουρα, ότι θα παρακολουθήσετε μία μουσική εμπειρία έξω απ’ τα συνηθισμένα!

Πώς βλέπετε τη σημερινή μουσική σκηνή στην Ελλάδα; Υπάρχουν ενδιαφέροντες καλλιτέχνες και ήχοι;

Φυσικά και υπάρχουν εξαιρετικοί καλλιτέχνες που τολμούν και δημιουργούν σπουδαία πράγματα. Όχι τόσο στα πρωτοκλασάτα ονόματα, αλλά κυρίως στους λιγότερο εξαρτημένους από την εμπορική πλευρά της μουσικής. Δυστυχώς, όμως, καλούνται να δημιουργήσουν σε αντίξοες συνθήκες. Η μουσική σκηνή –και γενικά ο πολιτισμός– δέχεται μεγάλη επίθεση τα τελευταία χρόνια, συρρικνώνεται, μετατρέπεται καθαρά σε πεδίο κερδοφορίας και χάνει τον χαρακτήρα του ως κοινωνική ανάγκη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες να πνίγονται. Είμαστε, ωστόσο, αισιόδοξοι ότι η ανάγκη της ψυχαγωγίας και της πνευματικής ανάτασης θα σμίγει κοινό και καλλιτέχνες και θα τους ωθεί μπροστά.

Ποιες είναι οι δικές σας μουσικές προτιμήσεις;

Οι Flairck και οι Jethro Tull είναι δύο συγκροτήματα που εκτιμούμε ιδιαίτερα αλλά και συνθέτες όπως οι Manuel de Falla, Gabriel Faure και άλλοι μεγάλοι κλασικοί. Παρακολουθούμε και επιρρεαζόμαστε από καλλιτέχνες όπως ο Roland Dyens, Jan Garbarek, Taraf de Haidouks κ.ά. Επίσης. εκτιμάμε ιδιαίτερα τη δουλειά του Αλέκου Βρέτου.

image

Πώς επιβιώνει ένας καλλιτέχνης στην Αθήνα του σήμερα;

Η τέχνη και η ζωή των καλλιτεχνών που βιοπορίζονται από αυτήν συνδέεται άρρηκτα με τη ζωή των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων. Αν ο μισθός έφτανε και περίσσευε για τα βασικά και αναγκαία, οι Αθηναίοι θα γέμιζαν τις μουσικές σκηνές, τα θέατρα, τους χώρους πολιτισμού και ως εκ τούτου θα έδιναν οξυγόνο σε νέους καλλιτέχνες να επιχειρήσουν και να δράσουν σε νέες κατευθύνσεις. Όλα είναι αλληλένδετα. Εμείς, ως Gitante, δεν περιμένουμε από τη μία μέρα στην άλλη να δημιουργηθεί ένα κοινό που θα ψάχνει το νέο και το αξιόλογο, το υψηλό και το ωραίο. Θέλουμε από τη μεριά μας να βάλουμε ένα λιθαράκι στο να δημιουργήσουμε αυτό το κοινό. Το κοινό, δηλαδή, που θα έχει τα εφόδια να αναγνωρίζει, να εκτιμά και να διεκδικεί να γεύεται αυτό που πραγματικά αξίζει να απολαμβάνει.

Τι να περιμένουμε από τους Gitante στο μέλλον;

Πολλή, πολλή μουσική! Καινούριες ιδέες, καινούριες συνθέσεις και πολλά live την καλοκαιρινή περίοδο. Η αμέσως επόμενη εμφάνισή μας είναι την Δευτέρα 8 Ιουνίου, στις 1002 Νύχτες, στου Ψυρρή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.