Μουσικη

Σαν σήμερα, το True Blue καθιερώνει τη Madonna ως το απόλυτο pop icon

Το 1986 είχε πάρει το καλύτερο «δώρο» γενεθλίων

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To True Blue είναι μια κομβική στιγμή για την Madonna
To True Blue είναι μια κομβική στιγμή για την Madonna ©Solomon N’Jie/Getty Images

Η Madonna αναδείχθηκε στην κορυφή του μουσικού στερεώματος με το True Blue, σαν σήμερα 16 Αυγούστου του 1986

Είναι η ημέρα της Madonna σήμερα. Όχι μόνο γιατί γιορτάζει τα 66α γενέθλιά της, αλλά επίσης γιατί σαν σήμερα, 16 Αυγούστου το 1986 το κομμάτι Papa don't Preach κατακτά την κορυφή, όπως και το εμβληματικό άλμπουμ από το οποίο προέρχεται, True Blue. Το True Blue έγινε παγκόσμια επιτυχία που μεταδόθηκε σαν πυρκαγιά, φτάνοντας στο Νο1 σε 28 χώρες σε όλο τον κόσμο. Έμεινε 34 συνεχόμενες εβδομάδες στην κορυφή του ευρωπαϊκού chart 100, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο άλμπουμ στην ιστορία. Είναι στην κορυφή των πωλήσεων για τη δεκαετία του 1980 από γυναίκα καλλιτέχνη και ένα από τα άλμπουμ τις μεγαλύτερες πωλήσεις πωλήσεις όλων των εποχών.

Ταυτόχρονα, το True Blue είναι ο δίσκος που καθιέρωσε τη Madonna τόσο ως απόλυτο pop icon, όσο και ως καλλιτέχνιδα. Μέχρι τότε ήταν μια ποπ σταρ και ερμηνεύτρια που προσπαθούσε να πείσει για το ταλέντο της· ότι είχε πολύ περισσότερα να δώσει από ένα sexy look και μερικά pop hits. Κι αν κάτι έχουμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια για τη βασίλισσα της pop είναι ότι κυνηγά με πάθος αυτό που θέλει, δουλεύει σκληρά, έχει ένα απέραντο απόθεμα δημιουργικότητας και φαντασίας και μπορεί να εξελίσσει τη μουσική της όπως και την περσόνα της. Η πρώτη φορά που το απέδειξε ήταν με το True Blue, τον τρίτο δίσκο της καριέρας της.

Κομβική στιγμή για τη Madonna το True Blue
Κομβική στιγμή για τη Madonna το True Blue ©Pete Still/Redferns/Getty Images

Η Madonna καθιερώνεται με το True Blue

Ήδη από τα δύο πρώτα άλμπουμ είχε γίνει σαφές ότι η Madonna χρησιμοποιούσε την pop για να σφυρηλατήσει τη γυναικεία σεξουαλική επανάσταση, και η δυσφορία που προκαλούσε αυτό ήταν και η βαθύτερη αιτία των επικρίσεων και των σεξιστικών επιθέσεων που δεχόταν· και συνεχίζει να δέχεται ακόμη και σήμερα... Η Madonna είχε κάτι να πει, και μέσω του True Blue αυτό το κάτι ακούστηκε δυνατά και καθαρά. Το True Blue την καθιέρωσε ως την σημαντικότερη καλλιτέχνιδα της δεκαετίας, συναγωνιζόμενη άνδρες μουσικούς όπως ο Michael Jackson και ο Prince.

Για το True Blue η Madonna συνυπογράφει τραγούδια και την παραγωγή. Εμπνευσμένο, δε, από τον έρωτά της για τον Σον Πεν -στον οποίο και το αφιέρωσε-, δημιουργεί ένα dance-pop άλμπουμ που περιλαμβάνει επιρροές από Motown, κοριτσίστικα γκρουπ και Latin pop. Τα επιτυχημένα σινγκλ του άλμπουμ -και τα πέντε μπήκαν στην πρώτη πεντάδα των τσαρτ του Billboard, με τρία από αυτά να είναι No1- καθιερώθηκαν ως κλασικά pop κομμάτια της δεκαετίας του 1980.

Madonna Carpool Karaoke

Μετά το ντεμπούτο με το άλμπουμ Madonna το 1983 και το Like a Virgin το 1984, που την ανέδειξε ως σούπερ σταρ, το 1986 είναι πια η χρονιά της. Την άνοιξη κυκλοφόρησε το πρώτο σινγκλ του άλμπουμ «Live to Tell» -μια μπαλάντα ψυχρή και ταυτόχρονα συναισθηματική. Ήταν μια γενναία επιλογή για μια τραγουδίστρια της dance pop, της οποίας η δημοτικότητα ήταν συνδεδεμένη με τη σεξουαλικότητά της. Αλλά η βασίλισσα της pop ήθελε να παρουσιάσει έναν δίσκο με τη φιλοδοξία να αναγνωριστεί ως καλλιτέχνιδα και αυτή η συγκλονιστική και μελαγχολική μπαλάντα της πρόσφερε την καλύτερη ευκαιρία για κάτι τέτοιο. Παράλληλα με το μουσικό κομμάτι, το «Live to Tell» συνοδεύτηκε από ένα υπέροχο βίντεο κλιπ, που ανέδειξε την αγάπη της Madonna για την αίγλη του κλασικού Χόλιγουντ.

Το επόμενο σινγκλ και πρώτο κομμάτι του άλμπουμ είναι το αμφιλεγόμενο «Papa don't Preach», με το οποίο μιλά για την εφηβική εγκυμοσύνη. Οι στίχοι προκάλεσαν επικρίσεις από ομάδες γονέων που υποστήριζαν ότι «διαφήμιζε» την εφηβική εγκυμοσύνη στις νεαρές θαυμάστριές της. Παράλληλα, ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών εμφανίστηκαν επιφυλακτικές, ενώ ορισμένες συντηρητικές ομάδες και θρησκευτικές προσωπικότητες το δέχθηκαν με ικανοποίηση ως έμμεση καταδίκη της άμβλωσης. Στην πραγματικότητα, η Madonna δίνει φωνή σε μια φοβισμένη νεαρή που παραδέχεται στον πατέρα της ότι είναι έγκυος και δηλώνει πως αποφάσισε ότι θα κρατήσει το μωρό της. Όπως έχει ξεκαθαρίσει και η ίδια η τραγουδίστρια, άλλωστε, σκοπός της ήταν πάντα η αμφισβήτηση της εξουσίας που ασκεί η πατριαρχία.

Madonna - Papa Don't Preach (Official Video) [HD]

Εκτός όμως από την εξαιρετική μουσική, το True Blue διαθέτει κι ένα εξώφυλλο - έργο τέχνης. Είναι ένα πορτραίτο της Madonna που γέρνει το πλατινέ κεφάλι της πίσω με τα μάτια κλειστά, σε ένα φόντο στο χρώμα του γαλάζιου του ουρανού. Το iconic εξώφυλλο χαρακτηρίστηκε ως «μια στιγμή Γουορχολικής pop τέχνης· ένα μίγμα αθωότητας και ιδεαλισμού».

Όχι άδικα, λοιπόν, το True Blue θεωρείται ως ένα από τα σπουδαιότερα dance pop άλμπουμ όλων των εποχών και είναι αυτό που σφράγισε την καλλιτεχνική οντότητα της Madonna και την ανέδειξε ως το απόλυτο pop είδωλο· και έτσι θα παραμείνει στις καρδιές μας: η αιώνια βασίλισσα της pop.

Papa Don't Preach

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Local Hero: Το soundtrack της ταινίας που έγραψε ο ηγέτης των Dire Straits, Mark Knopfler
Το καλοκαίρι που ο Mark Knopfler ολοκλήρωσε το soundtrack της ταινίας «Local Hero»

Η ταινία επανήλθε στο φως από την αρχή πριν από μερικά χρόνια, όταν προέκυψε το σχέδιο του Donald Trump να εγκαταστήσει ένα θέρετρο γκολφ σε μια παρθένα λωρίδα της ακτογραμμής του Aberdeen

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.