Μουσικη

Οι φορές που ο Έμινεμ dissαρε τον Diddy

Μερικές λεπτομέρειες από τον Real Slim Shady που μας είχαν ξεφύγει

Γιάννης Μπελεσιώτης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όλες οι φορές στις οποίες ο Έμινεμ έχει αναφέρει τον Diddy σε στίχους του

Το όνομα του Sean Diddy Combs φιγουράρει καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ενημερωτικές ιστοσελίδες ολόκληρου του πλανήτη. Αυτό είναι λογικό, καθώς οι αποκαλύψεις γύρω από τη ζωή του, τις δράσεις του, τα «περιβόητα» πάρτι και όσα συνέβαιναν εκεί μαζί με άλλα ειδεχθή εγκλήματα που «έρχονται» στο φως, έχουν πάρει πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας. Όσο γίνονται όλα αυτά και όλοι αναρωτιούνται με πόσες ακόμα υποθέσεις μπορεί να εμπλακεί το ονομά του, ο ράπερ παραμένει στη φυλακή και από εκεί αναμένει τη δίκη του χωρίς τη δυνατότητα εγγύησης.

Μια από τις τελευταίες ειδήσεις, που συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας είναι η αναφορά στο ότι ο Diddy ενδέχεται να βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του θρυλικού ράπερ Tupac Shakur το 1996. Η οικογένειά του Pac προσέλαβε τον διάσημο δικηγόρο Alex Spiro μαζί με μια ειδική ομάδα ερευνητών, η οποία θέλει να αποκαλύψει για το αν ο Combs βρισκόταν πίσω από το χτύπημα με τη μοιραία Cadillac. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε κάτι τέτοιο. Ράπερ έχουν αναφέρει ανά καιρούς είτε με δηλώσεις είτε σε στίχους ότι ο Diddy είναι ο βασικός υπαίτιος για τη δολοφονία του Shakur. Ένας από αυτούς είναι ο Έμινεμ.

Ο Real Slim Shady είναι μία από τις πιο iconic ραπ μορφές του πλανήτη και στο παρελθόν έχει dissaρει αρκετές φορές τον Diddy στα κομμάτια του, με τις σχέσεις τους φυσικά να μην είναι και οι καλύτερες.

Έμινεμ: Οι φορές που έχει κάνει diss τον Diddy

Ο Sean Diddy Comps φαίνεται πως ήταν πολύ δυνατός με το κύκλωμα, που είχε δημιουργήσει και με αυτόν τρόπο λέγεται πως «κρατάει» στα χέρια του πολλούς αστέρες του Χόλιγουντ. Παρ΄όλα αυτά υπάρχουν αρκετοί ραπερ και καλλιτέχνες του χιπ χοπ, οι οποίοι δεν τον φοβήθηκαν ποτέ και προσπαθούσαν να τον προκαλέσουν. Εκτός από τον Έμινεμ  μερικά ακόμη παραδείγματα είναι οι N.W.A, o 50 Cent και ο Kanye West.

Ο Marshall Mothers από τις πρώτες του εμφανίσεις ανέφερε τον Diddy στους στίχους του. Η κόντρα τους φαίνεται να ξεκινάει στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όπου και ο Έμινεμ κυκλοφορεί το κομμάτι «Any Man». Τότε και οι δυο τους κάνουν τα πρώτα καλλιτεχνικά βήματα, με τη διαφορά ότι ο Combs έχει ξεκινήσει τη δική του δισκογραφική εταιρεία με το όνομα «Bad Boy» και έχει υπογράψει το πρώτο του μεγάλο όνομα The Notorious B.I.G. Ο Έμινεμ κινούταν ακόμα στο undeground ραπ αλλά φαίνεται πως δεν δίστασε να τα βάλει ακόμα και με τους μεγάλους βιομηχανίας. Στο τραγούδι ο Em κάνει αναφορά στη Bad Boy περσόνα του Diddy σε συνάρτηση με τη συνεργασία του με τον ράπερ Mase.

"Original Bad Boy on the case, cover your face

Came in the place blowed, and sprayed Puffy with Mase.”

Οι αναφορές του Slim Shady για τον Combs δεν σταμάτησαν ούτε όταν ο πρώτος έγινε γνωστός παγκοσμίως. Μερικές από αυτές είχαν χιουμοριστικό χαρακτήρα και μερικές άλλες φαίνεται να έχουν πιο βαθύ νόημα, ειδικά μετά από όλα όσα έχουν γίνει με τον Diddy και κυρίως μετά την εισβολή του FBI στο σπίτι του.  

Με τη νέα χιλιετία ο Έμινεμ κυκλοφορεί τον δισκό «The Marshall Mothers LP». Αρχικά στο «Marshall Mothers» λέει

“You little groupie b–itch, get off me, go f–ck Puffy.”

Εκείνη την εποχή τα φλας των παπαράτσι «αιχμαλώτιζαν» τις κοινές εμφανίσεις του Diddy με τη Jennifer Lopez. Οι δυο τους ήταν ζευγάρι και ο Έμινεμ έκανε μια περιγραφική αναφορά για τη σχέση τους στο κομμάτι «I’m Back», του οποίου είμαστε σίγουροι ότι δεν άρεσε στον Combs

If I ever stuck it to any singer in showbiz / It’d be Jennifer Lopez and Puffy, you know this. I’m sorry, Puff, but I don’t give a f–ck.”

Μετά το 2017 ο Έμινεμ έχει κάνει ένα φοβερό comeback στη δισκογραφία και ακόμα και τώρα, που βρίσκεται στην ηλικία των 51 ετών, καταφέρνει να ερμηνεύει κομμάτια, που λατρεύονται από εκατομμύρια κόσμο. Το 2018 το άλμουμ «Kamikaze» είναι στις πρώτες θέσεις των charts παγκοσμίως και λίγο μετά βγαίνει το τραγούδι Killshot, το οποίο είναι disstrack. Αποδέκτης δεν είναι ο Diddy αλλά ο Machine Gun Kelly, ο οποίος έχει προκαλέσει τον θρύλο από το Μιζούρι με το τραγούδι «Rap Devil». Το περιοδικό Vulture έγραψε πως ο «Έμινεμ στο Killshot ακούγεται καλύτερος από ποτέ» και κατάφερε να χωρέσει μέσα σε αυτό μερικούς στίχους για τον Diddy.

Kells, the day you put out a hit is the day Diddy admits / That he put the hit out that got Pac killed.”

Είναι η πρώτη φορά που σε ένα τραγούδι με εκατομμύρια ακροάσεις ακούγεται η φήμη ότι ο Diddy βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Tupac. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν γινόταν να περάσει απαρατήρητο και οι φανς ξεκίνησαν ήδη τις πρώτες θεωρίες συνομωσίας. Στο τέλος ο Έμινεμ ανέφερε "I’m just playing, Diddy, you know I love you,” αλλά δεν έφτανε για να σβήσει τη φωτιά.

Το 2020 με το single Godzilla τρόλαρε τον Diddy για το γεγονός ότι ξεκίνησε το δικό του ριάλιτι «Making the Band» και έβαλε τους συμμετέχοντες να περπατήσουν χιλιόμετρα για να φάνε ένα κομμάτι τσιζκέικ.

“They call me Diddy ‘cause I make bands, and I call getting cheese a cakewalk.”

Μέσα στο καλοκαίρι ο Έμινεμ κυκλοφόρησε το τελευταίο του δίσκο «The Death of Real Slim Shady». Στο τραγούδι Fuel με τον JID κάνει αναφορά στις κατηγορίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις του Diddy.

“I’m like a R-A-P-E-R. Got so many S-As (huh) / Wait, he didn’t just spell the word ‘rapper’ and leave out a P, did he?”

Πολλοί από αυτούς τους στίχους κάποτε φαινόντουσαν σαν ένα είδος αστείου από τον Έμινεμ και ότι ο μοναδικός του σκοπός ήταν να «πειράξει» τον Diddy, όμως μετα τα τελευταία γεγονότα το νόημα ή ο λόγος ενδέχεται να αλλάζει. Ήδη πολλοί έχουν ξεκινήσει να ακούνε τις ρίμες του Shady πάλι από την αρχή για τυχόν στίχους με κρυφά νοήματα, που ενδέχεται να ξέφυγαν στο παρελθόν.

Το σημαντικό που μπορεί να αντλήσει κάποιος από τους στίχους είναι πως υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο ο Diddy να είναι ο υποκινητής της δολοφονίας του Tupac Shakur και ίσως ήρθε η ώρα να ανοίξουν κάποια στόματα, που έμειναν κλειστά για χρόνια, ώστε να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη.

Επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται μια σειρά ντοκιμαντέρ του 50 Cent, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στο Netflix και θα «φωτίσει» πολλά από την εγκληματική δράση του Diddy. O 50 Cent είναι γνωστός και αυτός για την κόντρα που είχε με τον Combs, για το πως σνόμπαρε τα πάρτι του και πολλές φορές έχει μιλήσει γι΄αυτόν δημόσια.

Το χιπ χοπ ειδικά στην Αμερική είναι μια μεγάλη ιστορία με μεγάλες κόντρες ανάμεσα σε πολλούς ράπερς. Tupac Biggie για πολλά χρόνια κοντραρίστηκαν για το East - West και Nas Jay Z πήραν τη σκυτάλη χρόνια μετά πριν τους Έμινεμ και Diddy. Η διαφορά των δύο τους σε σχέση με τους υπολοίπους είναι ότι δεν κυκλοφορούσαν κομμάτια ο ένας για τον άλλον αλλά έστω και από μερικά περιστατικά, που είναι διαθέσιμα για εμάς, είναι έκδηλο πως δεν είχαν καλές σχέσεις. Εκτός από τους στίχους του Έμινεμ υπάρχει και ένα στιγμιότυπο από το 2003. Ο Έμινεμ ανεβαίνει στη σκηνή στα 45α Βραβεία Grammy για να παραλάβει ένα βραβείο από τον Diddy, ο οποίος εκείνη στη στιγμή δείχνει ο πιο ξενερωμένος άνθρωπος στον κοσμό. Αυτή φαίνεται πως είναι και η μοναδική κοινή τους εμφάνιση.

Αυτό που μένει να δούμε είναι για το τι άλλο θα γίνει γνωστό στο κοινό για τον Sean Diddy Comps και το αν ο Slim Shady θα κάνει άλλες αναφορές στο μέλλον προς το πρόσωπό του.