Μουσικη

«Electric Lady Studios: A Jimi Hendrix Vision»: Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ για το ιστορικό studio ηχογραφήσεων

Όταν ο μεγαλύτερος κιθαρίστας έχτισε το «σπίτι» που δεν πρόλαβε να χαρεί

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Electric Lady Studios: A Jimi Hendrix Vision»: Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ για το ιστορικό studio ηχογραφήσεων
© Electric Lady Studios: A Jimi Hendrix Vision

Electric Lady Studios: A Jimi Hendrix Vision – Το ντοκιμαντέρ για τα στούντιο που δημιούργησε ο Τζίμι Χέντριξ – Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ

Την ίδια περίοδο που στο Σαν Φρανσίσκο το κίνημα των χίπηδων βρισκόταν στο απόγειό του, στην ανατολική πλευρά των ΗΠΑ, το Γκρίνουιτς Βίλατζ της Νέας Υόρκης έγινε το επίκεντρο αντίστοιχο ιδεολογικών και καλλιτεχνικών ζυμώσεων. Στην περιοχή γνωρίζουν άνθιση η λογοτεχνία, η μουσική, οι πολιτικές συζητήσεις, ενώ καλλιτέχνες όπως ο Bob Dylan και ο Paul Simon εμφανίζονται μπροστά σε μικρή πλήθη με αμοιβή λίγα δολάρια. Στην περιοχή βρίσκεται και το Stonewall Inn, το gay bar που θα γίνει επίκεντρο ταραχών το καλοκαίρι του 1969, οι οποίες θα οδηγήσουν στο απελευθερωτικό κίνημα των ομοφυλοφίλων, και θα λειτουργήσουν ως οδηγός για τον σύγχρονο αγώνα της LGBTQ κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό σημείο του Γκρίνουιτς Βίλατζ όμως ήταν τα “Electric Lady Studios”, το εμβληματικό στούντιο ηχογραφήσεων που λειτούργησε ως ο προσωπικός χώρος του Τζίμι Χέντριξ, στα τέλη των 60s. Το νέο ντοκιμαντέρ “Electric Lady Studios: A Jimi Hendrix Vision” καταπιάνεται με την ιστορία και κληρονομιά του ιδιαίτερα σημαντικού αυτού χώρου.

Στα 54 χρόνια που λειτούργησε, εκτός από τον μάγο της ηλεκτρικής κιθάρας Τζίμι Χέντριξ, τα Electric Lady Studios φιλοξένησαν σπουδαία ονόματα του πενταγράμμου όπως τον Stevie Wonder, την Patti Smith, την Carlie Simon, τους Rolling Stones, τους Led Zeppelin και πολλούς άλλους. Στη σύγχρονη εποχή, οι Daft Punk ηχογράφησαν μέρος του “Random Access Memories” στην εν λόγω τοποθεσία, ενός κλασικού πλέον δίσκου που θεωρείται από τους καλύτερους του 2013. Πριν τη λειτουργία του ως στούντιο, ο χώρος ονομαζόταν “Village Barn” και φιλοξενούσε συναυλίες καλλιτεχνών όπως ο B.B. King και ο Chuck Berry. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στις αρχές της λειτουργίας του χώρου, όταν και ο Χέντριξ αισθάνθηκε ότι πρέπει να δημιουργήσει μια πιο στέρεη βάση ώστε να ανταποκριθεί στο εξαιρετικά απαιτητικό πρόγραμμα του εκείνη την εποχή. Συνοδοιπόρος σε αυτό το εγχείρημα ήταν ο Eddie Krammer, παραγωγός που είχε συνεργαστεί με την αφρόκρεμα της εποχής και γκρουπ όπως οι Beatles και οι Rolling Stones. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνέντευξη του Eddie Krammer, καθώς και δηλώσεις του σπουδαίου μουσικού της εποχής Steve Winwood (των Spencer Davis Group, Traffic και Blind Faith). Τα Electric Lady Studios άνοιξαν τις πύλες τους στις 26 Αυγούστου 1970. Σε μια τραγική ειρωνεία της τύχης, ο Χέντριξ έφυγε από τη ζωή 23 μέρες αργότερα.

«Electric Lady Studios: A Jimi Hendrix Vision»: Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ για το ιστορικό studio ηχογραφήσεων

Υπεύθυνος για το ντοκιμαντέρ είναι ο John McDermott, ο οποίος λειτουργεί εδώ και χρόνια ως διαχειριστής του αρχείου του Χέντριξ, έχοντας αναλάβει την παραγωγή και σκηνοθεσία σε διάφορα films που αφορούν την καριέρα του αδικοχαμένου μουσικού. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά είναι το “Music, Money, Madness... Jimi Hendrix in Maui” του 2020, στο οποίο ο John McDermott εξιστορεί την επίσκεψη των Jimi Hendrix Experience στο Μάουι. Η συναυλία που έδωσε το γκρουπ αποτυπώθηκε στο φιλμ “Rainbow Bridge” του 1971, το οποίο και περιέγραφε το κίνημα της αντικουλτούρας που αναπτύχθηκε στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Χαβάης.

Jimi Hendrix - Electric Lady Studios: A Jimi Hendrix Vision (Documentary Trailer)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.