Μουσικη

Leon Bridges: Επέστρεψε πιο προσωπικός από ποτέ με το άλμπουμ «Leon»

Το ταλέντο του στη σύνθεση γίνεται για ακόμα μια φορά φανερό

Μπάμπης Καλογιάννης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Leon Bridges: Οι πρώτες εντυπώσεις από το νέο άλμπουμ «Leon» του soul και r&nb τραγουδοποιού.

Έχει κλείσει εννιά χρόνια στη δισκογραφία και έχει ήδη τέσσερις υποψηφιότητες και μία νίκη στα Grammy, αποσπώντας το βραβείο της καλύτερης R&B performance το 2019, για το single Bet Ain't Worth the Hand”. Ο τραγουδοποιός Leon Bridges από Τέξας, επιστρέφει με το 4ο συνολικά studio album του “Leon”, το οποίο και κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες μέσω της Panik Records / Sony Music. Η παρουσίαση του “Leon” έγινε στις αρχές αυτής της εβδομάδας στο διάσημο Continental Club, στην πόλη του Austin, όπου ο Bridges παρουσίασε τα καινούρια τραγούδια του, καθώς και άλλες επιτυχίες από το πρόσφατο παρελθόν. Έχοντας προσθέσει αρκετά στοιχεία country στο ύφος που τον καθιέρωσε, ο Leon Bridges μας παρουσιάζει 13 ολοκαίνουργια τραγούδια, σε παραγωγή του βραβευμένου δις με Grammy, Ian Fitchuk, γνωστού από τη συνεργασία του με την Beyoncé, αλλά και με τη νέα star της country, Kacey Lee Musgraves. Προπομπός του album υπήρξε το προ διμήνου single Peaceful Place”.

Από την αρχή του “Leon” καταλαβαίνει κανείς τον προσωπικό χαρακτήρα των νέων τραγουδιών του Leon Bridges. Το “When a Man Cries” ακούγεται ασυνήθιστο για πρώτο τραγούδι ενός album, κάτι που φυσικά δεν αφαιρεί τίποτα από την ποιότητα του και το εύρος της ερμηνείας του Leon. Στοιχεία από country και ποπ μουσική εμπλουτίζουν εξαιρετικά την παραδοσιακή soul και r&b συνταγή του τραγουδοποιού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το “Panther City” και την αδιαμφισβήτητη hit αύρα του. Παρά το γεγονός ότι κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, το “Leon” έχει μια καλοκαιρινή αύρα και φαίνεται ότι θα απασχολήσει τους fans του είδους για πολύ καιρό ακόμα. Το ταλέντο του Leon Bridges στη σύνθεση γίνεται για έναν ακόμα δίσκο ολοφάνερο, με τραγούδια όπως το “Never Satisfied” και κυρίως το πανέμορφο “Ghetto Honeybee” να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Ο Leon Bridges μεταφέρει με τον καλύτερο τρόπο την παράδοση της soul και των rhythm & blues στο σήμερα

Γεννημένος στην Ατλάντα και μεγαλωμένος στο Fort Worth του Texas, στις 13 Ιουλίου 1989, ο Todd Michael "Leon" Bridges, όπως είναι το πλήρες όνομά του, ασχολήθηκε σχετικά αργά με τη μουσική, γράφοντας τα πρώτα του τραγούδια αφού είχε κλείσει τα 20 του χρόνια. Στο πανεπιστήμιο αποκτά το προσωνύμιο "Leon", λόγω της ομοιότητάς του με τον ηθοποιό Leon Robinson του “Cool Runnings”, ταινίας που στα ελληνικά αποδόθηκε με τον ευφάνταστο τίτλο «Πάμε Χιόνι;». Το ντεμπούτο album του “Coming Home” του 2015 τον κάνει ιδιαίτερα γνωστό στο χώρο, καθώς πλασάρεται στην έκτη θέση του Billboard 200 και αποσπά πολύ θετικές κριτικές από τον τύπο. Ο ήχος του album είναι επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από τη soul παράδοση παλαιότερων δεκαετιών, καθώς φυσικά και από τον ήχο της Motown Records. Οι συγκρίσεις με μεγαθήρια του είδους όπως ο Sam Cooke και ο Otis Redding δεν αργούν να έρθουν και έτσι ο Leon Bridges δείχνει έτοιμος να ανταποκριθεί στην πρόκληση μιας σημαντικής καριέρας, ως εκπρόσωπος του σύγχρονου ρεύματος της soul μουσικής. Στα τραγούδια του διακρίνει κανείς επιρροές από θρύλους όπως ο Stevie Wonder,  Bobby Womack, καθώς φυσικά και ο Marvin Gaye. Καθώς συνεχίζει την πορεία του, εντάσσει στοιχεία pop και funk στο υλικό του, με τα albums Good Thing” (2018) και “Gold-Diggers Sound” (2021) να γνωρίζουν αντίστοιχη επιτυχία. Ο Leon Bridges καταφέρνει αυτό που είναι ζητούμενο για πολλούς καλλιτέχνες, καθώς αφομοιώνει με τον καλύτερο τρόπο τα στοιχεία από επιτυχημένους καλλιτέχνες περασμένων δεκαετιών, μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση και φυσικά με εξαιρετικό ήχο. Τραγούδια του έχουν ακουστεί, μεταξύ άλλων, σε σειρές όπως The Simpsons, Grey's Anatomy, στο Tonight Show με τον Jimmy Fallon κ.α. Ο Leon Bridges έχει το ταλέντο και την αυθεντικότητα, στοιχεία τα οποία τον καθιστούν ως έναν από τους πλέον σεβαστούς και επιδραστικούς τραγουδοποιούς της γενιάς του.

Leon Bridges: Η περιοδεία προώθησης του νέου άλμπουμ και η φιλανθρωπική δράση του

Στο πλαίσιο της δημιουργίας του “Leon”, ο Bridges ταξίδεψε όσο ποτέ στο παρελθόν και τις αναμνήσεις του, παρουσιάζοντας την πιο «προσωπική» δουλειά του μέχρι σήμερα. Η κυκλοφορία του δίσκου συμπίπτει με σειρά εμφανίσεων του καλλιτέχνη στο Τέξας, ενώ στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε πόλεις όπως το Σικάγο, η Νέα Υόρκη, το Νάσβιλ και το Τορόντο. Η τουρνέ αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη συναυλία στο Dickies Arena της γενέτειρας του Fort Worth, μιας συναυλίας που είναι ήδη sold out. Τέλος και σύμφωνα με τον ίδιο τον Leon Bridges, ένα δολάριο από κάθε εισιτήριο που πωλείται στο πλαίσιο της περιοδείας, θα πηγαίνει στο φιλανθρωπικό ίδρυμά του “The Big Good”