Μουσικη

In Orbit v.5: Η εγχώρια εναλλακτική σκηνή μιλάει στην Athens Voice

Ένα τριήμερο φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο και νέους ήχους στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ
Δημήτρης Αθανασιάδης
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

In Orbit v.5 στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ, στις 4, 5 και 6 Οκτωβρίου: Οι καλλιτέχνες μιλούν για την τρέχουσα εναλλακτική σκηνή στην Ελλάδα.

Την Παρασκευή 4, το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 20.00, o Θόλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) φιλοξενεί εδραιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες σε ένα φεστιβάλ που, για πέμπτη συνεχή χρονιά, επιχειρεί να αναδείξει το μουσικό σύμπαν της Αθήνας. Το φεστιβάλ In Orbit v.5 πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ποιο είναι το μουσικό δυναμικό της πόλης; Πόσο εύκολα μπορεί να παρουσιάσει τις δημιουργίες του; Πώς μπορεί να αποκτήσει την προβολή που χρειάζεται; Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που μπορεί να θέτει κανείς μιλώντας για την εγχώρια εναλλακτική σκηνή. Πριν το In Orbit v. 5 παρουσιάσει το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμά του, μια μέρα hip hop, μια μέρα electro, μια μέρα rock, καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στο φεστιβάλ απάντησαν σε ένα κοινό ερώτημα: με ποιους τρόπους σας εμπνέει ή σας προκαλεί η τρέχουσα εναλλακτική μουσική σκηνή;

Turboflow 3000

«Η τρέχουσα κατάσταση στην εγχώρια εναλλακτική σκηνή μας εμπνέει σίγουρα!

Η έμπνευση έρχεται από τους ανθρώπους- καλλιτέχνες που γνωρίζουμε καθημερινά, είτε προσωπικά, είτε μέσα από το έργο τους.

Η σκηνή αποτελείται από πολλούς νέους καλλιτέχνες και μπάντες που φέρνουν μια φρέσκια ματιά, ακόμα και με ρετρό διάθεση πολλές φορές, στη μουσική και σε διάφορα άλλα μέσα. Αυτό δημιουργεί μια συνεχή ανανέωση και ανατροφοδότηση δημιουργικών ιδεών, προσφέροντας καινούργιες εμπειρίες και για τους καλλιτέχνες αλλά και για το κοινό.

Σε αυτό το πλαίσιο η μόνη πρόκληση είναι αυτή της δημιουργικότητας. Σαν Turboflow δεν βλέπουμε ανταγωνιστικά τους συμμετέχοντες στη σκηνή, αλλά αρμονικά και αντιμετωπίζουμε με μεγάλη χαρά και όρεξη καθετί νέο και φρέσκο που πέφτει στην αντίληψη μας. Για αυτό και είμαστε πάντα σε εγρήγορση για νέες συνεργασίες, είτε πάνω στην σκηνή, είτε στο studio.

Η αλληλεγγύη σε μια καλλιτεχνική σκηνή πηγάζει από τις συνεργασίες. Βασικός γνώμονας είναι να ταιριάζουν τα εγκεφαλικά κύματα και οι νοοτροπίες των δύο μερών και η αισθητική (που φυσικά έχει μεγάλο ρόλο) έρχεται μετά! Μην ξεχνάμε ποτέ ότι η σκηνή δεν είναι κάτι αυτόνομο, ΕΙΝΑΙ οι άνθρωποι που την απαρτίζουν και εμείς θέλουμε να αντλούμε έμπνευση από αυτούς, όπως κι αυτοί, ενδεχομένως από εμάς!»

Ποιοι είναι οι Turboflow 3000: Ένα project που ξεκίνησε λίγο πριν την πανδημία και τις δύσκολες μέρες του lockdown. Το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο ΟΥΦΟ κυκλοφόρησε το 2023 από τη Veego Records  συνδυάζοντας κιθάρες, λούπες και γρήγορες ρίμες σε ένα electro-punk ιδίωμα με synth-pop αισθητική και ελληνικό στίχο. Ένα -εκτός πλαισίου- ηχητικό μείγμα ηχογραφημένο με λάπτοπ και κινητά που κάνει τα πόδια να πετάνε.

Οι Turboflow 3000 θα εμφανιστούν στο φεστιβάλ In Orbit v.5 το Σάββατο 5 Οκτωβρίου

Bhukhurah

«Από τη μια βλέπεις τόσα ωραία acts να συμβαίνουν δίπλα σου, οι καλλιτέχνες μεταξύ τους νιώθω είναι πιο κοντά και supportive από ποτέ, άλλα δυστυχώς όλο το πράγμα τρέχει σχεδόν τελείως diy με ελάχιστη έως καμιά στήριξη».

Ποιος είναι ο Bhukhurah: O Bhukhurah (Μπούκουρας), είναι µουσικός παραγωγός, ηχολήπτης και πολυοργανίστας µε έδρα την Αθήνα. Υπήρξε βασικό μέλος των CHICKN και The Callas με τους οποίους έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ντεμπούτο άλμπουμ του κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2024 από τη Black Caramel Records συνδυάζοντας τη νέο-ψυχεδέλεια και το indie rock με την ονειρική pop.

Ο Bhukhurah θα εμφανιστεί στο φεστιβάλ In Orbit v.5 το Σάββατο 5 Οκτωβρίου.

Commuter

«Εξαρτάται για ποια aspects της εγχώριας σκηνής μιλάμε. Αν μιλάμε για τους υπόλοιπους καλλιτέχνες/μπάντες, σίγουρα εμπνεόμαστε γιατί ακούμε διαρκώς εξαιρετικές δουλειές μουσικά και παραγωγικά, και γενικότερα όταν βλέπουμε άλλους μουσικούς να κάνουν το βήμα παραπάνω, παίρνουμε κίνητρο για να γίνουμε και εμείς καλύτεροι και να εξελιχθούμε. Αν μιλάμε τώρα για το κομμάτι της υποδομής μπορούμε να πούμε ότι είναι φορές που νιώθουμε ότι έχουμε στήριξη και κίνητρο να κυνηγήσουμε πράγματα εντός των συνόρων, αλλά είναι και φορές που λόγω του ότι τα venues είναι λίγα και οι άνθρωποι που τρέχουν τα πράγματα με μεράκι και σεβασμό στον μουσικό ακόμα λιγότεροι, μας προκαλούν να εξερευνήσουμε το κομμάτι του εξωτερικού και να αναζητήσουμε καλύτερες συνθήκες».

Ποιοι είναι οι Commuter: Με βασική επιρροή τον post-punk ήχο της σκηνής του Καναδά αλλά και το νέο ρεύμα του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Commuter, μετά το πρώτο τους EP, ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο άλμπουμ τους μέσα στο 2024. Καταιγιστικές κιθάρες και νοσταλγικό punk συνθέτουν τον ήχο της νεοσύστατης τετράδας, η οποία έχει κάνει ήδη live εμφανίσεις στο εξωτερικό και έχει μοιραστεί τη σκηνή με διεθνείς καλλιτέχνες του είδους όπως οι Unschooling, SONS, Dry Cleaning, Protomartyr.

Οι Commuter θα εμφανιστούν στο φεστιβάλ In Orbit v.5 την Κυριακή 6 Οκτωβρίου.

ΟΛΙΝΑ

«Με εμπνέει και με συγκινεί η αυθεντικότητα, το θάρρος και το θράσος της έκθεσης των καλλιτεχνών, η δύναμη που πηγάζει από την ευαισθησία, η συλλογικότητα. Το ότι κάθε άτομο, κάθε καλλιτέχνις ξεχωριστά τολμάει να μοιράζεται κομμάτια του εαυτού του αυθεντικά, μοναδικά κι επαναστατικά, χωρίς ταμπέλες και χωρίς φόβο, ακόμα κι αν όλα γύρω μας είναι δύσκολα και σκληρά». 

Ποια είναι η ΟΛΙΝΑ: Αθηναϊκή pop με soul στοιχεία και στίχους οικείους, ενίοτε μελαγχολικούς, αλλά πάντα με αισιόδοξη επίγευση. Η ΟΛΙΝΑ διηγείται μικρές ιστορίες ενηλικίωσης γραμμένες από ένα παιδί που άργησε να μεγαλώσει. Στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ σκοπεύει να μεταμορφωθεί σε «λεοπάρ γάτα», κάτω από τον «μπλε μελαγχολί» ουρανό και να παρουσιάσει, μαζί με την mellow μπάντα της, τραγούδια από το πρώτο της EP Cats on CBD που κυκλοφορεί από τη Mellowsophy Music. 

Η ΟΛΙΝΑ θα εμφανιστεί στο φεστιβάλ In Orbit v.5 το Σάββατο 5 Οκτωβρίου.

Come

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ανεξάρτητοι μουσικοί στην Ελλάδα είναι πολλές και δεν περιορίζονται μόνο στη μουσική. Πέρα από τη σύνθεση και τις εμφανίσεις, πρέπει να γίνουμε και bookers, social media managers, και content creators. Χρειάζεται να κλείνουμε live εμφανίσεις, να εξασφαλίζουμε αμοιβές για να επενδύσουμε στη δουλειά μας (merch, πρόβες, ηχογραφήσεις κ.ά.) και να προωθούμε τη μουσική μας μέσα σε μια ατελείωτη ροή πληροφορίας.

Παρ’ όλα αυτά, η σκηνή μας και οι φίλοι μας είναι η μεγαλύτερη στήριξη. Έχουμε ζητήσει τη βοήθειά τους σε πολλά πράγματα, από το πότε να κάνουμε pitch το single μας και τι να γράψουμε στο pitch, μέχρι το πώς να κλείσουμε ένα live στην επαρχία, τι fee να ζητήσουμε, ή ακόμα και πόσα μπλουζάκια να παραγγείλουμε από κάθε μέγεθος. Χωρίς αυτούς, θα ήμασταν πολλά βήματα πιο πίσω.

Και ενώ κάνουμε αγγλόφωνη μουσική σε μια χώρα όπου οτιδήποτε ελληνόφωνο έχει πάντα μεγαλύτερη απήχηση, έχουμε δεχτεί μεγάλη στήριξη από πολλούς ανθρώπους, γεγονός που πάντα μας συγκινεί και μας εμπνέει να συνεχίσουμε και να εξελισσόμαστε μαζί με τη σκηνή μας».

Ποιοι είναι οι Come: Ένα ροκ τρίο που δημιουργήθηκε το 2024 από τον ρομαντισμό ενός παγανιστικού γάμου και την τρέλα μιας καλοκαιρινής περιπέτειας στη Μύκονο. Το νεοσύστατο σχήμα έχει κυκλοφορήσει μόλις δύο singles και το ντεμπούτο άλμπουμ του αναμένεται μέσα στη χρονιά. Εκρηκτικές punk κιθάρες, ψυχεδέλεια και καθαρόαιμη rock ‘n’ roll  φιλοσοφία χαρακτηρίζουν τον ήχο και τις ζωντανές εμφανίσεις τους.

Οι Come θα εμφανιστούν στο φεστιβάλ In Orbit v.5 την Κυριακή 6 Οκτωβρίου.

Dolly Vara

«Εμπνέομαι συχνά από peers μου, άτομα που αγαπούν και ασχολούνται με την ίδια μουσική με μένα, από το craft τους μέχρι το work ethic τους. Είναι ωστόσο challenging και σημαντικό να βρεις την φωνή σου μέσα σε άλλα τόσα ταλαντούχα artists, αυτό που σε κάνει unique, το point of view σου. Αν δεν υπάρχει το uniqueness, δεν υπάρχει και το longevity».

Ποια είναι η Dolly Vara: Η μουσική της Dolly Vara συνδυάζει το hip hop με την pop και τον ηλεκτρονικό ήχο  προσεγγίζοντας μέσα από τους στίχους της το queer βίωμα. Χρησιμοποιεί ως όχημα ηλεκτροφόρα trap beats με πειραματικά στοιχεία και με τις ρίμες της καυτηριάζει σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Έχει κυκλοφορήσει τρία mixtapes (MOOD, Το Μαντείο των Αδελφών, Τι Κοιτάς Ρε Μ***α),  ενώ το τελευταίο της άλμπουμ με τίτλο Η Χρονιά της Σκύλας κυκλοφόρησε το 2023.

H Dolly Vara θα εμφανιστεί στο φεστιβάλ In Orbit v.5 την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου