Μουσικη

Phil Lesh: Πέθανε στα 84 του ο μπασίστας των Grateful Dead

Έπασχε από καρκίνο από το 2006

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Phil Lesh, μπασίστας των Grateful Dead
Ο Phil Lesh, μπασίστας των Grateful Dead © Instagram/phillesh

Τιμήθηκε ως πρόσωπο της χρονιάς για τις φιλανθρωπικές τους δράσεις

Έφυγε από τη ζωή ο Phil Lesh, μπασίστας και ιδρυτικό μέλος του ροκ συγκροτήματος Grateful Dead, σε ηλικία 84 ετών.

Grateful Dead photographer looks back on years of shooting Phil Lesh

Με καταγωγή από το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, ο Lesh έστησε το συγκρότημα Grateful Dead το 1965 στο Palo Alto.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Lesh είχε περάσει καρκίνο του προστάτη, καρκίνο της ουροδόχου κύστης και μεταμόσχευση ήπατος το 1998 που προκλήθηκε από μόλυνση ηπατίτιδας C και χρόνια βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ.

Η είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε μέσω του Instagram account του Lesh, το οποίο ανέφερε ότι πέθανε «ειρηνικά» το πρωί της Παρασκευής (25.10.2024).

«Ήταν περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του και γεμάτος αγάπη. Ο Phil έφερε απέραντη χαρά σε όλους γύρω του και αφήνει πίσω του μια κληρονομιά μουσικής και αγάπης», λέει η ανακοίνωση στα social media. «Ζητάμε να σεβαστείτε την ιδιωτική ζωή της οικογένειας Lesh αυτή τη στιγμή» σημειώνεται ακόμη.

H πορεία του Phil Lesh

Ο Philip Chapman Lesh γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1940 στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια. Στα νεανικά του χρόνια έπαιζε βιολί, προτού μεταπηδήσει στην τρομπέτα, ενώ ήταν μαθητής στο Λύκειο του Μπέρκλεϊ, όπου ανέπτυξε μια γοητεία για την avant-garde κλασική μουσική και την free jazz.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ το 1961, ο Lesh έγινε φίλος με τον Tom Constanten. Μερικά χρόνια αργότερα, ενώ εργαζόταν εθελοντικά στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό KPFA, ο Lesh γνώρισε και έγινε φίλος με τον Jerry Garcia. Το 1964, ο Garcia έπεισε τον Lesh να γίνει μπασίστας στο νέο του ροκ συγκρότημα, που τότε ονομαζόταν The Warlocks, παρά το γεγονός ότι ο Lesh δεν είχε παίξει ποτέ μπάσο στο παρελθόν.

Η αντισυμβατική προσέγγιση του Lesh έγινε βασικό στοιχείο του επιδραστικού ήχου των Grateful Dead. Αναφέρεται ως συν-δημιουργός σε μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια τους, όπως τα «Truckin’», «Box of Rain» και «Unbroken Chain».

Η ζωή μετά τους Grateful Dead

Μετά τη διάλυση των Grateful Dead το 1995, ο Lesh συνέχισε να παίζει με off-shoot συγκροτήματα όπως οι The Other Ones και οι The Dead και με τη δική του μπάντα, Phil Lesh and Friends.

Τον Απρίλιο του 2005, ο Lesh κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματά του Searching for the Sound: Η ζωή μου με τους Grateful Dead.

Την επόμενη χρονιά ανακοίνωσε ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, τον οποίο αφαίρεσε λίγους μήνες αργότερα. Τον Οκτώβριο του 2015, ο Lesh υποβλήθηκε σε νέα χειρουργική επέμβαση για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ο Lesh γιόρτασε τα 84α γενέθλιά του με μια συναυλία στο Capitol Theatre στο Port Chester της Νέας Υόρκης.

Μόλις πριν από δύο ημέρες, η MusiCares, ένας οργανισμός που βοηθά μουσικούς που χρειάζονται οικονομική ή ιατρική βοήθεια, ανακοίνωσε ότι τιμά τον Lesh μαζί με τα μέλη των Grateful Dead, Mickey Hart, Bill Kreutzmann και Bobby Weir, ως πρόσωπα της χρονιάς για τις φιλανθρωπικές τους δράσεις.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.