Μουσικη

Οι London Grammar δεν φοβούνται να πειραματιστούν

Μία από τις σπουδαιότερες indie pop μπάντες των τελευταίων ετών ξανά στο προσκήνιο

Οι London Grammar δεν φοβούνται να πειραματιστούν
© Press Photo

London Grammar: Κριτική για το νέο τους άλμπουμ «The Greatest Love».

Τρία χρόνια ύστερα από το “Californian Soil” του 2021, νούμερο 1 σε πωλήσεις album του γκρουπ μέχρι σήμερα, το εξαιρετικό indie pop σχήμα των London Grammar επιστρέφει με τον πολυαναμενόμενο τέταρτο δίσκο του με τίτλο “The Greatest Love”. 11 χρόνια μετά το διπλά πλατινένιο ντεμπούτο τους “If You Wait”, η τριάδα των Hannah Reid, Dan Rothman και Dominic "Dot" Major συνεχίζει ακμαία και δυνατή, έχοντας ήδη ως παρακαταθήκη 3 εκατομμύρια πωλήσεων παγκοσμίως, καθώς και δύο υποψηφιότητες στα φημισμένα BRIT Awards, για το καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο και το καλύτερο βρετανικό σχήμα.

Το “The Greatest Love” κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες μέσω της Panik Records/Sony Music και για μια ακόμα φορά είναι το αποτέλεσμα της ελεύθερης και δημιουργικής έκφρασης των London Grammar, οι οποίοι συνθέτουν τη δική τους ιδιαίτερη pop πέρα από νόρμες και στερεότυπα. Καθόλου άσχημα για τρεις μουσικούς που γνωρίστηκαν στο πανεπιστήμιο και μετέτρεψαν τον ενθουσιασμό τους σε ώριμες και εξαιρετικά παιγμένες μελωδίες.

London Grammar: Η Hanna Reid εξήγησε τι σημαίνει για εκείνη το νέο album «The Greatest Love»

Η ταλαντούχα τραγουδίστρια Hannah Reid έχει μιλήσει ανοιχτά στο παρελθόν για το stage fright που τη χαρακτηρίζει, δηλαδή το άγχος της performance επάνω στη σκηνή και τις συναυλίες των London Grammar. Μιλώντας στην Independent παλιότερα είχε πει χαρακτηριστικά πως «Μερικές φορές, ναι (ευχαριστιέμαι τον χρόνο μου επάνω στη σκηνή), αλλά καμιά φορά το νευρικό μου σύστημα δεν ανταποκρίνεται, νιώθω φρικτά και πανικοβάλλομαι». Ωστόσο, ύστερα από 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας με τους London Grammar στα μουσικά δρώμενα, έχει παγιώσει τη φήμη της ως μία από τις καλύτερες σύγχρονες ερμηνεύτριες.

«Το τι σημαίνει για μένα αυτό το album δεν μπορεί να εκφραστεί με λόγια. Θα είμαι αιώνια ευγνωμονούσα που, ανεξαρτήτως από το τι συμβαίνει στη ζωή μου, η τέχνη συνεχίζει να με καθορίζει. Το να μοιραζόμαστε την τέχνη μας με άλλους ανθρώπους θα είναι πάντα το πάθος μας. Ελπίζουμε το album αυτό να σας αρέσει και ελπίζουμε να βρείτε κι εσείς τη μεγαλύτερη αγάπη σας» εξήγησε πρόσφατα η Hanna Reid για τη νέα δισκογραφική κυκλοφορία των London Grammar, κάνοντας έτσι ένα έξυπνο λογοπαίγνιο με τον τίτλο του album The Greatest Love”. Και συνέχισε λέγοντας πως «το μέλλον μοιάζει λαμπρό. Θέλω να συνεχίσουμε να κάνουμε μαζί, μέχρι να γεράσουμε, να κάνουμε ρυτίδες και να είμαστε εντελώς άσχετοι/ανεπίκαιροι. Όσο δίνουμε προτεραιότητα στην τέχνη, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να συνεχίσουμε για δεκαετίες».

London Grammar - House (Official Video)

“This is my place, my house, my rules” τραγουδά η Hannah Reid στο εναρκτήριο τραγούδι του δίσκου “House” και ο ακροατής μπορεί κάλλιστα να συμφωνήσει καθώς οι London Grammar δείχνουν πλέον να έχουν πάρει τον αέρα του είδους που υπηρετούν. Η εναλλαγή αργών και γρήγορων ρυθμών δεν εμποδίζει καθόλου τη Reid να ξεδιπλώσει το ταλέντο της, προσθέτοντας στον δίσκο την απαιτούμενη ποικιλία. Το House υπήρξε το εναρκτήριο single του album, ωστόσο ο χορευτικός ρυθμός του αλλάζει γρήγορα και στη συνέχεια συναντάμε χαρακτηριστικές υπνωτικές μελωδίες, άλλοτε ηλεκτρονικές και άλλοτε ακουστικές. Είναι δε το πολύ καλό “LA” με την ταξιδιάρικη διάθεσή του, που θα δώσει τη θέση του στο πειραματικό “Ordinary Life”, του οποίου η 80s αύρα προκαλεί χαμόγελα ικανοποίησης στους υποψιασμένους pop ακροατές. Τα τραγούδια του “The Greatest Love” δημιουργούν ένα σύνολο το οποίο μπορεί να καταναλωθεί μονομιάς σαν ενιαίο άκουσμα, αλλά είναι δεδομένο πως για μια ακόμα φορά οι fans θα βρουν και θα ξεχωρίσουν τα αγαπημένα τους tracks. To “Santa Fe” έχει κάτι από σύγχρονο κινηματογράφο στην αύρα του, ενώ το “Kind of Man” θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως βασικό single στη θέση του “House”. Η τριάδα “Rescue”, “Into Gold” και το ομώνυμο “The Greatest Love”, κλείνει υπέροχα τον δίσκο, ενώ μόνο ως θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι η φωνή της Reid παραπέμπει ανά στιγμές στις μεγάλες folk φωνές της πατρίδας της, όπως η Sandy Denny, η Jacqui McShee κ.α. Το “The Greatest Love” αποτελεί μια σπουδαία επιστροφή από τους London Grammar, ένα album-δήλωση από ένα γκρουπ που δε φοβάται την καινοτομία, τιμώντας τις επιρροές και το παρελθόν του. Ένα album ικανό να φέρει καινούριους οπαδούς στο συγκρότημα, διατηρώντας με ευκολία το υπάρχον fan base.

Οι London Grammar σχηματίστηκαν το 2009 και είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα συγκροτημάτων, τα οποία συνδύασαν το ταλέντο στη σύνθεση με την ιδανική στρατηγική marketing, στην εποχή των social media. Το πρώτο τους «δειλό» και ταυτόχρονο πολύ σημαντικό βήμα ήταν η προώθηση του κομματιού “Hey Now” μέσω των καναλιών επικοινωνίας του γκρουπ στο διαδίκτυο, με το τραγούδι να γίνεται viral σε ελάχιστο χρόνο. Η επιτυχία ήρθε μετά από σκληρή δουλειά και η Hannah Reid άκουσε τα πρώτα πολύ θετικά σχόλια για τη φωνή της, καθώς συγκρινόταν με κάποια από τα πρότυπά της όπως η Barbra Streisand κι η Whitney Houston. Η δεκαετία του 2010 τους ανήκει. Εκατομμύρια πωλήσεων, τηλεοπτικές εμφανίσεις, φεστιβάλ και βραβεία, κυρίως όμως δύο σπουδαία και εξαιρετικά επιτυχημένα albums με τα “If You Wait” (2013) και “Truth Is a Beautiful Thing” (2017). Το 2018 και μετά την περιοδεία εκείνης της χρονιάς, η Reid νιώθει εξαντλημένη, δίνοντας ταυτόχρονα μια παρατεταμένη μάχη με την ινομυαλγία. Υπάρχουν σκέψεις για διάλυση του γκρουπ, ωστόσο η επιστροφή με το “Californian Soul” του 2021 βάζει τα πράγματα στη θέση τους και δίνει την κατάλληλη ώθηση στους London Grammar, ώστε να παραμείνουν στο προσκήνιο και τη νέα δεκαετία. Το Stage Fright των πρώτων ημερών δείχνει να έχει εξαφανιστεί στο μεγαλύτερο βαθμό, ωστόσο η Hannah, μιλώντας στο περιοδικό GQ πριν από λίγα χρόνια, θυμήθηκε εκείνο το συναίσθημα των πρώτων ημερών του γκρουπ:

«Ήταν η πρώτη συναυλία που δώσαμε μόλις είχαμε υπογράψει συμβόλαιο και τελειώσαμε το δίσκο. Ήταν στο Electrowerkz του Λονδίνου και το κοινό ήταν περίπου 500 άτομα. Δεν είχα τρομοκρατηθεί περισσότερο σε όλη μου τη ζωή. Δεν ήξερα πως θα τα καταφέρω. Δεν μπορούσα να φανταστώ πως θα συνεχίσω με τη ζωή μου μετά από αυτό, τόσο φοβισμένη ήμουν. Έχω βιώσει πολύ stage fright αλλά είναι δύσκολο να πω το γιατί, καθώς δε νομίζω ότι τα καταφέραμε τόσο καλά στην αρχή της καριέρας μας. Κοιτώντας πίσω δεν είμαι σίγουρη αν απλά ήταν απλή κούραση, οπότε δυσκολευόμουν να ανταποκριθώ. Τώρα νιώθω ότι είμαι πολύ πιο ήρεμη όταν εμφανίζομαι μπροστά σε κόσμο, γιατί φροντίζουμε να έχουμε αρκετή ενέργεια ώστε να κάνουμε αυτό που απαιτείται από εμάς».

Πρόσφατα οι London Grammar ανακοίνωσαν τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα περιοδεία τους. Τα εισιτήρια για τις εμφανίσεις του γκρουπ στη Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σχεδόν εξαντληθεί, παρόλο που η προπώλησή τους ξεκίνησε μόλις λίγες εβδομάδες πριν. Η περιοδεία που ξεκινάει στα τέλη Οκτωβρίου στο Παρίσι, πρόκειται να ολοκληρωθεί με μια συναυλία «ορόσημο» για τη μέχρι τώρα καριέρα των London Grammar, καθώς το συγκρότημα θα εμφανιστεί ως headline act της βραδιάς στη φημισμένη O2 Arena του Λονδίνου, στις 14 Νοεμβρίου. Τα νέα για την περιοδεία μάλιστα έπονται της εμφάνισης του γκρουπ στο φημισμένο Glastonbury Festival.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.