Μουσικη

Ο θρύλος της Bossa Nova Σέρτζιου Μέντες πέθανε σε ηλικία 83 ετών

Η γενιά του έκανε γνωστή την μουσική της Βραζιλίας σε όλον τον πλανήτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο θρύλος της Bossa Nova Σέρτζιου Μέντες πέθανε σε ηλικία 83 ετών

Σέρτζιου Μέντες: Πέθανε ο Βραζιλιάνος θρύλος της μουσικής

Ο Βραζιλιάνος μουσικός Σέρτζιου Μέντες ο οποίος έφερε την bossa nova στο διεθνές κοινό τη δεκαετία του 1960 με το συγκρότημά του Brasil '66, πέθανε σε ηλικία 83 ετών λόγω προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τον μακροχρόνιο Covid.

Σε ανακοίνωσή της, η οικογένεια του Σέρτζιου Μέντες ανέφερε ότι «απεβίωσε ειρηνικά» στη γενέτειρά του, το Λος Άντζελες. «Η σύζυγός του και μουσική σύντροφός του τα τελευταία 54 χρόνια, Gracinha Leporace Mendes, ήταν στο πλευρό του, όπως και τα αγαπημένα του παιδιά. Ο Μέντες εμφανίστηκε για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2023 σε sold out και με μεγάλο ενθουσιασμό στο Παρίσι, το Λονδίνο και τη Βαρκελώνη», ανέφεραν. «Τους τελευταίους μήνες, η υγεία του είχε δοκιμαστεί από τις επιπτώσεις του μακροχρόνιου Covid».

Ο Μέντες γεννήθηκε στο Νιτερόι στις 11 Φεβρουαρίου 1941 και σπούδασε κλασικό πιάνο από παιδί. Η αναδυόμενη αγάπη του για την τζαζ τον είδε να αρχίζει να παίζει σε νυχτερινά κέντρα τη δεκαετία του 1950, παράλληλα με την εμφάνιση της μπόσα νόβα. Θα ηχογραφήσει με τους Cannonball Adderley και Herbie Mann τη δεκαετία του 1960, τη δεκαετία που μετακόμισε στις ΗΠΑ.

Αφού κυκλοφόρησαν δύο άλμπουμ ως Sérgio Mendes και Brasil '65 που είχαν χαμηλές πωλήσεις, το συγκρότημα προσέλαβε δύο Αμερικανίδες τραγουδίστριες, τη Lani Hall και την Bibi Vogel, για να τραγουδήσουν στα αγγλικά, και μετονομάστηκε σε Brasil '66. Με παραγωγό τον Herb Alpert, το άλμπουμ έγινε πλατινένιο χάρη εν μέρει στην επιτυχία του single Mas que Nada, το οποίο θα ηχογραφούσε εκ νέου το 2006 με τους Black Eyed Peas.

Ο Mέντες συνέχισε να ηχογραφεί καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και του '80, πετυχαίνοντας άλλη μια #4 επιτυχία το 1983 με την ενήλικη σύγχρονη εκδοχή του στο τραγούδι Never Gonna Let You Go των Barry Mann και Cynthia Weil. Το 2006, ο  κυκλοφόρησε το άλμπουμ επιστροφής Timeless, σε παραγωγή του will.i.am των Black Eyed Peas. Το άλμπουμ, με guest εμφανίσεις από τους Erykah Badu, Q-Tip, Common, Stevie Wonder και Justin Timberlake, αντανακλούσε τους πολλούς underground ραπ δίσκους που έπαιρναν δείγματα από τη μουσική του.

Ο Μέντες βοήθησε στην παραγωγή μουσικής για τις ταινίες κινουμένων σχεδίων Rio και Rio 2, ενώ ήταν υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού το 2012 για το Real in Rio. Κέρδισε επίσης ένα Grammy για το καλύτερο παγκόσμιο άλμπουμ για το Brasileiro το 1992. Ο Μέντες συνέχισε να δίνει συναυλίες μέχρι πέρυσι και το πιο πρόσφατο άλμπουμ του, In the Key of Joy, κυκλοφόρησε το 2019.

Sergio Mendes & Brasil '66 -  Mas Que Nada (1966)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.