Μουσικη

Κλερ Όπερτ: Οι θεραπευτικές νότες του βιολοντσέλου

Μια σημαντική εμπειρία από την ενεργή συμμετοχή στο πρόσφατο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Μουσικής και Τεχνών στην Ιατρική

Θανάσης Δρίτσας
Θανάσης Δρίτσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Claire Oppert: Οι Θεραπευτικές νότες του βιολοντσέλου
© Astrid di Crollalanza

Ο Θανάσης Δρίτσας, καρδιολόγος, συνθέτης και συγγραφέας, συμμετείχε στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Μουσικής και Τεχνών στην Ιατρική

Στις 6 Φεβρουαρίου 2020, η Γαλλίδα συγγραφέας και μουσικός Κλερ Όπερτ δημοσίευσε το βιβλίο «Le pansement Schubert». Το βιβλίο μοιράζεται την εμπειρία της συγγραφέως στο νοσοκομείο Sainte-Périne στο Παρίσι, όπου πραγματοποίησε μια πειραματική μουσικοθεραπεία που αποκαλεί «Le pansement Schubert» (ο «επίδεσμος Schubert»), με στόχο να ανακουφίσει τον πόνο, το άγχος και να φωτίσει την καθημερινή ζωή των ασθενών. Η ιδέα ήρθε στο μυαλό της τον Μάρτιο του 2012, όταν βρισκόταν στη μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας του νοσοκομείου Sainte-Périne. Μια ασθενής ούρλιαζε και πάλευε μέσα σε αγωνία ενώ δύο νοσηλεύτριες προσπαθούσαν να την ντύσουν. Η Κλερ Όπερτ, μια σολίστ του τσέλου, άρχισε να παίζει την αργή κίνηση του Trio αριθ. 2 του Schubert. Η μουσική είχε άμεσο αντίκτυπο: όλοι οι εμπλεκόμενοι ηρέμησαν εμφανώς ενώ διάθεση βελτιώθηκε σημαντικά.

Η Κλερ Όπερτ διαμόρφωσε στη συνέχεια ένα σχέδιο και με την υποστήριξη του Dr Jean-Marie Gomas, μπόρεσε να εφαρμόσει μια πιλοτική μελέτη στο νοσοκομείο. Τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής μελέτης ήταν θετικά: το 50% των ασθενών παρουσίασε μείωση του πόνου, το 90% από αυτούς εμφάνισε χαμηλότερα επίπεδα άγχους και το 100% των φροντιστών των ασθενών ανέφεραν ότι απολάμβαναν τα οφέλη. Το «Le pansement Schubert», που εκδόθηκε από τις Éditions Denoël, μοιράζεται τις ιστορίες των ασθενών, των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και των εμπλεκόμενων φροντιστών.

Εντυπωσιάστηκα πρόσφατα από την συμμετοχή της Κλερ Όπερτ στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Μουσικής και Ιατρικής (International Association of Music and Medicine, IAMM) σε συνεργασία με την Διεθνή Επιστημονική Εταιρεία των Τεχνών στην Ιατρική (International Society for Arts in Medicine, ISfAM) που έγινε στο Βερολίνο 18-21 Σεπτεμβρίου (στο περίφημο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Charite) κατά τη διάρκεια του οποίου είχα την τιμή να παρουσιάσω την προσωπική επιστημονική μου συνεισφορά στο αντικείμενο (music medicine) αλλά και να αποτελέσω μέλος της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής. Στα πλαίσια της τελετής έναρξης του συνεδρίου η Κλερ Όπερτ έπαιξε ζωντανά τσέλο στο μεγάλο αμφιθέατρο ενώ παράλληλα παρουσίασε σε διαφάνειες φωτογραφίες και στιγμιότυπα από την ζωντανή εμπειρία της με ασθενείς. Το σπάνιο αυτό «θεραπευτικό» ρεσιτάλ της Κλερ Όπερτ ήταν για εμένα ένα αξέχαστο βίωμα.

Το βιβλίο της Κλερ Όπερτ κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην αγγλική γλώσσα με τίτλο «The Schubert Treatment».

Η Claire Oppert σε ένα βίντεο από τη δράση της

Claire Oppert et son violoncelle | Sur le terrain

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.