Μουσικη

Μια νύχτα στον Γιάννη Χαρούλη

Ένα μοναδικό ταξίδι ήχων ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν

Κατερίνα Παναγοπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σάββατο μεσημέρι. Youtube. Search: Γιάννης Χαρούλης- Γιάννης Χαρούλης Χειμωνανθός- Γιάννης Χαρούλης Πάντα θλιμμένη χαραυγή. Έχει προηγηθεί μια νύχτα όπου ο Χαρούλης –αν και άρρωστος με πυρετό- ξεσήκωνε την κατάμεστη Ακτή Πειραιώς επί 4 ώρες. Πολλές ώρες και πολύ αλκοόλ μετά, ακόμα σιγοτραγουδούσα τα τραγούδια που είχα ακούσει το προηγούμενο βράδυ. 

Δεν είχα ξαναβρεθεί σε συναυλία του, ούτε ήξερα πολλά τραγούδια. Το βράδυ της Παρασκευής, όμως, διαπίστωσα ότι ο Χαρούλης κάνει κάτι μαγικό. Ένα μοναδικό πάντρεμα ήχων, χρόνου, το παρόν με το παρελθόν, την παράδοση με το σήμερα. Όλα αυτά παρέα με ένα δικό του πολυπληθές κοινό, που τον ακολουθεί με πάθος γηπεδικό σε κάθε του βήμα. Ξέρει όλα τα τραγούδια, αγοράζει κάθε του δίσκο. Κάτω από τη σκηνή του φωνάζουν και του μιλούν σαν να είναι όλοι φίλοι του. Με το που ακούγεται η πρώτη νότα από το λαούτο του, ξεσπούν σε ουρλιαχτά και χειροκροτήματα.

«Χειμωνανθός», «Σου μιλώ και κοκκινίζεις», «Έλα πάρε με», «Άιντε και ξέχασα», «Μιλώ για σένα», «Το πολλαπλό σου είδωλο» και φυσικά το «Πάντα θλιμμένη χαραυγή» που ξεσήκωσε όλο το μαγαζί.

Με το λαούτο στο χέρι, ο Χαρούλης και η μπάντα του, παντρεύουν έντεχνα σύγχρονους και παραδοσιακούς ήχους, μουσικές ρίζες του παρελθόντος με το παρόν. Τον «Ερωτόκριτο» του Ξυλούρη και την «Τίγρη» του Ψαραντώνη μαζί με το «Δε λες κουβέντα» της Μπέλλου, το «Όταν χαράζει» του Αγγελάκα, το «Γράμμα» του Μάλαμα και το «Εγώ δεν είμαι ποιητής» του Παπάζογλου. Μετά από 3μιση ώρες, κι ενώ έχει αποχαιρετίσει, οι θεατές τον καλούν ξανά επί σκηνής, όπου μένει για άλλη μισή ώρα.

Ένα μουσικό ταξίδι από την Κρήτη στην Αθήνα, σε φρενήρεις ρυθμούς, με μια εξαίρετη μπάντα: Λευτέρης Ανδριώτης στη λύρα, Μιχάλης Καλκάνης στο μπάσο, ο Θανάσης Τζίνγκοβιτς στην κιθάρα, Πάνος Τόλιος στα τύμπανα και φυσικά ο θαυματουργός Κωνσταντής Πιστιόλης, που ενάλλασσε το ένα πνευστό μετά το άλλο.

Τραγουδιστής, μπάντα και κοινό, μια διευρυμένη παρέα που επί 4 ώρες διασκεδάζει, τραγουδάει, λέει ιστορίες όμορφες.


Info: «ΧΙΛΙΑ ΚΑΛΩΣ ΕΣΜΙΞΑΜΕ» ΑΚΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ,  27- 28/2 & Έξτρα:  26/2