- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Νέγρος του Μοριά, ΛΕΞ και Kareem σε ένα ντοκιμαντέρ για την ελληνική ραπ
Το γαλλικό μέσο ARTE γύρισε ένα 16λεπτο YouTube βίντεο για την ελληνική ραπ σκηνή, μιλώντας με τρεις από τους πιο γνωστούς και σημαντικούς καλλιτέχνες της
Νέγρος του Μοριά, ΛΕΞ και Kareem Kalokoh εξηγούν σε γαλλικό ντοκιμαντέρ τι σημαίνει ελληνική ραπ και ποια είναι η πραγματική ζωή στην Αθήνα που συχνά δεν προβάλλεται.
Με Γονείς από τη Γκάνα και μεγαλωμένος στην Ελλάδα, ανεβαίνει στη σκηνή και ραπάρει φορώντας την παραδοσιακή φορεσιά των Ευζώνων. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει ελληνική υπηκοότητα. Αυτός είναι ο Νέγρος του Μόρια. Ξεκίνησε με τα Βόρεια Αστέρια, πλέον γεμίζει γήπεδα με 25.000 κόσμο που φωνάζει κάθε ρίμα του και το τελευταίο του άλμπουμ παίζεται μέχρι και στα ραδιόφωνα. Αυτός είναι ο ΛΕΞ. Συνιδρυτής των ATH Kids και Dalmatia, εκείνος που βρίσκεται πάντα σε κάποια γειτονιά της Κυψέλης και προσπαθεί να δείξει ποια είναι η πραγματική Αθήνα. Αυτός είναι ο Kareem Kalokoh.
Νέγρος του Μοριά, ΛΕΞ και Kareem, τρεις διαφορετικοί μεταξύ τους καλλιτέχνες, με κοινό την ραπ κουλτούρα, μιλάνε στο κανάλι του γαλλικού μέσου ARTE, για το τι σημαίνει ελληνική ραπ μουσική. Το βίντεο διάρκειας 16 λεπτών χωρίζεται σε τρία τμήματα, το καθένα αφιερωμένο σε μια σύντομη συζήτηση με τον κάθε ράπερ, δείχνοντας πλάνα από την Αθήνα και τις συναυλίες τους. Ένα βίντεο που συστήνει το τραμπέτικο, τις αντιθέσεις της Ελλάδας και εξηγεί τι είναι αυτό που διαφοροποιεί την ελληνική ραπ μουσική.
Ο Νέγρος του Μοριά συστήνει την ελληνική ραπ
Γιατί ο υπόλοιπος κόσμος πρέπει να ξέρει την ελληνική ραπ; «Γιατί η Ελλάδα εξάγει πολιτισμό», λέει γελώντας ο Νέγρος του Μοριά. «Γιατί υπάρχει και μια άλλη πλευρά αυτής της χώρας που είναι πολύ σκοτεινή, πολύ άδικη και πρέπει να φανεί».
Ο Νεγρος του Μοριά γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς που κατάγονται από την Γκάνα, όμως, ακόμα δεν έχει ελληνική υπικοότητα. Το μουσικό του πρότζεκτ είναι μια απάντηση σε αυτό το παράδοξο και μια ωδή στην αφρο-ελληνική ταυτότητα. Eίναι μάστορας της γλώσσας, όπως τον χαρακτήρισε το γαλλικό μέσο. Τα τραγούδια του παίζουν με την αργκό, όπως στο «Βουλιμία», που χρησιμοποιεί διάφορες εκφράσεις του ρήματος τρώω, θέλοντας να μιλήσει για μια ρατσιστική κοινωνία: «Η Ελλάδα που αγαπάω τρώει τα παιδιά της», στίχος του τραγουδιού.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να βάζω στοιχεία από την ελληνική κουλτούρα στα κομμάτια μου, γιατί αυτό ζω. Αυτό είμαι, αυτό αναπνέω, αυτό μιλάω. Δεν είμαι τράπερ, είμαι τραμπέτης».
Το τραμπέτικο είναι ένας συνδυασμός του παλιού ελληνικού ήχου με το σήμερα. Επινοήθηκε από τον Νέγρο του Μοριά και τον beatmaker Odydoze, ο οποίος αποφάσισε να συνδυάσει τα βασικά της τραπ μουσικής με τις παραδοσιακές μελωδίες του ρεμπέτικου. Γεννημένο στην Ελλάδα γύρω στο 1920, το ρεμπέτικο είναι ένα μείγμα με οθωμανικές, βυζαντινές και ελληνικές επιρροές.
«Οι ρεμπέτες είχανε το δικό τους dress code, τα δικά τους beats. Έπιαναν το μπουζουκάκι και συνέθεταν, μιλούσαν με όρους αργκό, αυτό που σήμερα εμείς λέμε slang». Ο Νέγρος του Μοριά περιγράφει την αργκό ως μια πλούσια και πολύ ενδιαφέρουσα γλώσσα, μια και δείχνει την άμεση σύνδεση που έχει η Ελλάδα με την γαλλική, ιταλική και τουρκική κουλτούρα. Είναι μια γλώσσα που φανερώνει με πόσους πολιτισμούς έχουμε έρθει σε επαφή και αυτός είναι λόγος που θεωρεί χαζό ένας Έλληνας να είναι ρατσιστής.
«Σε αυτό που διαφέρει σημαντικά η ελληνική σκηνή είναι πως τα κοινωνικοπολιτικά τραγούδια, τα ραπ, αγγίζουν πιο έντονα τον λαό της, γιατί ο Έλληνας πονάει. Ανέκαθεν, και στο ρεμπέτικο και στο λαϊκό, υπάρχει πόνος. Είτε είναι με χαρούμενο beat είτε με λυπητερό, υπάρχει».
Ο ΛΕΞ συστήνει την ελληνική ραπ
Φόντο το στούντιο του ΛΕΞ και στα ηχεία στίχοι από «Airmax». Το γαλλικό μέσο παρομοιάζει τη μουσική του ΛΕΞ με τον δούρειο ίππο της Τροιας, μιλώντας για τραγούδια που κολλάνε στο μυαλό σου και μηνύματα που δεν μπορείς να αγνοήσεις.
«Όταν γράφω ένα κομμάτι, βασικός στόχος μου είναι να ανταποκρίνεται στο σήμερα, στην εποχή του. Να αποτυπώνει αυτά που συμβαίνουν τώρα. Δεν θεωρώ ότι μια επανάσταση θα ξεκινούσε από την ραπ. Σκοπός της είναι να πιάνει τον παλμό. Η ραπ δεν βρίσκεται μπροστά από τον κόσμο, αλλά μάζι του. Μερικές φορές και πίσω του, για να τον παρατηρεί».
Ο ΛΕΞ περιγράφει την τραπ μουσική ως πιο mainstream, με κομμάτια που έχουν φτιαχτεί με συγκεκριμένο ρυθμό, ώστε να παίζουν σε κλαμπ, να έχουν μια μουσικότητα που τα κάνει να δίνουν την ενέργεια και να τα ακούν ακόμα και όσοι δεν συμφωνούν με τους στίχους. Όσον αφορά στη ραπ μουσική, πιστεύει ότι πολιτικοποιήθηκε έντονα μετά από δύο μεγάλα γεγονότα: τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου (2008) και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (2013).
Ο Kareem Kalokoh συστήνει την ελληνική ραπ
Κουρασμένη από τα τουριστικά κλισέ που συνδέονται την Ελλάδα, μια ομάδα φίλων που αποτελείται από ράπερ, βιντεογράφους και Αθηναίους γραφίστες αποφάσισε να δείξει μια άλλη πλευρά της δημοφιλής και πολυπολιτισμικής πρωτεύουσας. Ο Kareem Kalokoh, ένας από τους συνιδρυτές των ΑΤΗ Κids και Dalmatia, μιλάει για την ραπ και το χάος της Αθήνας, κάνοντας μια βόλτα στην Κυψέλη.
«Θέλουμε να δείξουμε τι άτομα υπάρχουν, τι χαρακτηρες υπάρχουν στην Αθήνα, σε μία πόλη που παρά το χάος της, έχει αρκετή ομορφιά».
Πλάνα στις γειτονιές της Κυψέλης, με τα τσιμέντα και τους βρώμικους δρόμους. «Αυτή είναι η Αθήνα που ο κόσμος δεν δείχνει, αυτές είναι οι γειτονιές της. Εδώ γυρίσαμε το πρώτο μας βίντεο για το "Νew Flame", εδώ ήταν το πρώτο στούντιο που είχα με τους παιδικούς μου φίλους. Εδώ, ξεκίνησαν όλα».
Για τον Kareem οι στίχοι του αποτυπώνουν το πώς μιλάνε τα παιδιά από τη Κυψέλη και οι αφρο-έλληνες της Αθήνας. Στόχος του, να καταλάβει ο κόσμος σήμερα ότι με την ενότητα και αφήνοντας πίσω τα στερεότυπα, μπορεί όντως να έρθει αλλαγή.
«Εμείς θέλουμε να αναδείξουμε παιδιά από τα Πατήσια, από την Κυψέλη, που γεννήθηκαν εδώ και έχουν μια παγκόσμια κουλτούρα. Στην κολεκτίβα θα δεις παιδιά από το Περού, από τις Σεϊχέλες, από τη Σιέρα Λεόνε. Αυτό που μας ενώνει είναι η αγάπη για την πόλη μας, για τις γειτονιές μας, και αυτό θέλουμε να δείξουμε», είχε πει ο Kareem σε συνέντευξή του στην ATHENS VOICE.
Ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ για την ελληνική ραπ
«Δεν είναι ο ΛΕΞ που πρέπει να φοβάστε, είναι πολλοί μαζί του, είναι όλο το ραπ κίνημα εναντίον σας και για κακή σας τύχη τα παιδιά μας μεγαλώνουν με αυτή τη μουσική», λόγια που ακούστηκαν από τον ηθοποιό και πολιτικό Κλέων Γρηγοριάδη στη βουλή, και αποτελούν απόσπασμα του ντοκιμαντέρ. Το γαλλικό μέσο γράφει για τους Έλληνες ράπερ ως εκείνους που υπερασπίζονται μια πλουραλιστική ελληνική ταυτότητα, εκείνους που φέρνουν στο προσκήνιο την πραγματική ελληνική καθημερινότητα.
«Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας, αφρο-έλληνας. Γουστάρω που είμαι από την Ελλάδα και που είμαι από την Γκάνα. Εντάξει, το χρώμα που έχω μου θυμίζει κάθε μέρα από πού κατάγομαι, αλλά κάθε φορά που ακούω μία βρισιά, θυμάμαι ότι βρίσκομαι στην Ελλάδα (γέλια)», λέει ο Νέγρος του Μοριά και κλείνει το βίντεο.