Μουσικη

Ο Ντέιβιντ Μπόουι στο Βερολίνο: Νέο ντοκιμαντέρ του BBC εξιστορεί τη δημιουργία του «Heroes»

Η πηγή έμπνευσης του διάσημου τραγουδιού και η σχέση του με την Κλερ Σένστον

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντέιβιντ Μπόουι: Το «Heroes» περιγράφει μία ημέρα του αείμνηστου καλλιτέχνη με τη σύντροφό του, σύμφωνα με νέο ντοκιμαντέρ του BBC.
Νέο ντοκιμαντέρ του BBC για τον Ντέιβιντ Μπόουι ρίχνει φως στη δημιουργία του «Heroes» © EPA/Will Oliver

Ντέιβιντ Μπόουι: Το «Heroes» περιγράφει μία ημέρα του αείμνηστου καλλιτέχνη με τη σύντροφό του, σύμφωνα με νέο ντοκιμαντέρ του BBC.

Eίναι το πιο δημοφιλές τραγούδι του Ντέιβιντ Μπόουι στο Spotify, ήταν το ανεπίσημο σάουντρακ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο και ενέπνευσε τον Φίλιπ Γκλας να γράψει μία συμφωνία.

Σε νέο ντοκιμαντέρ του BBC για τον Ντέιβιντ Μπόουι, υποστηρίζεται ότι το τραγούδι «Heroes» δημιουργήθηκε μετά από μια μέρα που πέρασε ο αείμνηστος θρύλος της ροκ με την Κλερ Σένστον, μοντέλο, ηθοποιό και καλλιτέχνιδα με την οποία είχε σχέση στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

David Bowie - Heroes (Official Video)

Ο Ντέιβιντ Μπόουι στο Βερολίνο και η πηγή έμπνευσης του «Heroes»

Η πηγή έμπνευσης του «Heroes» του 1977 όπως πίστευαν οι θαυμαστές του ήταν κάτι παγιωμένο. Ο Ντέιβιντ Μπόουι ισχυριζόταν σταθερά ότι το τραγούδι γράφτηκε αφού είδε τον μουσικό παραγωγό Τόνι Βισκόντι να αγκαλιάζει τη Γερμανίδα τραγουδίστρια Αντόνια Μάας στο Τείχος του Βερολίνου.

Ωστόσο, στο ντοκιμαντέρ του BBC Radio 4 «Bowie in Berlin» αναφέρεται ότι ο χρόνος που πέρασε ο τραγουδιστής στη γερμανική πρωτεύουσα με την Κλερ Σένστον ενέπνευσε τρεις από τις πιο διάσημες ηχογραφήσεις του: «Low», «Heroes» και «Lodger».

Το ντοκιμαντέρ είναι μια επανεκτίμηση της μυθοποιημένης περιόδου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

«Bowie in Berlin» στο Radio 4 του BBC

Η Κλερ Σένστον αναφέρει στον δημιουργό του ντοκιμαντέρ ότι με τον Ντέιβιντ Μπόουι πέρασαν μία «εξαιρετική μέρα» στο Βερολίνο, η οποία ξεκίνησε με εκείνη να αφηγείται στον τραγουδιστή ένα όνειρο που περιελάμβανε κολύμπι με δελφίνια, ότι στη συνέχεια επισκέφθηκαν μία έκθεση σε Μουσείο και ότι πέρασαν στα ανατολικά μέσω του σημείου ελέγχου Τσάρλι.

«Κρατούσαμε ο ένας το χέρι του άλλου πολύ σφιχτά και ήταν τόσο ακραία ως εμπειρία», σημειώνει η Σένστον και προσθέτει ότι στη συνέχεια επέστρεψαν στο δυτικό τμήμα της πόλης. «Περπατήσαμε στην άλλη πλευρά του Τείχους. Υπήρχαν προβολείς και μπορούσες να δεις τις μορφές των όπλων και κρατιόμασταν χέρι χέρι και πήρε το άλλο μου χέρι και με φίλησε. Ήταν τόσο όμορφα», συμπληρώνει.

Η περιγραφή της ημέρας αντικατοπτρίζεται σε στίχους του τραγουδιού.

«Την αναγνώρισα αμέσως», λέει η Σένστον στο ντοκιμαντέρ. «Ήξερα τι σήμαινε κάθε λέξη και περιέγραφε ακριβώς κάθε στιγμή εκείνης της μέρας», τονίζει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.