Μουσικη

To ροκ Κύτταρο της Αθήνας

Live: 1970 – 2015

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
86808-174882.jpg

...Κι αν δε ντρέπεσαι να καθίσεις πίσω, έλα Ηπείρου κι Αχαρνών να σε γιουχαΐσω...

- Διονύσης Σαββόπουλος

Με αυτούς τους στίχους ο Σαββόπουλος τραγούδησε για το ιστορικό ροκ club  «Κύτταρο» της οικογένειας Γιαμαρέλλου που τη δεκαετία του '70 αποτέλεσε το σταθερό σημείο συνάντησης των ανήσυχων ρόκερ που άκουγαν  Velvet Underground και Frank Zappa. Στην παρέα ονόματα όπως οι Δημήτρης Πουλικάκος,  Παύλος Σιδηρόπουλος, Socrates Drank Τhe Conium, Δέσποινα Γλέζου που έπαιζαν τακτικά στη σκηνή του. Εκεί ηχογραφήθηκε και το πρώτο  ροκ λαιβ της ελληνικής δισκογραφίας, «Ζωντανοί στο Κύτταρο» μια επιλογή από τις εμφανίσεις της τριετίας 1971-1973.

Στην πορεία από τότε μέχρι σήμερα το Κύτταρο φιλοξένησε μεγάλα ονόματα της εγχώριας αλλά και της διεθνούς σκηνής αλλά είναι η ελληνική ροκ σκηνή που δίνει το διαχρονικό στίγμα του κλαμπ. Η  Ελένη Βιτάλη, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μανώλης Ρασούλης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, η Σωτηρία Λεονάρδου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Θεοδοσία Τσάτσου, ο Διονύσης Τσακνής, τα Υπόγεια Ρεύματα, τα Μωρά στη Φωτιά, τα Διάφανα Κρίνα, οι Locomondo, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Γιαννης Γιοκαρίνης, ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο Ζωρζ Πιλαλί, οι Nightstalker, οι Deus Ex Machina, οι Last Drive,  είναι μερικά από τα ονόματα που έχουν φιλοξενιθεί στη σκηνή του.

Το 2011 νέες ιδέες και πρόσωπα ανανέωσαν τo πρόγραμμα του με νέες καλλιτεχνικές προτάσεις της εγχώριας σκηνής προσκαλώντας ή φιλοξενώντας παραγωγές νέων Ελλήνων διοργανωτών, καταξιωμένα και ανερχόμενα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής [από τouς Οzric Tentacles και τους Buzzcocks μέχρι τον Grammatik και τους Godspeed] ενώ διοργανώνει τα πετυχημένα events της Open Partara που μετά από ένα σημείο αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε μεγαλύτερο XL χώρο.

LIVE UDPATE

31.1-21.2>> Κώστας Χαριτοδιπλωμένος - Πωλίνα - Κώστας Μπίγαλης

Τα τέσσερα Σάββατα της Αποκριάς από 31 Ιανουαρίου ως 21 Φεβρουαρίου θα στηθεί ένα live party με flashback στην περίοδο  80s - 90s και τα τραγούδια του Κώστα Χαριτοδιπλωμένου, του Κώστα Μπίγαλη και της Πωλίνας. Τρεις από τους πιο επιτυχημένους εκπροσώπους της ποπ σκηνής εκείνης της περιόδου θα συναντηθούν στην ίδια σκηνή για τρέλες στις Σευχέλες, βραδινό μπανάκι και πους απς. Support από τους Polis και pre-after party από τον DJ LYk.

[Έναρξη: 22.00. Eίσοδος 10€]

 

image

imageimageimageimage

6 Φεβρουαρίου

Συνάντηση του Γιάννη Σπάθα και του Αντώνη Τουρκογιώργη των ιστορικών Socrates με τους εκρηκτικούς Blue Airways όπου δεσπόζει η μορφή ενός από τους κορυφαίους Έλληνες ντράμερ, του Μάκη Γιούλη (Socrates 2002-2010) με rock και blues επιλογές, τα τραγούδια των Socrates και συνθέσεις του Άκη Τουρκογιώργη και των Blue Airways από την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο "3 Days Of 1969" (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Γαβριηλίδη"). Μαζί τους και η ερμηνεύτρια Μαρκέλλα Παναγιώτου (Socrates 1999-2009)

Line Up:

Γιάννης Σπάθας/κιθάρα

Άκης Τουρκογιώργης - Κιθάρα/φωνή

Μάκης Γιούλης – Drums

Μαρκέλλα Παναγιώτου - Φωνητικά

Λεωνίδας Φιλίντας - Μπάσο/φωνητικά

[Έναρξη 22.00. Είσοδος 10€]

image

20 Φεβρουαρίου

ΖΩΡΖ ΠΙΛΑΛΙ & ΣΟΥΦΡΑ BAND

“ΘΕΗΛΑΤΟΙ” 'Εργον αναρχοφωτόμυστον, υπό του ακαδημαϊκού Ζωρζ Πιλαλί και της λογιωτάτης Soufra Band.

Εις την φιλολογική χοροεσπερίδα μας, θα αναγνωστούν κείμενα της ημετέρας σκηνής, ιατροδικαστικά δοκίμια, των επιφανεστέρων Ιατροφιλοσόφων, καθώς και θαυμαστάς Historias, που δύναται να εξάψουν την φαντασία και το ενδιαφέρον του φιλοοθεάμωνος κοινού. Μια σουρεάλ ροκ κατάσταση με τη συμμετοχή των μουσικώv:

Αντωνίου Κλέων, κιθάρα

Παρίτσης Χαράλαμπος, βιολί

Μπέλλος Δημήτρης, Synths & Samples

Παλαμιώτης Γιώργος, ηλ. μπάσο

 Δαρίβας Κυριάκος, τύμπανα

[Έναρξη: 22.00. Eίσοδος: 10€]

 image

28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ

Μετά την καταιγιστική τους παρουσία και τo ηλεκτρικό live της προηγούμενης εμφάνισής του στις 22 Νοεμβρίου ο Στέλιος Σαλβαδόρ και τα Μωρά στη Φωτιά επιστρέφουν στο Κύτταρο με το νέο mini LP «Σκιές στη Σελήνη» και με επιλογές από το σύνολο της 25ετούς δισκογραφίας τους με την καθιερωμένη πλέον επταμελή σύνθεση. Με κιθάρα, τρομπέτα, πλήκτρα, τύμπανα, μπάσο και φωνές, ερμηνεύουν επί σκηνής όλα τους τα παλιά και νέα τραγούδια, που έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ: «Κάτω στην Πόλη», «Παυσίπονο», «Αδρεναλίνη», «Μανιφέστο», «Βαβυλωνία», «Ο Χαμαιλέων», «Υποσχέσεις» «Μοιραίο Καραβάνι», «Smoking Rabbit» κ.ά.

ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ:

Στέλιος Σαλβαδόρ: Μπάσο-Φωνητικά

Λάκης Ραγκαζάς: Κιθάρες

Χρήστος Κωνσταντινίδης: Τύμπανα

Φώτης Τσακιρίδης: Τύμπανα

Φίλιππος Κωσταβέλης: Πλήκτρα

Δημήτρης Ματζίρης: Τρομπόνι

Διονύσης Κοκολης: Τρομπέτα

[Έναρξη:22.00. Είσοδος: 10€. Προπώληση: Reload Stores, Πανεπιστημίου 54, www.reloadstores.gr]

imageimage

Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα του Kύτταρο έχει ως εξής:

1/2: Oι Mindcrime Empire με το άλμπουμ Operation Mindcrime, μέρη από το Empire καθώς και επιλογές από παλαιότερα άλμπουμ των Queensryche. Support από τους Broken Heroes με tribute στους Saxon.

[Έναρξη 20.00. Είσοδος 8€]

2/2: O Aμερικανός βιρτουόζος κιθαρίστας Michael Angelo Batio για πρώτη φορά στην Αθήνα. Μαζί του ο Piero Leporale (Uli Jon Roth). Support από τους Theodore Ziras & Steelianos Amirides

[Έναρξη 20.00. Είσοδος 15,20€. Προπώληση: Καγμάκης music stores, Sirens , No Remorse]

6/2: Συνάντηση του Γιάννη Σπάθα και του Αντώνη Τουρκογιώργη των Socrates με τους Blue Airways.

[Έναρξη 22.00. Είσοδος 10€]

Τα 4 Σάββατα της Αποκριάς από 31/1

Κώστας Χαριτοδιπλωμένος, Πωλίνα, Κώστας Μπίγαλης

[Έναρξη 20.00. Είσοδος 10€]

8/2: Oι πρωτοπόροι του speed και power metal Scanner με ένα ξεχωριστό set list που θα αποτελείται από επιλογές των 4 πρώτων άλμπουμ αλλά και τραγούδια από το επερχόμενο άλμπουμ τους. Support από τους Sorrows Path και War Device.

[Έναρξη 20.00. Είσοδος 13, 17€. Προπώληση: Metal Era, Sirens, No Remorse]

13/2: Masque Open Partata 2015 @ Gazi Music Hall, Iερά Οδός 7-11.

Παρασκευή και 13, με την ημέρα των ερωτευμένων να ξημερώνει μετά από δύο ολόκληρα χρόνια από το επικό sold out στο Βοτανικό Stage οπού έμειναν εκτός 2500 φαν κλείνοντας την Ιερά οδό η μασκέ εκδοχή της Partara επιστρέφει στο Gazi Music Hall με απρόβλεπτα happenings. Μουσικές από electro house (Display), trap (WΛSSVP), RnB (Robin & WΛSSVP)

[Έναρξη 22.00. Είσοδος 6€+ Jagershot]

17/2: Οι Ισλανδοί Sólstafir για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τον χαρακτηριστικό black metal ήχο τους.

[Έναρξη: 22.00. Eίσοδος 15, 18, 20€ Προπώληση No Remorse , Metal Era, Sirens, Monsterville]

20/2: Ζωρζ Πιλαλί και Soufra Band.

[Έναρξη 20.00. Είσοδος 10€]

27/2: Oι Εarth του Dylan Carlson για πρώτη φορά στην Ελλάδα με επιλογές από την 22χρονη ιστορία τους και το πρόσφατο άλμπουμ τους “Primitive and Deadly” στο οποίο συμμετείχε ο Mark Lanegan. Support από τους Universe217.

[Έναρξη 21.00. Είσοδος 18,20,23€. Προπώληση: viva.gr, 11876, Public, Seven Spots, Παπασωτηρίου, Ιανός, Reload Stores]

image

28/2: Mωρά στη Φωτιά [Έναρξη 22.00. Είσοδος 10€. Προπώληση Reload Stores, Πανεπιστημίου 54]

>>Ακολουθούν οι Νεοϋορκέζοι Blonde Redhead στις 5 Μαρτίου.

image


*Κύτταρο, Hπείρου 48 & Αχαρνών, 210 8224.134

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.