Μουσικη

Στην Κίνα ο Κάνιε Γουέστ για μια μοναδική συναυλία - Είχε ακυρωθεί η εμφάνιση στη Ταιβάν

Γιατί το Πεκίνο έδωσε το πράσινο φως - Οι αντισημιτικές δηλώσεις και η στήριξη στον Τραμπ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

H απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να επιτρέψει στον Κάνιε Γουέστ να προχωρήσει σε συναυλία προκάλεσε αντιδράσεις

Ο αμερικανός ράπερ Κάνιε Γουέστ βρέθηκε στην κινεζική πόλη Χάιου την Κυριακή για μία αναπάντεχη ζωντανή εμφάνιση, δημιουργώντας το ερώτημα: πώς πήρε άδεια για κάτι τέτοιο από το αυστηρό κι επικριτικό καθεστώς της Κίνας.

Κάνιε Γουέστ: Μέσα σε λίγα λεπτά, εξαντλήθηκαν πάνω από 42.000 εισιτήρια

Για την κυβέρνηση της Κίνας, ειδικότερα, ο πρώην σύζυγος της Κιμ Καρντάσιαν ήταν το «μαύρο πρόβατο». Ωστόσο, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, o Kάνιε Γουέστ έλαβε το πράσινο φως σε μία περίοδο που η χώρα πιέζεται από οικονομικά προβλήματα.

Η συναυλία του Γουέστ, υπό τον τίτλο «Τhe Ye's only show» πραγματοποιήθηκε σε ένα παραθεριστικό θέρετρο. Η διεξαγωγή της συναυλίας ανακοινώθηκε λίγες μέρες νωρίτερα και μέσα σε λίγα λεπτά, εξαντλήθηκαν πάνω από 42.000 εισιτήρια. Ήταν η πρώτη φορά ύστερα από 16 χρόνια που ο Κάνιε Γουεστ επισκέφθηκε την Κίνα.

Εδώ και χρόνια, η κινεζική κυβέρνηση δεν φάνηκε να είχε την πρόθεση να ανοίξει τα σύνορα για τους μουσικούς της Δύσης και την ίδια στιγμή η καριέρα του Κάνιε Γουεστ είχε περάσει από δοκιμασίες λόγω διάφορων νομικών μπελάδων. Σημειώνεται ότι οι Αρχές της Κίνας συχνά απαιτούν από ξένους καλλιτέχνες να υποβάλουν λίστες με τα τραγούδια και τους στίχους τους προτού λάβουν την τελική έγκριση για να πραγματοποιήσουν μία περιοδεία.

Υπό την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ, οι αφίξεις ξένων καλλιτεχνών ήταν μία πονεμένη ιστορία. Ενδεικτικό των περιορισμών στην τέχνη το γεγονός ότι λιγότερες από 40 μη κινεζικές ταινίες λαμβάνουν έγκριση κάθε χρόνο. Από τους γνωστούς δε τραγουδιστές που πραγματοποίησαν στάση στην Κίνα ήταν μόνο οι Μπίλι Άιλις και Τέιλορ Σουίφτ.

Το 2017, ο Τζάστιν Μπίμπερ αποκλείστηκε από την Κίνα λόγω της φήμης του ως «ψυχαγωγού με κακή συμπεριφορά» και έναν χρόνο νωρίτερα, το 2016, ολόκληρο το ρεπερτόριο της Lady Gaga απαγορεύτηκε αφού γνώρισε τον Δαλάι Λάμα.

Οι καταγγελίες και ο διχασμός

H απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να επιτρέψει στον Κάνιε Γουεστ να προχωρήσει σε συναυλία προκάλεσε, πάντως, διχασμό παρά το γεγονός ότι πολλοί τού αναγνώρισαν το γεγονός ότι έζησε έναν χρόνο ως παιδί στην πόλη Ναντσίνγκ ενόσω η μητέρα του δίδασκε στο πανεπιστήμιο. Μία σειρά από γεγονότα όπως αντισημητικά σχόλια, υπόνοιες  ότι οι μαύροι ευθύνονται για τις συνθήκες δουλείας στην Αμερική και δηλώσεις στήριξης προς το πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ οδήγησαν πολλές γνωστές εταιρείες διαφήμισης στην Κίνα να διακόψουν σχέσεις με τον Γε.

Λόγω του ιστορικού αυτού του ράπερ, δεν ήταν λίγες οι καταγγελίες που έφτασαν στις αρμόδιες αρχές πόλης Χάιου όσον αφορά στη συναυλία του καλλιτέχνη.

Γεγονός είναι πάντως ότι η κινεζική οικονομία περνά σκληρή δοκιμασία λόγω της ανεργίας των νέων, της κρίσης των ακινήτων και της μικρής αγοραστικής δύναμης. Για τον λόγο αυτόν, πάνω από το 90% των εισιτηρίων που πωλήθηκαν για τη συναυλία του Ye διατέθηκαν για την ενίσχυση των ευάλωτων.

Σημειώνεται, δε, ότι ο Γε είχε προγραμματίσει να εμφανιστεί στην Ταϊβάν, αλλά πριν από λιγότερο από ένα μήνα οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι η συναυλία ακυρώθηκε λόγω «απρόβλεπτων περιστάσεων».