Μουσικη

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Όλες οι εκδηλώσεις της σεζόν 2024- 2025

Μεγάλοι μουσικοί, σταρ του χορού, προβολές και θεατρικές παραστάσεις: όλα τα έχει η φετινή σεζόν στο Μέγαρο

Νίκη Κοσκινά
Νίκη - Μαρία Κοσκινά
ΤΕΥΧΟΣ 928
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To Nederlands Dans Theatre έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Νοέμβριο
Nederlands Dans Theatre, «Vanishing twins» © Joris-Jan Bos

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Διάσημες ορχήστρες, μουσικοί, χορευτικά και μπαλετικά σύνολα ερμηνεύουν κλασικά και σύγχρονα έργα

Το φθινόπωρο έρχεται, τα βράδια δροσίζουν και σιγά-σιγά αναζητούμε εκδηλώσεις σε κλειστές αίθουσες. Μετά τα καλοκαιρινά ραντεβού στον Κήπο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών βάζει τα «φθινοπωρινά» του. Διάσημες ορχήστρες, ταλαντούχοι μουσικοί, χορευτικά και μπαλετικά σύνολα ερμηνεύουν κλασικά και σύγχρονα έργα, γεμίζοντας μουσική και χορό τις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η Καμεράτα - Ορχήστρα των φίλων της Μουσικής επιστρέφει με τα μουσικά της αφιερώματα, όπως και οι δύο in residence ορχήστρες του Μεγάρου, ΚΟΑ και ΕΛΣΟΝ, ενώ ο Νοέμβριος είναι αφιερωμένος στην τζαζ.

Η Royal Philharmonic Orchestra υπό τον Vasily Petrenko εμφανίζεται με τον σούπερ-σταρ του πιάνου Yunchan Lim τον Οκτώβριο, ενώ τον Νοέμβριο o Θεόδωρος Κουρεντζής διευθύνει τη Utopia. Πιστή στο ραντεβού της με το κοινό του Μεγάρου, η κορυφαία ομάδα σύγχρονου χορού Nederlands Dans Theater έρχεται στις 6, 7, 8 και 9 Νοεμβρίου. Δεν θα λείψουν φυσικά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μικρούς φίλους του Μεγάρου, με εργαστήρια, παραστάσεις, προβολές ταινιών, αλλά και το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας. Και φυσικά όλοι περιμένουμε τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο. Δύο μεγάλες παραγωγές μπαλέτου, μία παράσταση θεάτρου σκιών, ένα κονσέρτο εκκλησιαστικού οργάνου και το καθιερωμένο εορταστικό γκαλά όπερας είναι οι εκδηλώσεις που δεν χάνονται.
Ανυπομονούμε για όλα!

Ο Βασίλι Πετρένκο διευθύνει τη Royal Philharmonic Orchestra
Ο Βασίλι Πετρένκο διευθύνει τη Royal Philharmonic Orchestra © Ben Wright
Ο πιανίστας  Ύντσαν Λιμ συμπράττει με τη Royal Philharmonic Orchestra στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ο πιανίστας Ύντσαν Λιμ συμπράττει με τη Royal Philharmonic Orchestra © Ralph Lauer

Η σεζόν ανοίγει με τη Royal Philharmonic Orchestra, υπό τη μουσική διεύθυνση του Βασίλι Πετρένκο. Στο πιάνο ο νεαρός σολίστας Ύντσαν Λιμ, ο νεαρότερος πιανίστας που απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Van Cliburn το 2022, σε ηλικία μόλις 18 ετών. Μια σύμπραξη που ανυπομονούμε να απολαύσουμε επί σκηνής! (13/10)

Ο Θεόδωρος Κουρεντζής διευθύνει την Utopia Orchestra
Ο Θεόδωρος Κουρεντζής διευθύνει την Utopia Orchestra ©Nadia Romanova

Επόμενος σταθμός; Οι δύο εμφανίσεις που θα κάνει ο Θεόδωρος Κουρεντζής με την Utopia Orchestra, με χορηγό την ALPHA BANK. Η συναυλία τους θα ανοίξει με ένα νέο έργο του αμερικανού συνθέτη Τζέυ Σβαρτς, ειδικά γραμμένο για τον Θεόδωρο Κουρεντζή, σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που δεν θέλουμε να χάσουμε. Στη συνέχεια, θα αποδώσουν την 5η Συμφωνία του Μάλερ με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. (2 & 3/11)

Ο Monty Alexander D-Day στις βραδιές τζαζ του Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ο Monty Alexander D-Day στις βραδιές τζαζ του Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών © Joe Martinez

 Ο Νοέμβριος είναι αφιερωμένος στους φαν της τζαζ μουσικής. Μεγάλα ονόματα από την ελληνική και διεθνή σκηνή εμφανίζονται στον κύκλο JAZZ @ MEGARON –με τη χορηγία της MOTOR OIL– για να μας προσφέρουν μαγικές μελωδικές βραδιές. Ανάμεσά τους μουσικοί που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε όπως: Γιώργος Κοντραφούρης Τρίο, Μarcin Wasilewski Trio, Monty Alexander D-Day. (10-20/11)

Η καταξιωμένη υψίφωνος Βασιλική Καραγιάννη θα ερμηνεύσει με τη μαγευτική φωνή της έργα του ρωσικού και σκανδιναβικού ρεπερτορίου, υπό τους ήχους της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Τη μουσική διεύθυνση θα έχει ο γνωστός μαέστρος Στάθης Σούλης (15/11).

O βιρτουόζος  ArcadiVolodos [ΑρκάντιΒόλοντος] έρχεται τον Δεκέμβριο στο Μέγαρο
O βιρτουόζος ArcadiVolodos [ΑρκάντιΒόλοντος] έρχεται τον Δεκέμβριο στο Μέγαρο © Marco Borggreve

 Τον Δεκέμβριο έρχεται στο Μέγαρο ο βιρτουόζος Arcadi Volodos. Ένα ρεσιτάλ πιάνου που δεν πρέπει να χάσετε καθώς θεωρείται ένας από τους καλύτερους πιανίστες στον κόσμο, χάρη στη μοναδική του ικανότητα να συνδυάζει μια ιδιαίτερη δεξιοτεχνία με μια βαθιά και εκφραστική μουσικότητα. (3/12)

Η  Καμεράτα–Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου
Η Καμεράτα–Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου © Χάρης Ακριβιάδης

Ένα μεγάλο μουσικό αφιέρωμα στον Χρήστο Λαμπράκη ετοιμάζει τον Δεκέμβριο η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, με τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου. Ο Χρήστος Λαμπράκης ήταν άλλωστε ο εμπνευστής της Καμεράτας. (30/11 & 27/12)

Ο Διονύσης Γραμμένος διευθύνει την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ο Διονύσης Γραμμένος διευθύνει την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ)

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) υπό τη διεύθυνση του δεινού μαέστρου και ιδρυτή της Διονύση Γραμμένου έχει προγραμματίσει δύο εμφανίσεις μέσα στο 2024. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο σε έργα Σκαλκώτα, Άννας Κλάυν και Μπέρνσταϊν. (30/10) Η δεύτερη εμφάνιση είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε 2 κορυφαίες σολίστ της ΕΛΣΟΝ, τη Μαρία-Ισμήνη Αναστασιάδου (βιολί) και τη Δήμητρα Κωστίκα (φλάουτο), ενώ στο πιάνο τις συνοδεύει ο Τίτος Γούβελης (8/12).

ΟΙ ΣΤΑΡ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ

Ένα μοναδικό χορευτικό θέαμα μάς υπόσχεται η ομάδα χορού από την Ολλανδία Nederlands Dans Theater (NDT 1). Με μοναδικές κινήσεις που θα μας καθηλώσουν, θα παρουσιάσουν επί σκηνής ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει 3 έργα: τη νέα δημιουργία του Έλληνα χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου, νέου συνεργάτη του NDT, καθώς και δύο δημιουργίες των Κρύσταλ Πάιτ και Γίρζι Κύλιαν. (6-9/11)

Η Τζίνη Παπαδοπούλου πρωταγωνιστεί στη Φαύστα, σε σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η Τζίνη Παπαδοπούλου πρωταγωνιστεί στη Φαύστα, σε σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών © Χάρης Παπαδημητρακόπουλος © Κωνσταντίνος Λέπουρης

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΑΕΙ ΘΕΑΤΡΟ

Ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, με τη μοναδική τους χημεία, συμπράττουν με μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση για τη «Φαύστα» του Μποστ, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη. Η γνωστή σάτιρα, με το χαρακτηριστικό χιούμορ του Μποστ, αν και γράφτηκε το 1965 παραμένει επίκαιρη καθώς είναι γεμάτη αιχμές και υπαινιγμούς ενάντια στον καθωσπρεπισμό και την πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Τον ρόλο της Φαύστας ερμηνεύει η Τζίνη Παπαδοπούλου (21-30/11).

Liederabend, μουσική δωματίου με την υψίφωνο Άννα Στυλιανάκη και τον Αυστριακό πιανίστα Χέλμουτ Ντώυτς
Liederabend, μουσική δωματίου με την υψίφωνο Άννα Στυλιανάκη και τον Αυστριακό πιανίστα Χέλμουτ Ντώυτς ©Shirley Suarez

LiederAbend

Ο γνωστός θεσμός Liederabend συνεχίζεται για ακόμη μια χρονιά, γεμίζοντας τα απογεύματά μας με μουσική δωματίου. Για τη φετινή σεζόν έχουν προγραμματιστεί ρεσιτάλ με υψίφωνους ή βαρύτονους καλλιτέχνες διεθνούς φήμης με τη συνοδεία πιάνου. Οι βραδιές κορυφώνονται με ένα τριήμερο masterclass για τραγούδι και πιάνο στο οποίο θα διδάξει ο διάσημος σολίστ και μουσικοπαιδαγωγός Χέλμουτ Ντώυτς. (24, 25 & 27/11)

Ο «Δον Κιχώτης» από το Μπαλέτο της Εθνικής  Όπερας της Οδησσού
Ο «Δον Κιχώτης» από το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Μπαίνουμε στο χριστουγεννιάτικο κλίμα με δυο εντυπωσιακές παραστάσεις μπαλέτου. «Η Βασίλισσα του Χιονιού» και «Δον Κιχώτης»: δύο μοναδικές παραγωγές που θα παρουσιάσει φέτος το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού. «Η Βασίλισσα του Χιονιού» (14-15/12 & 20-30/12) μάλιστα θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Μέγαρο, ενώ ο «Δον Κιχώτης» (16-19/12), με την καταπληκτική μουσική του Λούντβιχ Μίνκους, υπόσχεται ένα φαντασμαγορικό θέαμα με το μπαλέτο σε πλήρη σύνθεση, με 70 συντελεστές!

Στις αίθουσες του Μεγάρου θα παρακολουθήσουμε Θέατρο Σκιών για μικρούς και μεγάλους. Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στην Αίγυπτο για να βρει τον Άγιο Βασίλη που κάνει εκεί τις διακοπές του, στα «Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στην Αίγυπτο», από τον Ηλία Καρελλά και την ομάδα του, με ζωντανή μουσική επί σκηνής. (20-30/12/2024 & 4-5/1/2025)

Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα θα απολαύσουμε την οργανίστα Ουρανία Γκάσιου σε ένα πρόγραμμα με αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Και φυσικά το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα κορυφώνεται με το καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο γκαλά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, που φέτος είναι αφιερωμένο στον Τζάκομο Πουτσίνι (30/12).

Για τους μικρούς μας φίλους

Δεν ήταν δυνατόν να λείπουν από τον προγραμματισμό τα παιδιά! Ο Ηλίας Καρελλάς θα ταξιδέψει τους μικρούς μας φίλους σε ένα περιβάλλον παραμυθένιο, υπό τους ήχους των μουσικών του, με την παράσταση «Σκιές στο πεντάγραμμο» (12/10/2024 - 12/4/2025).

 Η κινηματογραφική ματιά των παιδιών βρίσκεται στο επίκεντρο για ακόμη μια χρονιά στο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας (18-24/11). Τα παιδιά παίρνουν την κάμερά τους και δημιουργούν το δικό τους υλικό, σε ένα φεστιβάλ που απευθύνεται μόνο σε εκείνα.

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Η Θεία Λένα διηγείται τις ιστορίες της στα σημερινά παιδιά στις 18 &19/10, καθώς προβάλλεται το φιλμ της Μαρίας Ηλιού «Αγαπημένη Θεία Λένα. Η ζωή και το έργο της Αντιγόνης Μεταξά», με αφορμή τα 120 χρόνια από τη γέννηση της θείας Λένας, που «γαλούχησε» πολλά παιδιά με τις ραδιοφωνικές της εκπομπές.

«Γέφυρες μουσικής» στη Βόρεια Εύβοια

Εκδηλώσεις, συναυλίες σε απομακρυσμένα σχολεία, εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλές ακόμη δράσεις έχουν προγραμματιστεί και φέτος –για τρίτη συνεχόμενη χρονιά– με σκοπό τη στήριξη των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας. Στις δράσεις συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες και καλλιτεχνικά σχήματα, ενώ στόχος είναι να φέρουν τους μαθητές πιο κοντά στη μουσική με τον πιο διαδραστικό τρόπο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.