Μουσικη

Podcast Πανικοβάλ | Μάρκελλος Χρυσικόπουλος: Λατρευτική μουσική γεμάτη φως

O μαέστρος μιλά για τη συμμετοχή του στο 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

 Ακούστε το podcast και στο Spotify, στα Apple podcast και στο Youtube

Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος συμμετέχει στο φετινό, 3ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, και μιλάει για τη Συμφωνία αρ. 14 του Σοστακόβιτς που θα παρουσιάσει στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής τη Μεγάλη Τρίτη. Για την παλαιά και νέα μουσική, το πάντρεμα των δύο και τον ρόλο του ως μαέστρος σε αυτό. Για τη συμμετοχή του και στα τρία Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής στην ανοιξιάτικη Αθήνα. Για το πώς, στο Φεστιβάλ, η λατρευτική μουσική εκτείνεται από τον Μπαχ μέχρι τον Τσιτσάνη και τον Μεσσιάν. Και για το τι μπορεί να σημαίνει «λατρευτική μουσική».

Podcast Πανικοβάλ | Μάρκελλος Χρυσικόπουλος: Λατρευτική μουσική γεμάτη φως
© Y. Gutman

Μάρκελλος Χρυσικόπουλος - βιογραφικό

Ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος σπούδασε τσέμπαλο στην τάξη της Μαργαρίτας Δαλμάτη (Σχολή Βινιανέλλι Αθηνών) από όπου πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και το αριστείο της σχολής. Συνέχισε στο Παρίσι με τους Σάλβο Ρομέο και Ολιβιέ Μπωμόν, στο Πανεπιστήμιο Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ με τους Κέννεθ Γκίλμπερτ και Ζήγκμπερτ Ράμπε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο της Γενεύης (Βραβείο δεξιοτεχνίας με διάκριση) με την Κριστιάν Ζακκοττέ, της οποίας ήταν ο τελευταίος μαθητής. Έχει συμμετάσχει σε πολλές βραβευμένες ηχογραφήσεις για τις εταιρείες MDG, Sony και Decca. Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra, με το οποίο έχει παρουσιάσει σε σκηνοθετημένη μορφή έργα του μπαρόκ ρεπερτορίου (Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ) αλλά και πρωτότυπες παραγωγές βασισμένες στο πάντρεμα του μπαρόκ με άλλα είδη μουσικής (βυζαντινή, οθωμανική, ηλεκτρονική κ.ά.). Έχει διευθύνει τη Venice Baroque Orchestra σε έναν διπλό δίσκο με θέμα την Ολυμπιάδα σε λιμπρέτο του Μεταστάζιο (Naïve), ο οποίος απέσπασε τη διεθνή διάκριση Choc Musique. Ως αρχιμουσικός συνεργάζεται σταθερά με την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και έχει επανειλημμένα συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης αλλά και με σύνολα του εξωτερικού όπως Irish Baroque Orchestra, Bach Consort Wien, Kammerakademie Potsdam, Musica Viva Chamber Orchestra, Musikkolegium Winthertur κ.ά. Υπήρξε για τρία συνεχή χρόνια προσκεκλημένος αρχιμουσικός της Kammeroper στη Βιέννη. Επιπλέον, έχει διευθύνει σε Theater an der Wien, Ουίγκμορ Χολ, Όπερα του Μπάυρωυτ, Φεστιβάλ Χαίντελ του Χάλλε, αίθουσα συναυλιών Τσαϊκόφσκι του Ωδείου της Μόσχας κ.α. Επιμελήθηκε και παρουσίασε την εκπομπή Παλίμψηστο στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Podcast Πανικοβάλ | Μάρκελλος Χρυσικόπουλος: Λατρευτική μουσική γεμάτη φως
© Μάνος Μανιός

Info

Συμφωνία αρ. 14 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς
Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΚΠΙΣΝ)
Μεγάλη Τρίτη, 15 Απριλίου 2025, στις 20.00
Μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
Θεοδώρα Μπάκα - μεσόφωνος
Τίμος Σιρλαντζής – βαθύφωνος
Drop Down Community
Σπύρος Σουλαδάκης – τσελέστα
Συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Η Συμφωνία αρ. 14 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, βασισμένη σε ποιήματα των Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Γκυγιώμ Απολλιναίρ, Βίλχελμ Κύχελμπεκερ και Ράινερ Μαρία Ρίλκε με θέμα τον θάνατο συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα αριστουργήματα της μουσικής του 20ού αιώνα. Ανάμεσα στις νηφαλιότερες και γενναιότερες ενατενίσεις της οριακής εμπειρίας του θανάτου, το έργο ζωντανεύει σε μια πρωτότυπη και βαθιά συγκινητική ερμηνεία, με τα ποιήματα να ερμηνεύονται από τη Θεοδώρα Μπάκα και τον Τίμο Σιρλαντζή στις πρωτότυπες γλώσσες τους. Η αντισυμβατική ενορχήστρωση του Σοστακόβιτς για μικρή ορχήστρα εγχόρδων και κρουστά αποδίδεται από τη βουλγαρική ορχήστρα Drop Down Community υπό τη διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου.

Η Drop Down Community είναι μια από τις πιο γνωστές ανεξάρτητες ορχήστρες εγχόρδων της Βουλγαρίας, που επαναπροσδιορίζει την κλασική μουσική για το σύγχρονο κοινό. Με μια φρέσκια και καινοτόμο προσέγγιση, έχει ως στόχο να χτίσει γέφυρες μεταξύ του νεότερου κοινού και της κλασικής μουσικής σκηνής, κάνοντας το είδος πιο προσιτό και ελκυστικό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ