Μουσικη

Τα καλύτερα του 2015: Vol.3

 Λίγες οι «δισκάρες» αλλά αρκετοί καλοί δίσκοι και πολλά νέα ονόματα

Μάκης Μηλάτος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βρισκόμαστε ήδη στο μέσον (σχεδόν) της χρονιάς και ο απολογισμός φαίνεται να είναι θετικός. Λίγες οι «δισκάρες» (ως συνήθως) αλλά αρκετοί καλοί δίσκοι και πολλά νέα ονόματα. Συνεχίζουμε, λοιπόν, τον απολογισμό.

Για ολόκληρο το 2015 (όπως κάναμε και πέρυσι) θα σας ενημερώνουμε για τους καλύτερους δίσκους που κυκλοφορούν, τουλάχιστον κατά την άποψη της διεθνούς κριτικής. Παρουσιάζουμε με ήχο, εικόνα και πληροφορίες τα άλμπουμ που συγκεντρώνουν υψηλές βαθμολογίες από εφημερίδες, περιοδικά και μουσικά σάιτ διεθνούς εμβέλειας και ευρείας αποδοχής (Uncut, Pitchfork, Spin, Guardian, Q, Mojo, BBC Music, PopMatters, Times, All Music Guide, Paste Magazine, Consequence of Sound κλπ.), ενώ λαμβάνουμε υπ’ όψη μας και όσα γράφονται στα ελληνικά έντυπα και σάιτ. Και όλα αυτά όχι άκριτα αλλά υπό το γενικό και αισθητικό πνεύμα της Athens Voice. Στις 24/2 είχαμε δημοσιεύσει το Vol.1 που αφορούσε τους πρώτους μήνες του 2015, το Vol.2 που αφορά –κυρίως– τις κυκλοφορίες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου ανέβηκε στις 11/4 και τώρα με το Vol.3 ρίχνουμε μία ματιά στις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες της άνοιξης.

Bop English - Constant Bop

Ο τραγουδιστής των White Denim κάνει την σόλο κίνησή του. O James Petralli κυκλοφορεί ένα έξυπνο κι ευχάριστο pop άλμπουμ και ανοίγει μία νέα σελίδα στη μουσική του διαδρομή.


Hop Along - Painted Shut

Το κουαρτέτο από την Φιλαδέλφεια με την καθοδήγηση, την φροντίδα και το ταλέντο της Francis Quinlan να πρωτοστατεί, κάνει το δεύτερο «δύσκολο» άλμπουμ να φαίνεται παιχνιδάκι.


Jlin - Dark Energy

Ο παραγωγός και dj από την Ινδιάνα κυκλοφορεί το ντεμπούτο άλμπουμ του και φανερώνει γνώση, ικανότητες και προσωπικές απόψεις με ενδιαφέρον στον πολύπαθο χώρο της χορευτικής electronica.


John Moreland - High On Tulsa Heat

Ο τραγουδοποιός από την Οκλαχόμα αποδεικνύει πως έχει το χάρισμα και το ταλέντο για να ξεφύγει από το σωρό.


Mbongwana Star - From Kinshasa

Δύο μέλη από την μπάντα Staff Benda Bilili, που έγινε γνωστή πριν από μερικά χρόνια και όλα της τα μέλη έχουν κινητικές δυσκολίες, αποχώρησαν από το γκρουπ το 2013 και τώρα κάνουν τη δική τους κίνηση. Οι Coco Ngambali και Theo Nsituvudi επιβεβαιώνουν πως στην Κινσάσα υπάρχει και κάτι άλλο, εκτός από προβλήματα.


Unknown Mortal Orchestra - Multi Love

Με τον 3ο του δίσκο ο Ruben Nielsen (με τη βοήθεια του αδελφού του Cody και του πατέρα του Chris) επιβεβαιώνει ότι έρχεται από το σύμπαν της ποπ ψυχεδέλειας αλλά και από το Όρεγκον, όπου πάντα κάτι συμβαίνει εδώ και χρόνια.


Paul Weller - Saturn's Pattern

Με τα γνωστά υλικά της πολύχρονης διαδρομής του (punk, rock, post punk, pop, americana) δημιουργεί ένα ακόμη ενδιαφέρον χαρμάνι με προσωπικότητα και άποψη.


Hiatus Kaiyote - Choose Your Weapon

Με μία υποψηφιότητα για Grammy ήδη στην τσέπη, οι Αυστραλοί –με την τρομερή front-woman Nai Palm– επιστρέφουν με τον 2ο δίσκο τους συνδυάζοντας περίτεχνα Jazz, R&B, neo-soul και dubstep.


Dawn Richard - Blackheart

Η τραγουδίστρια των Danity Kane με τον 3ο της προσωπικό δίσκο επιβεβαιώνει το ταλέντο και τις ικανότητές της με υλικό που προέρχεται από το trip-hop, την soul και την pop electronica.


Simon Joyner - Grass, Branch & Bone

Ο παλαίμαχος τροβαδούρος από την Νεμπράσκα φτάνει στον 13ο του δίσκο χωρίς να έχει χάσει κάτι από την ποιητική, μελαγχολική, μελωδική και προσωπική φύση του.


Jim O’Rourke - Simple Songs

Επιστρέφει μετά από 6 χρόνια σιωπής (τελευταίο άλμπουμ το «The Visitor» το 2009) για να μας επιβεβαιώσει ότι κατέχει την τέχνη της rock τραγουδοποιείας κι ότι δεν έχει σκοπό να μας απογοητεύσει ποτέ.