Μουσικη

Από την Σελίν Ντιόν στον Νιλ Γιανγκ: Οι μουσικοί που έχουν απαγορεύσει στον Τραμπ την χρήση τραγουδιών τους

Μηνύσεις, εξώδικα και επιστολής «παύσης»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ
© EPA / DAVID JENSEN

Ντόναλντ Τραμπ: Οι μουσικοί που έχουν απαγορεύσει την χρήση τραγουδιών τους

Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία ενόψει των εκλογών του 2016, ορισμένοι μουσικοί δεν ήταν ευτυχείς όταν άκουσαν τη μουσική τους στις συγκεντρώσεις του.

Από την Καναδή τραγουδίστρια Σελίν Ντιόν μέχρι την οικογένεια του soul icon Άιζακ Χέις, έχουν κάνει τα πάντα, από την έκδοση δημόσιων δηλώσεων μέχρι την αποστολή επιστολών στον Ντόναλντ Τραμπ μέσω δικηγόρων.

Η Σελίν Ντιόν δεν χάρηκε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε το κλασικό τραγούδι του Τιτανικού «My Heart Will Go On» σε πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση. «Και αλήθεια, ΑΥΤΟ το τραγούδι;» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν έμαθε ότι έπαιζε την επιτυχία. Η ομάδα της Καναδέζας σταρ εξέδωσε ανακοίνωση στις 10 Αυγούστου, με την οποία κατακεραύνωνε τον πρώην πρόεδρο για «μη εξουσιοδοτημένη χρήση» του κομματιού από την ταινία της δεκαετίας του '90. «Η Σελίν Ντιόν δεν εγκρίνει αυτή ή οποιαδήποτε παρόμοια χρήση», ανέφερε η ανακοίνωση της ομάδας της Ντιόν.

Η οικογένεια του αείμνηστου τραγουδιστή της σόουλ Άιζακ Χέις θέλει να εμποδίσει τον Τραμπ να παίζει την επιτυχία «Hold On, I'm Comin'» σε συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων και σε συνέδριο της NRA. Ο γιος του ανακοίνωσε ότι σχεδιάζουν να καταθέσουν μήνυση αφού έμαθαν ότι η ομάδα του Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει το τραγούδι περίπου 135 φορές χωρίς να έχει αδειοδοτήσει το τραγούδι ή να ζητήσει άδεια. «Είμαι τσαντισμένος», δήλωσε ο Hayes στο The Hollywood Reporter. »

Οι κληρονόμοι της Σινέντ Ο' Κόνορ παρενέβησαν όταν άρχισε να χρησιμοποιεί το τραγούδι της εκλιπούσας τραγουδίστριας «Nothing Compares 2 U» στις συγκεντρώσεις του στο Μέριλαντ και τη Βόρεια Καρολίνα. «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Σινέντ θα είχε αηδιάσει, πληγωθεί και προσβληθεί όταν το έργο της διαστρεβλώθηκε με αυτόν τον τρόπο από κάποιον που η ίδια αποκαλούσε «βιβλικό διάβολο»», αναφέραν οι εκπρόσωποι της σε δήλωσή τους στο Variety. 

Όταν ο κιθαρίστας των Journey, Νιλ Σον, έστειλε επιστολή για μια εκτέλεση του «Don't Stop Believin'», στην πραγματικότητα δεν στόχευε τόσο τον Τραμπ όσο το άλλοτε μέλος της μπάντας, Τζόναθαν Κέιν. Ο Κέιν είχε ερμηνεύσει την επιτυχία του 1981 στο Mar-a-Lago το 2023. Προκειμένου να αποτρέψει παρόμοιες στιγμές, ο Νιλ Σον κατέθεσε την αίτηση παύσης, δηλώνοντας ότι η χρήση της μουσικής των Journey σε εκδήλωση του Τραμπ ήταν «επιζήμια» για το εμπορικό τους σήμα. 

Η διαμάχη του Νιλ Γιανγκ με τον Τραμπ χρονολογείται από το 2015, όταν ο τελευταίος έπαιξε το «Rockin' in the Free World» αμέσως μετά την ανακοίνωση του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Ο Γιάνγκ, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν ήταν ευχαριστημένος και εξέφρασε επανειλημμένα τη δυσαρέσκειά του όταν το τραγούδι έπαιζε στις συγκεντρώσεις του τα επόμενα χρόνια. Τελικά, το 2020, ο Γιανγκ προσπάθησε να μηνύσει τον Τραμπ, ισχυριζόμενος ότι δεν είχε την άδεια για να παίζει τη μουσική του στις συγκεντρώσεις του. Αλλά λίγους μήνες αργότερα, ο μουσικός επέλεξε τελικά να απορρίψει οικειοθελώς την αγωγή.

Οι Rolling Stones ανακοίνωσαν το 2020 στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα τραγούδια τους: «Αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία φορά που ο Τραμπ χρησιμοποιεί τραγούδια των Τζάγκερ-Ρίτσαρντς στις εκστρατείες του», δήλωσε τότε ο εκπρόσωπος του συγκροτήματος. Ο Τραμπ είχε χρησιμοποιήσει το «You Can't Always Get What You Want» σε συγκεντρώσεις. 

Λίγο αφότου ο Τραμπ έπαιξε την επιτυχία της Rihanna «Don't Stop the Music» του 2007 σε μια συγκέντρωση στην Τσατανούγκα του Τενεσί το 2020, η ομάδα της του έστειλε επιστολή παύσης και παραίτησης με την οποία τον απειλούσε με νομικές ενέργειες. 

Ο Φιλ Κόλινς απηύθυνε εξώδικο στον Τραμπ για τη χρήση του single του 1981 κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2020. Στην επιστολή που έστειλε στον Τραμπ, ο Κόλινς κατηγόρησε τον υποψήφιο ότι χρησιμοποίησε το τραγούδι «ως σατιρική αναφορά στον covid-19» όταν η Αϊόβα περνούσε μια έξαρση. «Ο κ. Κόλινς δεν συγχωρεί τον προφανή ευτελισμό του Covid-19», αναφερόταν στην επιστολή, προσθέτοντας ότι ο μουσικός είχε «σοβαρές ανησυχίες» ότι η χρήση τραγουδιού θα «έβλαπτε» τη φήμη του.

Πηγή: Rolling Stone

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.