Μουσικη

Coldplay: Ακούσαμε το νέο τους άλμπουμ στο Πλανητάριο

Το pre-listening του «Moon Music» ήταν μια εμπειρία

Ελένη Βαρδάκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Coldplay: Ακούσαμε το νέο άλμπουμ «Moon Music» στο Πλανητάριο ζώντας μια αξέχαστη μουσική εμπειρία 

Το βρετανικό συγκρότημα που γέμισε φέτος το καλοκαίρι όλο το ΟΑΚΑ με χρώματα και τη δική του ξεχωριστή ενέργεια, μόλις κυκλοφόρησε το δέκατο στούντιο άλμπουμ, με τίτλο «Moon Music». Οι Coldplay επιστρέφουν με δέκα νέα τραγούδια, μάς ταξιδεύουν στο δικό τους σύμπαν και μας θυμίζουν πόσο σημαντική είναι η αγάπη. Όσον αφορά στο όνομα του άλμπουμ, ο Chris Martin έχει δηλώσει πως το φεγγάρι συμβολίζει τις διαφορετικές φάσεις της ζωής του ανθρώπου, τις οποίες προσπαθεί να αγκαλιάσει και να αποδεχθεί. Η ATHENS VOICE βρέθηκε στο pre-listening του «Moon Music», ζώντας μια γαλαξιακή εμπειρία, καθώς η ακρόαση έγινε στο Πλανητάριο του Ευγενίδειου Ιδρύματος. 

Αυτό που ζήσαμε στο χώρο του Πλανητάριου ήταν αναμφίβολα κάτι που θα θυμόμαστε για καιρό. Ο εντυπωσιακός χώρος που έχουμε συνδέσει στο μυαλό μας με ένα πιο ακαδημαικό προφίλ, μεταμορφώθηκε στο όχημα που μας προσγείωσε στο σύμπαν των Coldplay. Περιμένοντας να ξεκινήσει η ακρόαση, η αίθουσα είχε ντυθεί σε neon χρώματα και φράσεις όπως «Look With Love», «Love Everyone», «We Play», «One World» πρωταγωνιστούσαν στη μεγάλη οθόνη. Τα γραφικά, σαν παιδικές ζωγραφιές, συμπληρώναν όλη αυτή την ζωηρή εικόνα και εμείς ήδη ξέραμε ότι προετοιμαζόμαστε για κάτι ακόμα καλύτερο.

«Moon Music»: Ακούγοντας το νέο άλμπουμ των Coldplay με φόντο το Πλανητάριο

Ξαφνικά η λάμψη αυτή εξαφανίστηκε και ο θόλος έγινε ένας σκοτεινός ουρανός γεμάτος αστέρια. Και τότε, ακούγεται η φωνή του Chris Martin, στέλνοντάς μας ένα μήνυμα από το υπερπέραν: «Πιστεύω ότι αυτό το άλμπουμ είναι μια απάντηση στο να παλεύεις με όλη τη σύγκρουση μέσα σου, μέσα μου, και επίσης με όλη τη σύγκρουση έξω, και να βρω τι η καλύτερη απάντηση είναι. Και νομίζω ότι αυτό που προσπαθεί να πει η Moon Music είναι ότι η αγάπη είναι ίσως η καλύτερη απάντηση».

Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε μερικώς στο στούντιο Punta Paloma στην Ταρίφα της Ισπανίας. Στο εξώφυλλό του βλέπουμε μια φωτογραφία του φεγγαριού, η οποία τραβήχτηκε από τον Αργεντινό φωτογράφο Matías Alonso Revelli το 2020, με τον οποίο επικοινώνησε απευθείας το συγκρότημα για να του ζητήσει την εικόνα. Να σημειωθεί πως το «All My Love», ένα τρίτο σινγκλ του συγκροτήματος κυκλοφορεί παράλληλα με το άλμπουμ, με ένα βίντεο που γυρίστηκε σε ένα καραόκε μπαρ του Λας Βέγκας.

Βρισκόμαστε ανάμεσα σε πλανήτες, κομήτες και αστερισμούς, ακούμε οκτώ από τα νέα τραγούδια του «Moon Music» και νιώθουμε σαν να μην είναι αληθινό όλο αυτό. Extra Info: Οι πλανήτες που έκαναν βόλτες στο Πλανητάριο δεν ήταν τυχαίοι, ήταν όλοι όσοι θα συναντήσουμε στα τραγούδια του νέου άλμπουμ. Μικρά παιδιά που τα ακούς να λένε «μαμά κοίτα», ζευγάρια αγκαλιασμένα που έχουν χαθεί σε όλο αυτό το υπερθέαμα και όσοι πήγαν μόνοι τους έβλεπες να χαμογελούν. Οι Coldplay έχουν πάντοτε αυτό τον μαγικό τρόπο να μας φέρνουν πιο κοντά, να μας κάνουν να αφήνουμε για λίγο όλα όσα σκεφτόμαστε ξανά και ξανά και επιτέλους να αφεθούμε. 

Η κυκλοφορία αυτού του άλμπουμ ήταν κάτι που περιμέναμε καιρό, γιατί εκτός από φαν του βρετανικού συγκροτήματος, η ATHENS VOICE συμμετείχε και στο video-clip που γυρίστηκε φέτος τον Ιούνιο στο Ηρώδειο. 

Ένα άλμπουμ που μας συστήνει τη μουσική του φεγγαριού και ταυτόχρονα φέρνει ξανά στο τραπέζι το θέμα της βιωσιμότητας. Οι εκδόσεις CD του «Moon Music» ήταν οι πρώτες που δημιουργήθηκαν από 90% ανακυκλωμένο πολυανθρακικό, με κάθε αντίγραφο να γίνεται από εννιά ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια PET που ανακτώνται από απόβλητα μετά την κατανάλωση. Σε μια προσπάθεια για zero-waste, η πρώτη έκδοση του άλμπουμ θα περιοριστεί και θα παραχθεί σε υψηλότερες προδιαγραφές από οποιεσδήποτε μελλοντικές εκδόσεις.

Το σύμπαν των Coldplay έχει απ’ όλα τα χρώματα, δείχνει σεβασμό και φροντίδα για τον πλανήτη Γη και στόχος του είναι να φέρει περισσότερη αγάπη στον κόσμο. Η ακρόαση αυτού του «Moon Music» στο Πλανητάριο έγινε σε ελάχιστες χώρες με παρόμοιο τρόπο. Για εμάς, ήταν ένα διαστημικό ταξίδι που μας θύμισε τη δύναμη της μουσικής, κάνοντάς μας ξανά παιδιά που μένουν άφωνα με χρώματα και αντικείμενα που λάμπουν.