Μουσικη

Ice Spice: Μια νέα rap πριγκίπισσα του λαού

Πώς η 24χρονη ράπερ από το Bronx αναρριχήθηκε σε χρόνο ρεκόρ στις κορυφές του new age μουσικού star system

tania-skrapaliori.jpg
Τάνια Σκραπαλιώρη
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ice Spice: Μια νέα rap πριγκίπισσα του λαού
© EPA / HELLE ARENSBAK

Ice Spice: Ποια είναι η 24χρονη ράπερ από το Μπρονξ που σπάει ρεκόρ και διχάζει κοινό και κριτικούς.

Αν η νέα μουσική βιομηχανία είναι ένα νέο παιχνίδι ταχύτητας που χαρακτηρίζεται από κούρσες αστραπή από την καλλιτεχνική ανυπαρξία στις κορυφές του new age stardom τότε η περίπτωση της Ice Spice, της νεαρής ράπερ από το Bronx που σε μέσα σε χρόνο dt έγινε «κολλητή» της Taylor Swift και ένα από τα πιο hot νέα ονόματα στο σταυροδρόμι που η ραπ και το drill υποκύπτουν στη φαντασμαγορία των μεγάλων pop shows και των εγχειριδίων του star system, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά της case studies. Πριν καν καλά καλά κυκλοφορήσει τον πρώτο της δίσκο, “Y2K!” έχει δημιουργήσει το δικό της εντυπωσιακό online βασίλειο από πιστούς fans, έχει τραβήξει τα βλέμματα πολλών κορυφαίων καλλιτεχνών και παραγόντων της μουσικής βιομηχανίας και έχει προλάβει να διχάσει κοινό και κριτικούς μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι είναι η νέα ραπ star που χρειαζόμασταν και εκείνων που θεωρούν ότι αντιπροσωπεύει όλα όσα έχουν καταστρέψει το είδος. Η ίδια η Ice Spice ωστόσο δεν φαίνεται να αγωνιά ιδιαίτερα για το πόσα αστεράκια θα δει δίπλα στο album της – μετράει την ικανοποίηση της και την επιτυχία της σε ένα νόμισμα  που έχει το όνομά της δίπλα σε αυτό της Nicki Minaj και της Taylor Swift. Και αυτό κατά μία έννοια είναι και το κλειδί της fast track ανόδου της στην κλίμακα της

Ice Spice: Η ράπερ γέννημα θρέμμα του σύγχρονου Μπρονξ

Γέννημα θρέμμα του σύγχρονου Bronx και της ιστορικής γειτονιάς του Fordham, πρώτο παιδί πολυμελούς οικογένειας μεταναστών από τη Νιγηρία και τη Δομινικανή Δημοκρατία, η Ice Spice ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των νέων καλλιτεχνών που έχουν μετουσιώσει τις ρίζες τους -έστω κι αν δεν φαίνεται πάντα με γυμνό μάτι και αυτί- στη μουσική τους και στην πορεία τους προς τα πάνω.

Η παιδική της ηλικία ζυμώθηκε στους κύκλους μιας μεγάλης οικογένειας με παππούδες και θείους, αδέλφια και ξαδέλφια που μοιραζόταν τα σπίτια, τους δρόμους και την κοινή τους ζωή – ακόμα και όταν οι γονείς της χώρισαν όταν η μικρή Isis Naija ήταν δύο ετών παρέμειναν στην ίδια γειτονιά επιτρέποντας στην τραγουδίστρια να συνεχίσει να μεγαλώνει μέσα στην πολύβουη καθημερινότητα ενός πλήρους οικογενειακού δέντρου.

Η αγάπη της για το hip hop καλλιεργείται στα εδάφη της δισκοθήκης του πατέρα της όπου ανακαλύπτει τα μεγάλα ορόσημα της σύγχρονης hip hop και ραπ από τους Wu – Tang Clan μέχρι τον Jay Z τα οποία συνδυάζει στις δικές της λίστες με τα δικά της παιδικά και νεανικά ακούσματα και είδωλα από την Lil’ Kim μέχρι την Nicki Minaj . πρώτη φορά άλλωστε που είδε live την τελευταία ήταν και εκείνο το μαγικό σημείο μηδέν στο οποίο ένας εν δυνάμει καλλιτέχνης αποφασίζει ότι θα γίνει αυτό που είναι να γίνει.

Εν τω μεταξύ το σχολικό της ταξίδι τρέχει στις αίθουσες και  στους διαδρόμους του καθολικού σχολείου της Ιεράς Καρδιάς στο Yonkers οι οποίοι την οδηγούν μετά την αποφοίτηση στο πανεπιστήμιο SUNY Purchase της Νέας Υόρκης για σπουδές επικοινωνίας. Παρότι η πανεπιστημιακή ζωή είναι έτοιμη κατά τα φαινόμενα να της χαρίσει πολλές διακρίσεις με τις αθλητικές επιδόσεις της στην πανεπιστημιακή ομάδα βόλεϊ να στρώνουν το σχετικό κόκκινο χαλί εκείνη διακόπτει τις σπουδές της στο δεύτερο έτος θεωρώντας ότι αυτή η ζωή δεν είναι «το κατάλληλο fit για εκείνη». Η χρονιά γράφει 2020 και η Ice Spice όπως την ξέρουμε βρίσκεται προ των πυλών της νέας μουσικής εποχής.

Ice Spice: Μια νέα rap πριγκίπισσα του λαού
© EPA / CAROLINE BREHMAN

Από το “Munch” στο “Y2K!” κι από την Taylor Swift στην Charli XCX

Η Ice Spice γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 2000 – ιδανικά γενέθλια για ένα μουσικό icon μιας γενιάς που μαθαίνει να σκρολάρει πριν να μάθει να διαβάσει. Ως γνήσιο τέκνο αυτής της γενιάς ξεκίνησε να γράφει τις πρώτες της ρίμες στην εφαρμογή Notes του iPhone, κρατώντας το κινητό μπροστά της όσο άκουγε -πιθανότατα από το iTunes- hip hop instrumentals για να προβάρει το ραπάρισμά της πάνω τους και έκανε την πρώτη της κίνηση ματ μέσω διαδικτύου και social media. Το βίντεο με τη συμμετοχή της στο “Buss It” challenge της Erica Banks -ένα dirty rap hit που αναβίωσε τα sexy vibes του “Hot In Here” του Nelly- της χάρισε το πρώτο της virality, τα δημιουργικά βλέμματα του παραγωγού RiotUSA που υπέγραψε το ντεμπούτο single της “Bully Freestyle” καθώς και μερικές χιλιάδες νέους ακολούθους στο SoundCloud και το Instagram.

To 2022 έχοντας ήδη μια πρώτη εξαιρετικά επιτυχημένη για πρωτοεμφανιζόμενη ράπερ χωρίς καν δισκογραφία στο ενεργητικό ως εισαγωγή γράφεται και το πρώτο κεφάλαιο του breakthrough της με το single “Much(Feelin’ U” ως προπομπό του επερχόμενου πρώτου της EP “Like..?”. To track -ένα υπόδειγμα νεοϋορκέζικου drill hit με pop αξιώσεις- κάνει μια εκπληκτική πορεία χωρίς καν να χρειαστεί την άμεση κυκλοφορία του EP: παίρνει το χρυσό endorsement του Drake, το video κυκλοφορεί από το εγνωσμένου hip hop κύρους video blog WorldStarHipHop, γνωστό και ως το «CNN του γκέτο», γίνεται viral στο Tik Tok, κάνει τη θριαμβευτική εμφάνισή του στα Billboard charts και χαρίζει στην Ice Spice το πολυπόθητο δισκογραφικό συμβόλαιο με την 10KProjects και την Capitol.

H επιτυχία του “Munch” φέρνει και τους πρώτους haters -ως επί το πλείστον άντρες σχολιαστές περιεχομένου- οι οποίοι σπεύδουν -με τη γνωστή και μη εξαιρετέα σεξιστική προσέγγιση- να καταδείξουν την Ice Spice ως δευτερότριτης κατηγορίας ράπερ η οποία γίνεται viral κυρίως λόγω σωματικών και κινησιολογικών προσόντων, αφιερώνοντας -μέχρι και σήμερα- σημαντικά ποσά ενέργειας στην ανάλυση της θνησιγενούς ανόδου της και την προφητεία της επικείμενης πτώσης της.

Ice Spice - Munch (Feelin’ U) (Official Music Video)

Μια πτώση που δεν φαίνεται βέβαια ακόμα πουθενά στον ορίζοντα καθώς το 2022 και το “Munch” ήταν μόνο η αρχή. Tον Ιανουάριο του 2023 με την κυκλοφορία του EP “Like..?” και των tracks “Bikini Bottom” και “In Ha Mood” δίνει σε όλη τη βιομηχανία βάσιμους λόγους να υποψιάζεται (ή και να φοβάται) ότι δεν είναι περίπτωση “one-banger-wonder”. Τα ξύπνια εμπορικά μυαλά την παίρνουν για τα καλά μυρωδιά και το σχετικό buzz μεταφράζεται σε μια σειρά συνεργασιών που την πάνε από το καλό στο καλύτερο. Συγκεκριμένα το collab της με τον  Lil Tjay στο tribute single “Gangsta Boo” την προσγειώνει στο Billboard Hot 100, το feature της στο remix του “Boy’s A Liar Pt.2” της επίσης Tik Tok αγαπημένης των charts PinkPantherness την ανεβάζει με συνοπτικές διαδικασίες στο νο.3 του ίδιου chart ενώ τον Απρίλιο του 2023 η Ice Spice συναντάει το προσωπικό της kickstarter είδωλο, Nicki Minaj στο remix του “Princess Diana” διπλοκλειδώνοντας μια νέα θέση στο top 10 του Billboard Hot 100 και μια νέα συνεργασία για to “Barbie World”, ένα νέο version του “Barbie Girl” για το soundtrack της ταινίας “Barbie” της Greta Gerwig. Οι fans της Ice Spice αυξάνονται και πληθύνονται, για πολλούς από αυτούς έχει ήδη γίνει η δικιά τους πριγκίπισσα, τα μουσικά περιοδικά μιλούν για «τη χρονιά της» και δεν έχει ακόμα καν μπει στο παιχνίδι η one-and-only, love-her-or-hate-her Taylor Swift.

H νέα λαϊκή πριγκίπισσα της αστραφτερής ραπ του γκέτο παίρνει το χρυσό, out-of-the-blue τηλεφώνημα από τον manager της, το παίζει cool, ξεσπάει σε κλάματα, περνάει την πλήρη φάση «δεν το πιστεύω-πίστεψε το είναι αλήθεια» και συναντάει την απόλυτη America’s Sweetheart για τις ανάγκες των special εκδόσεων του “Midnights”. Το σχετικό remix του “Karma” αγγίζει την κορυφή των charts ενώ μια νέα φιλία στη μουσική βιομηχανία γεννιέται. Ενδεικτική αναφορά στους χαρακτηρισμούς που επιφυλάσσει η Ice Spice στην Taylor Swift στις συνεντεύξεις της, αποκαλώντας την ως “bestie” στον χώρο και ως την «κοντινότερη celebrity φίλη της» - μια σχέση που μέχρι νεοτέρας δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί ούτε από τα στην καλύτερη περίπτωση αμφιλεγόμενα στη χειρότερη ρατσιστικά σχόλια του ήδη πρώην συντρόφου της Taylor Swift και frontman των 1975, Matty Healy για την Ice Spice.

Εν τω μεταξύ οι επικρίσεις που εστιάζουν στην κατά τη γνώμη των εκφραστών τους υποστάθμη της αισθητικής της συνεχίζονται με αφορμή τους στίχους των πρώτων singles “Think U The Shit” και “Gimme the Light” από το επερχόμενο album της “Y2K!”. Ωστόσο η Ice Spice δεν φαίνεται να νοιάζεται ιδιαίτερα, απεναντίας αξιοποιεί τα αρνητικά σχόλια ως βαρίδι γείωσης. «Σε όλη μου την καριέρα δεν βίωσα ποτέ μια στιγμή καθoλικής αποδοχής», δηλώνει χαρακτηριστικά στο Rolling Stone. «Και το εκτιμώ αυτό κατά κάποιον τρόπο γιατί πιστεύω ότι όταν οι άνθρωποι σου δείχνουν μόνο αγάπη, δεν είναι και τόσο αληθινοί. Δεν ασχολούμαι με το πώς με εκλαμβάνουν, θετικά ή αρνητικά. Είναι μέρος αυτού που πρέπει να αποδεχτείς όταν βάζεις τον εαυτό σου στα φώτα, στη δημόσια σφαίρα». Επί σκηνής θα περαιτέρω απαντήσεις με την εντυπωσιακή εμφάνισή της στα φετινά BET Awards και το εθιστικό “Phat Butt” και θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία ακάθεκτη.

Ice Spice Performs "Think You The Sh*t (Fart)" Live On The BET Stage! | BET Awards '24

Το “Y2K!” το οποίο κυκλοφόρησε στα τέλη του Ιουλίου που μόλις μας πέρασε την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του είναι ακριβώς το ντεμπούτο album που χρειάζεται ένα viral case study της νέας μουσικής βιομηχανίας όπως η Ice Spice. Σφιχτό και beat oriented, προϊόν έξυπνης διαχείρισης του διαθέσιμου υλικού και καλής ισορροπίας μεταξύ των mainstream απαιτήσεων και των basics του sub – genre που εκπροσωπεί με τις αδιαμφισβήτητες αδυναμίες να καμουφλάρονται -αποτελεσματικά προς το παρόν- σε μερικά αξιοσημείωτα bangers, κάποιες μικρές αλλά χρήσιμες πινελιές εξερεύνησης νέων γλωσσών και μισή ντουζίνα πρωτοκλασάτων συνεργασιών που δεν γίνεται να περάσουν απαρατήρητες από τον Gunna στο “Bitch I’m Packing” μέχρι τον αμφιλεγόμενο πλην super star Travis Scott στο “Oh Shh…” και τo νέο μεγάλο αστέρι της βρετανικής ραπ Central Cee στο “Did It First”.

Ice Spice, Travis Scott - Oh Shhh...

Τα πρώτα mixed feelings του μουσικού Τύπου σχετικά με το album που το κατατάσσουν σε μια μετριότατη θέση της κριτικής κλίμακας δεν φαίνεται να πτοούν ούτε τη διάθεση της Ice Spice, ούτε φυσικά τα νούμερά της στα social media. Η Ice Spice σε όλες τις συνεντεύξεις και τις εμφανίσεις της αγκαλιάζει και υπερασπίζεται μέχρι τελευταίου beat και ρίμας το “Y2K!” ως ένα αυθεντικό καλλιτεχνικό παιδί της. Το μόνο που φαίνεται να της στέρησε αυτό το παιδί είναι την πρώτη ευκαιρία να συνεργαστεί με την αδιαφιλονίκητη νικήτρια του φετινού καλοκαιριού, την Charlie XCX η οποία κατά τα λεγόμενα της Ice Spice της ζήτησε ένα νέο verse για ένα δικό της remix με το “Deli”. Η Ice Spice λόγω φορτωμένου προγράμματος και προθεσμίας για την κυκλοφορία του “Y2K!” αρνήθηκε «καθαρίζοντας» ωστόσο τα δικαιώματα χρήσης του sample, προσδοκώντας την επόμενη ευκαιρία. «Γαμώτο, ευχόμουν απλώς να ερχόταν αυτό σε μια στιγμή που θα είχα μόλις τελειώσει το album γιατί τότε θα μπορούσα να το κάνω», έχει δηλώσει σχετικά η Ice Spice. «Δεν πειράζει θα την προλάβω στο επόμενο».

Ice Spice: Πώς κέρδισε την προσοχή της Taylor Swift - Το προσωπικό της fandom

Με λίγα πρόχειρα μαθηματικά γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι πήρε μόλις τρία χρόνια στην 24χρονη σήμερα ράπερ να αναρριχηθεί σε κορυφές  του new age μουσικού stardom που γεννά τους διαδόχους του στον αλγόριθμο του Tik Tok και στα συγγενικά διαδικτυακά βασίλεια. Είναι μια ακόμα Gen Z ιστορία που τείνει να γίνει κλασσική στη νέα εποχή που ξημέρωσε για πολλές δημιουργικές βιομηχανίες ιδίως μετά τη διάσωση του όποιου κύρους των social media από το Tik Tok.  

Η ικανότητα πλοήγησης σε αυτή τη νέα εποχή και βιομηχανία αποτελεί πια ένα must-have skill στη φαρέτρα κάθε νέου καλλιτέχνη με ώριμες και σοβαρές φιλοδοξίες και η περίπτωση της Ice Spice είναι μια ακόμη περίτρανη απόδειξη. Το γεγονός ότι η βασίλισσα του σχετικού skillset Taylor Swift πρόσεξε και προσέγγισε την Ice Spice ακριβώς γιατί εκτίμησε τη σημασία που έδωσε από την αρχή στο πώς ακριβώς παίζεται το παιχνίδι. «Μου αρέσει όταν συναντώ έναν νέο καλλιτέχνη που δείχνει γνήσιο ενδιαφέρον όχι μόνο στη μουσική αυτή καθαυτή αλλά και στη μουσική βιομηχανία και στο πώς αυτή δουλεύει», έχει δηλώσει η Taylor Swift χαρακτηριστικά. (Τουλάχιστον δεν τον έκρυψε και δεν το έκρυψαν ποτέ).

Ένας (όχι και τόσο νέος τελικά) τρόπος για να παίξεις αυτό το παιχνίδι είναι η δημιουργία μιας οργανικής κοινότητας που θα μοιραστεί φανατικά τον κοινό κώδικα που κρύβεται στους στίχους και στα aesthetics της νέας αγαπημένης του καλλιτέχνιδας, του νέου αγαπημένου του καλλιτέχνη. Οι ανά τον κόσμο Swifties θύμισαν στους πάντες την ασταμάτητη δύναμη του fandom και η Ice Spice φαίνεται ότι κράτησε άριστες σημειώσεις στο μάθημα “Building Strong Online Communities”. Το προσωπικό της fandom, το αποκαλούμενο και ως “Spice Cabinet” ή “Munchkins” ή “Spice Cabinet of Munchkins” το οποίο έχει δημιουργηθεί και μεγαλώσει με σταθερές κινήσεις και μπόλικο engagement από την Ice Spice ήδη από τις πρώτες της κυκλοφορίες είναι το όχημα που πηγαίνει βρέξει – χιονίσει τους αριθμούς της εκεί που πρέπει να πάνε και μια περαιτέρω απόδειξη ότι η Ice Spice έχει πιάσει το πνεύμα της εποχής, το πολυπόθητο για σχεδόν κάθε δημιουργό “zeitgeist”, από εκεί που χρειάζεται για να το μετατρέψει σε μονάδες επιτυχίες του brand της.

Ice Spice - Popa (Audio)

Κι αυτό το πνεύμα δεν είναι τελικά τόσο καθαυτά τα Υ2Κ aesthetics, στο όνομα των οποίων βαφτίζει το ντεμπούτο της η Ice Spice, αλλά ο τρόπος που έχει ανάγκη (όχι μόνο) αυτή η γενιά ένα δελτίο αισθητικής ταυτότητας που θα της επιτρέψει να ανήκει σε μια ομάδα. Το πανάρχαιο και υπόγειο δηλαδή zeitgeist της ανάγκης μιας κοινότητας. Αυτό είναι το κοινό μυστικό των new age αστέρων, από την Taylor Swift μέχρι την Charlie XCX και η Ice Spice φαίνεται να το έχει κοινωνήσει για τα καλά. Και ούτε αυτή το κρύβει, το φωνάζει με κάθε ευκαιρία, με το κλασσικό rap arrogance και την καυχησιά χωρίς τα οποία τα hip hop games δεν θα είχαν υπάρξει τόσο διασκεδαστικά κατά καιρούς. Θα αντέξει το hype της στην ελάχιστη περίοδο χάριτος που μεσολαβεί πια μεταξύ του ενός success story και του επόμενου; Η συνέχεια στο επόμενο Ice Spice επεισόδιο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.