Μουσικη

Mίμης Πλέσσας: Πώς τραγούδησε ο Στράτος Διονυσίου το «Βρέχει φωτιά στην στράτα μου»

Mε αφορμή την ταινία «Ορατότης Μηδέν»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Mίμης Πλέσσας: Πώς τραγούδησε ο Στράτος Διονυσίου το «Βρέχει φωτιά στην στράτα μου»

Στα τέλη του 1969 και στα πλαίσια της προετοιμασίας μιας κινηματογραφικής ταινίας «Ορατότης Μηδέν» με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο, ο Νίκος Φώσκολος τηλεφωνεί στον Μίμη Πλέσσα και του ζητά ένα ζεϊμπέκικο, μέσα στο οποίο θα υπάρχει η φράση «κύμα πικρό στην πλώρη μου», για μια σκηνή στην οποία ο πρωταγωνιστής θα καίει τα υπάρχοντά του, υπό τους ήχους του τραγουδιού.

Ο Μίμης Πλέσσας απευθύνεται στον Λευτέρη Παπαδόπουλο και το τραγούδι που θα ακουστεί στην ταινία «Ορατότης μηδέν», που κάνει πρεμιέρα τον Γενάρη του 1970, είναι έτοιμο…

Την ίδια περίπου εποχή, Μίμης Πλέσσας και Λευτέρης Παπαδόπουλος παραβρίσκονται στο «ΣΟΥ ΜΟΥ», ένα λαϊκό κέντρο της εθνικής οδού, όπου ο μαέστρος εντυπωσιάζεται από την παρουσία του Στράτου Διονυσίου στο πάλκο. (Αργότερα βέβαια δηλώνει πως αυτή ήταν μια από τις χειρότερες βραδιές της ζωής του, κυρίως, λόγω της χαμηλής – σύμφωνα πάντα με τα δικά του κριτήρια – ποιότητας του χώρου γενικότερα). Όταν λοιπόν αναζητείται ερμηνευτής για το τραγούδι της ταινίας, δεν χρειάζεται δεύτερη σκέψη για να απευθυνθούν στον Στράτο Διονυσίου… 

Το τραγούδι γίνεται μεγάλη επιτυχία, όμως ο Διονυσίου δεν μπορεί να το ηχογραφήσει σε δίσκο, αφού ανήκει σε δισκογραφική εταιρεία με την οποία δεν συνεργάζεται ο συνθέτης. Έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτά που αφηγείται στη δημοσιογράφο Βίκυ Μιχαλονάκου:

«Μετά την προβολή της ταινίας, ένα τραγούδι, το “Βρέχει φωτιά στη στράτα μου”, χωρίς να με βλέπουν, ακούγοντάς το μόνο, κάνει φοβερή επιτυχία που με τινάζει στα ύψη.

Από τη μια η επιτυχία, από την άλλη η πίκρα. Δεν μπορούσα να πω το τραγούδι, να το κυκλοφορήσω σε δίσκους, επειδή ο Μίμης Πλέσσας δεν συνεργαζότανε με την εταιρεία μου. Τον πήρα στο τηλέφωνο: “Δάσκαλε μου ‘δωσες ένα ξεροκόμμματο, γλυκάθηκα και τώρα μου το παίρνουν πίσω”.

“Πoιος, αγόρι μου;” ρώτησε απορημένος ο δάσκαλος. Του εξήγησα πώς έχουν τα πράγματα και μου είπε: “Για σένα, αγόρι μου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Βρες τα με την εταιρεία σου και για σένα δεν θέλω τίποτε, φθάνει να κάνουμε μαζί το δίσκο».

Το τραγούδι ηχογραφείται για δεύτερη φορά (μετά την ηχογράφησή του για την ταινία) και κυκλοφορεί σε δίσκο 45 στροφών Columbia, έχοντας από την άλλη πλευρά ένα χασάπικο με στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου που δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστό, με τίτλο «Αγαπώ τα παλικάρια». Το τραγούδι αυτό βρήκε θέση στα χρόνια του ’90 σε κάποιες από τις συλλογές τραγουδιών του Διονυσίου από τις 45 στροφές. Η κινηματογραφική εκτέλεση του «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», όπως και ολόκληρη η μουσική από την ταινία «Ορατότης μηδέν» κυκλοφόρησε σε δίσκο από τη Lyra το 1991.

Το 1970 ηχογραφούνται τέσσερα ακόμη τραγούδια του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου με ερμηνευτή τον Διονυσίου. «Τι σου φταίει το παιδί» και «Αν είσαι φίλος με καρδιά», καθώς και τα «Ένα βράδυ που θα πιω» και «Για μας βρέχει και χιονίζει». Τα δυο πρώτα κυκλοφορούν σε δίσκο 45 στροφών, ενώ τα πέντε από τα έξι αυτά τραγούδια των Πλέσσα - Παπαδόπουλου – πλην του «Αγαπώ τα παλικάρια» - συμπεριλαμβάνονται στο δεύτερο προσωπικό δίσκο του Διονυσίου «Μαζί με τον Στράτο» που κυκλοφορεί το 1970.

Mε πληροφορίες από Ogdoo.gr