Μουσικη

Temor: Η νέα metal μπάντα της Αθήνας που άνοιξε το live των In Flames στην Κωνσταντινούπολη

Τα μέλη του γκρουπ μοιράζονται την εμπειρία τους κι ετοιμάζονται για το live με τους Candlemass

Γιάννης Μπελεσιώτης
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Temor: Τα μέλη της melodic death metal μπάντας από την Ελλάδα, που άνοιξε τη συναυλία των In Flames στην Κωνσταντινούπολη

Μέσα στα μεγαλύτερα live για το 2024 στην Αθήνα βρίσκεται αυτό των In Flames στο Floyd στις 29 Σεπτεμβρίου. Η συναυλία έγινε sold out, όπως αναμενόταν, με τους Έλληνες να δείχνουν την αγάπη και το σεβασμό τους για το σουηδικό death metal συγκρότημα. Η περιοδεία τους συνεχίστηκε και σε άλλες πόλεις, έτσι την 1η Οκτωβρίου πραγματοποίησαν ένα ακόμα μεγάλο live στη γειτονική μας Κωνσταντινούπολη.

Η συναυλία στην Κωνσταντινούπολη είχε επίσης έντονο ελληνικό ενδιαφέρον αλλά για διαφορετικούς λόγους από εκείνη της Αθήνας. Πριν οι In Flames ανεβούν στη  σκηνή, οι Temor, μια metal μπάντα από την Ελλάδα έκαναν το support στους Σουηδούς. Το συγκρότημα έπαιξε κομμάτια από τον δίσκο του “My Sorrow’s Rage” και τα μέλη του μοιράστηκαν πώς βίωσαν αυτή την εμπειρία.

Temor: Οι Έλληνες που άνοιξαν τους In Flames στην Κωνσταντινούπολη

Οι Temor ξεκίνησαν τη διαδρομή τους σαν συγκρότημα το 2024. Η αρχή έγινε από τον κιθαρίστα Θεόφιλο Αμπατζή (Theo), ο οποίος σε συνενόηση με τον Σπύρο Αποστόλου (Thyragon) που είναι στα φωνητικά άρχισαν να πραγματώνουν δειλά – δειλά το όραμα του να φτιάξουν τη δική τους μπάντα. Σημαντική εξέλιξη στη δημιουργία των Temor ήταν η προσθήκη του Κωνσταντίνου Χίνη, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της κλασικής μουσικής και παίζει halldorophone, ένα όργανο που ελάχιστοι γνωρίζουν σε όλο τον πλανήτη και δεν είναι σύνηθες να συναντάς σε είδη όπως η metal μουσική.

«Το halldorophone είναι ένα πολύ ιδιαίτερο όργανο από μόνο του και το καταλαβαίνει κανείς ακόμα και αν το δει για πρώτη φορά οπτικά. Λόγω της κατασκευής του μπορεί να παράξει παράλληλα πολλά και διαφορετικά ηχοχρώματα. Το να το εντάξουμε σε αυτό το είδος μουσικής είναι από μόνο του επιτυχία. Υπάρχουν έξι διαφορετικά όργανα σε όλο τον κόσμο και τα περισσότερα από αυτά ανήκουν σε πανεπιστήμια για έρευνα. Πρωτοπόρησαμε και πήραμε αυτό το ρίσκο. Ψάχναμε το κάτι διαφορετικό και το αποτέλεσμα μας άρεσε πάρα πολύ. Έγινε το σήμα κατατεθέν μας. Αυτή τη στιγμή είμαστε το μοναδικό γκρουπ, που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο όργανο. Αυτή η συνθήκη μου δίνει μεγάλη χαρά. Ασχολούμαι με το halldorophone σχεδόν έξι χρόνια, έχω επενδύσει σε αυτό, μελετήσει και το έχω αγαπήσει. Το ότι το έχω καταφέρει μαζί με τα παιδιά να το παντρέψουμε με τον σκληρό ήχο, που από μικρό παιδί βρίσκεται μέσα στα ακουστικά μου με γεμίζει» σημειώνει ο Κωνσταντίνος Χίνης.

Έπειτα οι τρεις τους συναντήθηκαν με τον Κωνσταντίνο Κοτζαμάνη, με τον οποίον τους ένωνε η παλιά τους μπάντα Descending. Ο Constantine με τη σειρά του προσκάλεσε με τη σειρά του τον μπασίστα Βασίλη Μανθόπουλο και σε αυτούς προτέθηκε και ο Νικήτας Μαντώλας στα ντραμς. Ο Γιάννης Τούσσας τους βοηθάει πολλές φορές με έξτρα φωνητικά.

«Με τον καιρό αποφασίσαμε πως θέλουμε να είμαστε ένα κανονικό συγκρότημα, δηλαδή να δημιουργούμε και να παίζουμε ζωντανά. Το κλίμα μεταξύ μας είναι πολύ καλό, γιατί μας συνδέει φιλία πολλών χρόνων» είπε ο Theo.

Όταν μιλάμε για μια ερασιτεχνική metal μπάντα από την Ελλάδα, τότε κατά πάσα πιθανότητα όλα τα μέλη της ασχολούνται με διαφορετικά πράγματα μέσα στην καθημερινότητά τους και μετά από αυτά μπορούν να βρεθούν όλοι μαζί για να προβάρουν τα κομμάτια τους. Οι Temor δεν απέχουν μακριά από αυτό και καθένας από αυτούς έχει τα δικά του κίνητρα. Για τον Constantine αποτελεί καύσιμο στην απαιτητική καθημερινότητα και τον Theo ποτέ δεν σταματάει να τον εκπλήσσει η δύναμη της συλλογικότητας και το πώς ο καθένας προσφέρει τη δική του οπτική στο συνολικό αποτέσμα. Ο Κωνσταντίνος Χίνης από την άλλη είναι χαρούμενος που εκπληρώνει ένα παιδικό όνειρο.

Οι επιρρόες τους βρίσκονται ανάμεσα σε πολλά συγκροτήματα όπως οι Children of Bodom, οι Metallica και φυσικά οι In Flames.

«Έχουμε περάσει από πολλά ακούσματα στη ζωή μας και δεν φοβόμαστε να δοκιμάσουμε διαφορετικά πράγματα. Φτιάχνουμε τα κομμάτια μας και τα παίζουμε με τέτοιο τρόπο για να περνάμε καλά και να το διασκεδάζουμε. Υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό;» αναρωτιέται ο Theo.

Μέσα στο 2024 κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο “My Sorrow’s Rage” σε συνεργασία με τον Psychon (Septicflesh) ο οποίος έκανε τη μίξη και το mastering του δίσκου.

Temor: Μια ξεχωριστή εμπειρία στην Κωνσταντίνουπολη

Πώς έφτασε ένα melodic death metal συγκρότημα από την Ελλάδα να κάνει support στους In Flames και μάλιστα σε μία ξένη χώρα;

Η πρώτη επαφή έγινε μέσω του κιθαρίστα των Temor Constatine. «Η ιστορία αυτή ξεκινάει αρκετά πίσω στον χρόνο και την εποχή που έπαιζα ακόμα για τους Primal Fear. Τότε μιλούσα με έναν φανατικό οπαδό του συγκροτήματος, ο οποίος καταγόταν από την Τουρκία. Τώρα έτυχε να συνεργάζεται άμεσα με τον διοργανωτή του λάιβ στην Κωνσταντίνουπολη και μου έστειλε ο ίδιος ότι άκουσε τον δίσκο μας, ξετρελάθηκε και μας είπε να κάνουμε support στους In Flames στην Τουρκία, καθώς δεν υπάρχει εκεί κάποια μπάντα αυτού του είδους σε αυτό το επίπεδο. Μας ζήτησε λίγο χρόνο ώστε να το εγκρίνει το μάνατζμεντ των In Flames και τελικά όλα πήγαν καλά. Βέβαια μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν το πιστεύαμε ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο» λέει ο Constantine.

Για τον Κωνσταντίνο Χίνη όλη αυτή η εμπειρία ήταν πολύ πρωτόγνωρη. «Προέρχομαι από τον χώρο της κλασικής μουσικής και βιοπορίζομαι από αυτό το επάγγελμα. Στις συναυλίες μου ως κλασικός μουσικός ερμηνεύω κομμάτια, που έχουν παίξει χιλιάδες άνθρωποι πριν από έμενα και μπορεί και καλύτερα. Είναι εκπληκτικό να βλέπεις 5 χιλιάδες κόσμο να βαιμπάρει με τα δικά σου κομμάτια. Παράλληλα το διασκεδάσαμε πάρα πολύ. Ήρθαμε πιο κοντά μεταξύ μας και νομίζω ανοίξαμε τους ορίζοντές μας. Ήταν σαν σχολική εκδρομή».

Στο backstage φυσικά δεν έλειψαν και οι συνομιλίες με τα μέλη των In Flames. «Στην αρχή ήμασταν λίγο διστακτικοί στο να τους πλησιάσουμε. Βρίσκονταν σε περιοδεία, η κούρασή τους ήταν μεγάλη και δεν θέλαμε να τους ενοχλήσουμε. Περνώντας η ώρα καταλάμε πως όλοι τους είναι πολύ κουλ και μας πλησίασαν οι ίδιοι» είπε ο Theo.

Ο Κωνσταντίνος Χίνης ήρθε σε επαφή με τον φρόντμαν των In Flames. «Ο Anders Fridén ήρθε να μου μιλήσει. Τον εξέπληξε το ότι έχουμε halldorophone μέσα στη μουσική μας και ήθελε να μάθει περισσότερα γι΄αυτό. Από τη συνομιλία μας μου έμεινε το πόσο ενδιαφέρθηκε για τα πράγματα, που του έλεγα και οι πολλές ερωτήσεις που μου έκανε».

Ο Constantine κατάφερε να παίξει με την κιθάρα του Björn Gelotte μερικές νότες και για αυτόν αυτή η ανάμνηση είναι ό,τι πολυτιμότερο έχει συμπληρώνοντας ότι «Έχει συναισθηματική αξία να παίζεις μαζί με αυτούς, που σε ενέπνευσαν να ασχοληθείς με τη μουσική γενικότερα». Μετά το τέλος της συναλίας οι In Flames τους ευχαρίστησαν για την παρουσία τους εκεί και το κοινό τους αποθέωσε. «Όταν βλέπεις ένα τόσο μεγάλο κοινό να σε αποθεώνει, καταλαβαίνεις ότι αυτό το συναίσθημα δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο» συμφωνεί όλη η μπάντα.

Ένα από τα πράγματα που τους έκανε εντύπωση και δεν το περίμεναν, ήταν το πόσο επαγγελματίες ήταν όλοι όσοι συνεργάστηκαν μαζί τους γι΄αυτή την εμφάνιση. «Δεν είναι μόνο ότι μας παρείχαν ό,τι χρειαζόμασταν ανά πάσα στιγμή αλλά κυρίως το πόσο μας σέβονταν σαν μουσικούς, παρ’ όλο που σε αυτούς εκεί ήμασταν τελείως άγνωστοι» ανέφερε ο Theo.

Μετά τη συναυλία με τους In Flames στην Κωνσταντινούπολη σίγουρα οι μελλοντικές κινήσεις των Temor αναμένονται με ενδιαφέρον.

Στόχος τους είναι να ολοκληρώσουν τον δεύτερο δίσκο τους και να κάνουν αρκετές ζωντανές εμφανίσεις. Πάνω από ολα επιδιώκουν να είναι παραγωγικοί και να συνεχίζουν να κάνουν αυτό που τους αρέσει.

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου θα ανοίξουν ακόμα τη θρυλική doom metal μπάντα των Candlemass. «Θέλουμε να μοιραζόμαστε τη μουσική μας με το κοινό και να δίνουμε πάντα το 100% στις εμφανίσεις μας. Κάθε φορά που ανεβαίνουμε στη σκηνή νιώθουμε μοναδικά και μας δίνει ενέργεια. Θέλουμε να παίζουμε ζωντανά όσες περισσότερες φορές μπορούμε» είπε ο Κωνσταντίνος Χίνης.

Από μικρά παιδιά πάντα θέλαμε να συναντήσουμε από κοντά τα είδωλά μας. Οι Temor θα μπορούν να λένε ότι το έχουν κάνει.