Μουσικη

H Bjork είναι τέχνη

Το ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης πραγματοποιεί έκθεση για τη ζωή και τη διαδρομή της

Μάκης Μηλάτος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το πλάσμα που ονομάζεται Bjork φέρει την τέχνη σαν βασικό υλικό της ύπαρξης της και οι εμφανίσεις, τα ρούχα και τα χτενίσματα, οι μουσικές της και κυρίως η φωνή, η ενασχόληση της με την τεχνολογία και ο τρόπος που κοιτάζει το μέλλον, τα βίντεο και οι εγκαταστάσεις της το αποδεικνύουν.

Η Bjork είναι τέχνη λέει το ΜοΜA της Νέας Υόρκης και στήνει μια μεγάλη έκθεση ολόκληρης ζωής και διαδρομής. Από τις 8/3 ως τις 7/6 στο Museum of Modern Art θα υπάρχουν κοστούμια, εικόνες, ασυνήθιστα μουσικά όργανα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε δίσκους της, φιλμ, ηχητικό υλικό για μία ξενάγηση στο όλον της Bjork.

Κάθε φορά 100 επισκέπτες με ακουστικά θα ακούνε αποσπάσματα από άλμπουμ, κείμενα που έχει γράψει ο συγγραφέας Sjon Sigurdsson, εικόνες που έχουν επιμεληθεί διάφοροι σκηνοθέτες με τους οποίους έχει συνεργαστεί, όπως ο Andrew Thomas Huang που επιμελήθηκε και το 10λεπτο φιλμ: «Black Lake» (σε συνεργασία με την εταιρία 3D Autodesk) το οποίο θα βλέπουν οι επισκέπτες όταν μπαίνουν στην έκθεση και είναι εμπνευσμένο από τον καινούργιο δίσκο της Bjork με τίτλο: «Vulnicura» που κυκλοφόρησε ήδη ψηφιακά και σύντομα θα κυκλοφορήσει και σε φυσική μορφή.

Τον ίδιο καιρό που η έκθεση θα ξεκινάει η Bjork θα δίνει συναυλίες στο Carnegie Hall ενώ θα κυκλοφορεί και το βιβλίο/λεύκωμα: «Bjork: Archives» που μέσα από φωτογραφίες, κείμενα, ποιήματα αλλά και φιλοσοφικές αναλύσεις θα παρουσιάζεται το φαινόμενο Bjork.

Δείτε εδώ το τρέιλερ από το φιλμ: «Black Lake» και την έκθεση στο ΜοΜΑ: