Μουσικη

Το reworks γιορτάζει 20 χρόνια και μάς περιμένει τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη

Πέντε μέρες και νύχτες γεμάτες μουσική και ψηφιακή τέχνη από το φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα

Δημήτρης Αθανασιάδης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Το reworks γιορτάζει την 20ή επετειακή του έκδοση τιμώντας την club κουλτούρα - Από 18 έως 22 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη - Οι πρώτες συμμετοχές

Με φίλους, με παιδιά που ήθελαν να μεγαλώσουν τη σκηνή της ηλεκτρονικής μουσικής, με DJs στα πρώτα τους βήματα που ίσως και οι ίδιοι αδυνατούσαν να φανταστούν την εξέλιξή του, το φεστιβάλ reworks ξεκίνησε πριν 20 χρόνια σε μία άλλη Ελλάδα, σε μία άλλη Θεσσαλονίκη. Οι λαϊκές πίστες ήταν στα χάι τους, οι ravers τελείωναν, τα μαγαζιά που έδιναν χώρο σε νεαρούς που ήθελαν να παίξουν electronica ήταν ελάχιστα και η ιδέα για μία μεγάλη χορευτική συνάθροιση ήταν παράτολμη - από το τι θα πουν οι τότε τοπικοί άρχοντες μέχρι το πόσο θα ενοχλήσουν οι αρχές. Κάποιοι το πήραν πάνω τους, πέρασαν τόσο καλά ώστε να το έχουν να το λένε όλη τη χρονιά και ήταν θέμα χρόνου στις επόμενες φορές να δοκιμάσουν κι άλλοι, από άλλες πόλεις, από άλλες χώρες. Και κάπως έτσι μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1.200 καλλιτέχνες έχουν συμμετάσχει στο reworks.

© reworks

«Όταν ξεκινήσαμε το reworks, δεν υπήρχε κάποιο μουσικό φεστιβάλ εδραιωμένο στη Θεσσαλονίκη, οπότε ήταν μεγάλη η πρόκληση, πολλώ δε, για ένα φεστιβάλ με σύγχρονη μουσική κατεύθυνση. Η αγάπη μας για την ηλεκτρονική μουσική ήταν η πρωταρχική κινητήρια δύναμη, αλλά και το ότι θέλαμε να αποδείξουμε ότι η Θεσσαλονίκη αξίζει να είναι πιο εξωστρεφής και τολμηρή, μέσω ενός πρωτοποριακού και εξωστρεφούς φεστιβάλ. Εννοείται πως αντιμετωπίσαμε στερεότυπα δυσκολιών, αλλά δεν το βάλαμε κάτω και τα ξεπεράσαμε, όπως ξεπεράσαμε μετέπειτα την οικονομική κρίση, την πανδημία, και να ’μαστε πάντα εδώ συγκινημένοι» είχε δηλώσει πέρυσι ο Αναστάσιος Διολατζής (aka Ison), ιδρυτικό στέλεχος και καλλιτεχνικός διευθυντής του reworks μιλώντας στην Athens Voice.

20 χρόνια reworks: Τα πρώτα ονόματα του φεστιβάλ

Φέτος το reworks γιορτάζει την 20ή επετειακή του έκδοση τιμώντας την club κουλτούρα. Από εκεί που όλα ξεκίνησαν. Από την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, το reworks θα προσφέρει πέντε μέρες και νύχτες γεμάτες μουσική και ψηφιακή τέχνη.

Η κεντρική ιδέα των 20 χρόνων reworks θα παρουσιάσει τη σημασία του DJing στην ιστορία της ηλεκτρονικής μουσικής και τη μετεξέλιξή του ως πολιτισμικό σύμβολο. Η πρώτη ματιά στην πρώτη ανακοίνωση επιβεβαιώνει τις προθέσεις των ανθρώπων του φεστιβάλ αφού περιλαμβάνει καλλιτέχνες που επισκέφτηκαν το reworks και από τα decks του δημιούργησαν σπουδαία, σχεδόν ιστορικά DJ sets, σε εποχές που σε ένοιαζε μόνο το πάρτι και όχι τα στόρι στα social media. Για παράδειγμα τα techno icons Richie Hawtin και Ben Klock. Ο άνθρωπος που άλλαξε την ευρωπαϊκή dance σκηνή, με παραγωγές, remixes και visuals, ο Solomun. Ο εγκεφαλικός Mano Le Tough, γνωστός και ως Niall Mannion, o μουσικός, dj και μουσικός παραγωγός με καταγωγή από το Greystones, ένα παραθαλάσσιο χωριό κοντά στο Δουβλίνο στην Ιρλανδία που εδρεύει πια στο Βερολίνο και κάθε μήνα στήνει το πάρτι “Passion Beat” με τον παλιό του συμμαθητή The Drifter. O κουβανοαμερικανός DJ και techno βιρτουόζος, με καταγωγή από το Ντάλας και το Μαϊάμι, o Eric Estornel με τα πολλά ονόματα, Maceo Plex, Maetrik και Mariel Ito. Ο Strahil Velchev, περισσότερο γνωστός με το καλλιτεχνικό του KiNK, ο βούλγαρος παραγωγός και DJ που άρχισε να χώνεται στην ηλεκτρονική μουσική στα 90s κι έκοψε το πρώτο του βινύλιο, “Same Old Thing”, το 2005, ξεπερνώντας τα σύνορα της χώρας του. Οι μελωδικοί ARTBAT από την Ουκρανία, που δημιούργησαν οι Artur και Batish στο Κίεβο, ξεχωρίζοντας με τη μία, με την πρώτη τους κυκλοφορία “Mandrake”, και κερδίζοντας κάθε μεγάλο dance event από το οποίο πέρασαν, κατακτώντας την πολυπόθητη για πολλούς DJs κορυφή του Beatport. Με έδρα το Βερολίνο, ο Felix Wagner και ο Aaron Röbig έκαναν μουσική μαζί από την παιδική τους ηλικία πριν αρχίσουν να παράγουν techno ως Fjaak στα τέλη της δεκαετίας του 2000, ενώ ήταν ακόμη έφηβοι. Σήμερα «βαράνε» αλύπητα συνθέτοντας εξ ολοκλήρου σε αναλογικό εξοπλισμό τα δυναμικά tracks τους που ξεκινούν από power house και μπορεί να καταλήξουν σε warehouse techno. Η πάντα παρούσα Nina Kravitz.

© reworks

Επίσης, μια μικρή αλλά χαρακτηριστική γεύση από καλλιτέχνες οι οποίοι θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο reworks είναι οι Röyksopp σε ένα dj set αλλά και ο Pablo Bozzi o οποίοι αμφότεροι θα εμφανιστούν στο φεστιβάλ τον Σεπτέμβριο. Το reworks παραμένει πιστό στην παρουσίαση εγχώριων καλλιτεχνών με ποσόστωση 50% - από τα λίγα φεστιβάλ που το πράττουν στην Ευρώπη, με τα πρώτα ονόματα να περιλαμβάνουν  

20 χρόνια reworks: Οι διεθνείς συνεργασίες

Διατηρώντας τον εξωστρεφή χαρακτήρα του και επεκτείνοντας τις διεθνείς συνεργασίες του επί 20 χρόνια με σταθερή παρουσία στο εξωτερικό, το reworks υποδέχεται φέτος τον Σεπτέμβρη τρία σπουδαία ευρωπαϊκά φεστιβάλ στην 20ή έκδοσή του: από τις 18 έως τις 22 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενήσει το γαλλικό φεστιβάλ Nuits Sonores, το Semibreve από την Πορτογαλία και το Insonnia από το μακρινό Τρόμσο της Νορβηγίας. Στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος TIMES, τα τρία φεστιβάλ θα συνεπιμεληθούν μέρος του προγράμματος του Reworks, προσφέροντας την καλλιτεχνία και την αισθητική τους στο τελικό πρόγραμμα. Νέα ονόματα αναμένονται σύντομα.

© reworks

Το reworks full pass είναι ήδη διαθέσιμο, ενώ πολύ σύντομα θα δοθούν στην κυκλοφορία και τα μεμονωμένα εισιτήρια ανά ημέρα. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει.