Μουσικη

Σαν σήμερα ο Τζέρι Λι Λιούις ηχογραφεί το «Great Balls Of Fire»

Η χριστιανική ανατροφή του και ο σκανδαλώδης γάμος με την ξαδέρφη του

A.V. Team
24’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο Τζέρι Λι Λιούις έγραψε ιστορία με το «Great Balls Of Fire» σαν σήμερα στις 8 Οκτωβρίου 1957

Σαν σήμερα στις 8 Οκτωβρίου 1957 ο Τζέρι Λι Λιούις ηχογραφεί το «Great Balls Of Fire» στα φημισμένα Sun Studios του Μέμφις στην πολιτεία του Τενεσί.

Ο Τζέρι Λι Λιούις είχε αμφιβολίες για το ροκ εν ρολ λόγω της χριστιανικής ανατροφής του

Ο Τζέρι Λι Λιούις δεν ήταν ο μόνος ροκ εν ρολ καλλιτέχνης με αυστηρό χριστιανικό υπόβαθρο που προσπάθησε να συνδυάσει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις με τις ηθικές συνέπειες της μουσικής που δημιούργησε. Ωστόσο, μπορεί να ήταν ο μόνος που είχε μια από τις θρησκευτικές του κρίσεις καταγεγραμμένες στο στούντιο - σε μια από τις πρόβες κατά τη διάρκεια εκείνης της ηχογράφησης. Εκείνη την ημέρα, ο Τζέρι Λι Λιούις παρουσίασε την οριστική εκδοχή του «Great Balls Of Fire», εν μέσω μιας χαμένης μάχης με τη συνείδησή του και με τον θρυλικό Σαμ Φίλιπς, επικεφαλής της Sun Records.

Ο Τζέρι Λι Λιούις βρέθηκε για πρώτη φορά στα Sun Records τον Σεπτέμβριο του 1956, ελπίζοντας να γίνει όνομα στο ίδιο στούντιο ηχογράφησης του Μέμφις όπου είχε ξεκινήσει και ο Έλβις. Το αποτέλεσμα της πρώτης συνεδρίας του Λιούις, τον Νοέμβριο του 1956, ήταν η μικρή επιτυχία «Crazy Arms», αλλά έξι μήνες αργότερα, αυτός και ο Φίλιπς είχαν την επιτυχία με το «Whole Lotta Shakin’ Goin On», με εκατομμύρια πωλήσεις. Το χαρακτηριστικό ύφος του Λιούις στο πιάνο και η ηλεκτρική παρουσία του στη σκηνή τον έκαναν αμέσως σταρ, αλλά ο ίδιος συνέχισε να έχει αμφιβολίες για το ροκ εν ρολ λόγω της χριστιανικής ανατροφής του. Αυτές οι αμφιβολίες έκαναν την εμφάνισή τους όταν επέστρεψε στο στούντιο εκείνη την ημέρα του 1957.

Τζέρι Λι Λιούις: «Έχω τον διάβολο μέσα μου»

Μετά από μερικές ώρες κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του «Great Balls Of Fire» ο Τζέρι Λι Λιούις άρχισε να διαφωνεί με τον Σαμ Φίλιπς ότι το τραγούδι ήταν πολύ «αμαρτωλό» για να το ηχογραφήσει. Καθώς οι δυο τους συζητούσαν έντονα για το θέμα, ο Φίλιπς προσπάθησε να πείσει τον Λιούις ότι η μουσική του θα μπορούσε να γίνει μια δύναμη για το ηθικό καλό.

Φίλιπς: «Μπορείς να σώσεις ψυχές»

Τζέρι Λι Λιούις: «Όχι, όχι, όχι, όχι»

Φίλιπς: «ΝΑΙ!»

Τζέρι Λι Λιούις: «Πώς μπορεί ο διάβολος να σώσει ψυχές; Έχω τον διάβολο μέσα μου»

Ο Τζέρι Λι Λιούις με κάποιο τρόπο συμφιλιώθηκε με την εσωτερική του σύγκρουση κατά τη διάρκεια της επόμενης ώρας, νιώθοντας άνετα ώστε να φωνάξει με ενθουσιασμό: «Είστε έτοιμοι να το γράψουμε;» λίγο πριν ξεκινήσει να παίζει αυτό που σύντομα θα γινόταν ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια του.

Ο σκανδαλώδης γάμος του με την ανήλικη ξαδέρφη του

Οι ηθικοί αγώνες του Τζέρι Λι Λιούις θα συνεχίζονταν καθ' όλη τη διάρκεια της θρυλικής του καριέρας που δεν θα ανέκαμπτε ποτέ μετά την αποκάλυψη του γάμου του το 1958 με την 13χρονη ξαδέρφη του. Στην άδεια του γάμου η Μάιρα Μπράουν ισχυριζόταν ότι είναι 20 ετών.

Η κατακραυγή στον βρετανικό Τύπο οδήγησε στην ακύρωση της περιοδείας του στη χώρα, ενώ πολλοί αμερικανικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί σταμάτησαν να παίζουν τα τραγούδια του. Το σκάνδαλο ήταν μοιραίο για την καριέρα του που από τότε ποτέ δεν ανέκαμψε. Ο Λιούις, αν και δεν σταμάτησε να τραγουδά, δεν είχε ξανά τραγούδι στο Top 20.

Με την Μπράουν έμειναν μαζί 13 χρόνια. Οι δύο επόμενοι γάμοι του ήταν και αυτοί εξίσου - αν όχι περισσότερο - διαβόητοι. Η Τζάρεν Πέιτ και η Σον Στίβενς πέθαναν κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες (η πρώτη από πνιγμό), με τις φήμες για ενδοοικογενειακή βία να επιμένουν.

Δύο από τα έξι παιδιά του πέθαναν σε νεαρή ηλικία. Ο Στιβ Άλεν πνίγηκε σε πισίνα σε ηλικία μόλις τριών ετών και ο Τζέρι Λι Τζούνιορ σκοτώθηκε σε τροχαίο στα 19 του.

Το 1976 ο Τζέρι Λι Λιούις φυλακίστηκε στο Μέμφις του Τενεσί, όταν εμφανίστηκε με όπλο έξω από την κατοικία του Έλβις Πρίσλεϊ ζητώντας να τον δει. Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Λιούις είχε πυροβολήσει κατά λάθος τον μπασίστα του.

Μετά το σκάνδαλο με την Μπράουν, ο Λιούις στράφηκε στην κάντρι. Το 1986, πάντως, ήταν ένας από τους 10 πρώτους μουσικούς που μπήκαν στο Rock ’n’ Roll Hall of Fame, μαζί με τον Έλβις Πρίσλεϊ και τον Τσακ Μπέρι.

Στη βιογραφική ταινία του 1989 τον υποδύθηκε ο Ντένις Κουέιντ και την Μπράουν η Γουαϊνόνα Ράιντερ.

Στο αποκορύφωμα της πορείας του μετά το «Great Balls Of Fire», ωστόσο, ο Λιούις ήταν μια φιγούρα τόσο μαγνητική όσο κάθε άλλη στην ιστορία του ροκ εν ρολ. Όπως θα δήλωνε αργότερα ο παραγωγός Ντον Ντίξον σε μια συνέντευξη στο NPR, «Ο Λιτλ Ρίτσαρντ ήταν διασκεδαστικός, ο Έλβις ήταν cool, αλλά ο Τζέρι Λι Λιούις ήταν τρομακτικός».

Ο Τζέρι Λι Λιούις πέθανε το 2022, σε ηλικία 87 ετών.