- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
100 χρόνια Τζάκομο Πουτσίνι - Το «La bohème» στην Εθνική Λυρική Σκηνή για 6 εμφανίσεις από τον Γκρέιαμ Βικ
Ο Τζάκομο Πουτσίνι γεννήθηκε το 1858 και πέθανε πριν από εκατό χρόνια, στις 29 Νοεμβρίου 1924. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες όπερας· ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του ιταλικού βερισμού. Όπως ο Τζοακίνο Ροσσίνι, καταγόταν από οικογένεια μουσικών: ο προπάππος του, επίσης Τζάκομο (1712-1781), ήταν μαέστρος στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μαρτίνου, στην γενέτειρά του τη Λούκα (Τοσκάνη). Σε αυτή την θέση τον διαδέχθηκε ο γιος του, ο Antonio Puccini, και στη συνέχεια ο εγγονός του, ο Antonio Domenico, και ο δισέγγονός του Domenico ο Michele, πατέρας του μεγάλου συνθέτη. Όλοι αυτοί οι πρόγονοι του Τζάκομο Πουτσίνι σπούδασαν μουσική στην Μπολόνια, ενώ ο ίδιος σπούδασε σύνθεση και εκκλησιαστικό όργανο πρώτα στη Λούκα και ύστερα στο ωδείο του Μιλάνου.
Το 1883, λίγο προτού αποφοιτήσει από το ωδείο του Μιλάνου, έγραψε το ορχηστρικό κομμάτι «Capriccio sinfonico» που ενθουσίασε τους καθηγητές του και τον έκανε διάσημο στην πόλη. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τον Ferdinando Fontana σε μια σύνθεση με τον τίτλο «Edgar» που παρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου στις 21 Απριλίου 1889, αλλά χωρίς επιτυχία. Όμως, το επόμενο έργο του Πουτσίνι, η όπερα «Manon Lescaut» —εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Αββά Πρεβώ— σημείωσε μεγάλη επιτυχία και καθιέρωσε τη φήμη του ως ένα πολλά υποσχόμενο και ανερχόμενο συνθέτη της γενιάς του και πιθανότερο διάδοχο του Τζουζέπε Βέρντι. Ακολούθησε η εν μέρει αυτοβιογραφική όπερα «La bohème» που έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Regio Τορίνο το 1896 και μέσα σε λίγα χρόνια είχε παιχτεί σε πολλά κορυφαία λυρικά θέατρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Τα επόμενα έργα του, η «Tosca» (1900) και η «Madama Butterfly» (1904), τον καθιέρωσαν ως τον μεγαλύτερο συνθέτη όπερας των αρχών του αιώνα. Ακολούθησαν το «La fanciulla del West», το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στην Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης στις 10 Δεκεμβρίου του 1910, το «La rondine» (To χελιδόνι), που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Όπερα του Μόντε Κάρλο στις 27 Μαρτίου του 1917, το «Il trittico», που έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη στις 14 Δεκεμβρίου του 1918 και το «Turandot» που έμεινε ημιτελές και το συμπλήρωσε ο Franco Alfano.
Ο Πουτσίνι ήταν μελαγχολικός χαρακτήρας, αγαπούσε τις γυναίκες, το κυνήγι και τα αυτοκίνητα. Στις 25 Φεβρουαρίου του 1903, είχε ένα ατύχημα με το αυτοκίνητό του από το οποίο δεν κατάφερε να συνέλθει εντελώς: μέχρι το τέλος της ζωής του κούτσαινε και περπατούσε με μπαστούνι. Ο Τζάκομο Πουτσίνι έφυγε από τη ζωή στις 29 Νοεμβρίου του 1924, στις Βρυξέλλες. Έπασχε από καρκίνο του λάρυγγα.
Στις 21, 27, 29, 31 Δεκεμβρίου και στις 2 και 5 του προσεχούς Ιανουαρίου, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει το «La bohème» σε σκηνοθεσία του Βρετανού σκηνοθέτη Γκρέιαμ Βικ και πρωταγωνιστές τους Γιάννη Χριστόπουλο, Βασιλική Καραγιάννη, Νίκο Κοτενίδη, Δανάη Κοντόρα. Αυτή η όπερα θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες λαϊκές επιτυχίες και συνιστάται ω πρώτη γνωριμία με το λυρικό θέατρο.