Μουσικη

Charles R. Cross: Πέθανε ο βιογράφος του Kurt Cobain και εκδότης της εφημερίδας «The Rocket»

Ο πρώτος άνθρωπος που πίστεψε στους Nirvana

Μπάμπης Καλογιάννης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Charles R. Cross: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών ο δημοσιογράφος και βιογράφος των Nirvana

Ήταν ο άνθρωπος που βρισκόταν μέσα στην καρδιά των ιστορικών γεγονότων, τα οποία έκαναν το Σιάτλ στην πολιτεία της Ουάσιγκτον να θεωρείται το κέντρο του μουσικού κόσμου, για το μεγαλύτερο μέρος των 90s. Ο Charles R. Cross, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την προηγούμενη Παρασκευή σε ηλικία 67 ετών, έζησε από κοντά τη γέννηση του grunge και alternative ήχου της περιοχής, όντας προσωπικός φίλος και συνεργάτης κάποιων από τα μεγαλύτερα ονόματα της θρυλικής αυτής σκηνής, όπως οι Nirvana.

Charles R. Cross: Ποιος ήταν ο άνθρωπος που πίστεψε πρώτος στους Nirvana - Πέθανε σε ηλικία 67 ετών

Από το 1986 έως το 2000, ο Charles R. Cross ήταν αρχισυντάκτης της δι-εβδομαδιαίας τοπικής μουσικής εφημερίδας “The Rocket”. Μέσα από τις σελίδες της εξιστόρησε τη γέννηση ενός ολόκληρου μουσικού κινήματος, από τις πρώτες προσπάθειες της Sub Pop Records να υπογράψει τα νέα ταλαντούχα αυτά γκρουπ, μέχρι την τεράστια επιτυχία των Nirvana με το “Nevermind”, καθώς και την αντίστοιχη των άλλων μεγάλων ονομάτων της εποχής. Το τελευταίο τεύχος της “The Rocket” κυκλοφόρησε στις 18 Οκτωβρίου του 2000, προς έκπληξη της μουσικής κοινότητας καθώς δεν υπήρχε θέμα μείωσης του αναγνωστικού κοινού της.

Φοιτητής ακόμα, ο Charles R. Cross ανέλαβε καθήκοντα συντάκτη στη University of Washington’s Daily, το 1979. Αφού αποφοίτησε με πτυχίο στη δημιουργική γραφή, έδωσε τα πρώτα διαπιστευτήρια του στο μουσικό τύπο ως υπεύθυνος του fanzine “Backstreets”, το οποίο ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην καριέρα του Μπρους Σπρίνγκστιν. Μέρος του ιδιαίτερα επιτυχημένου αυτού εγχειρήματος κυκλοφόρησε το 1989, σε μορφή βιβλίου με τίτλο “Springsteen: The Man and His Music”. Πέρα όμως από την απόλυτη καταξίωση ενός καλλιτέχνη με αρκετά χρόνια καριέρας πίσω του, ο Κρος είχε την τύχη να γίνει μάρτυρας της γέννησης ενός ολόκληρου μουσικού είδους, αλλά και της αντίστοιχης κουλτούρας. Ως αρχισυντάκτης του “Rocket”, ο Cross θα είναι ο πρώτος που θα μιλήσει για ένα νέο ταλαντούχο γκρουπ με το όνομα Nirvana, ο πρώτος που θα τους βάλει στο εξώφυλλο, πιστεύοντας τόσο πολύ στον Kurt Cobain ώστε να τοποθετήσει εξαρχής και σε περίοπτη θέση, την αγγελία αναζήτησης ενός ντράμερ για το γκρουπ. Το 1998 και καθώς ο θόρυβος της grunge σκηνής δείχνει να έχει κοπάσει, προσπαθεί να περικλείσει το νόημα πίσω από τον εμβληματικό δίσκο των Nirvana στο βιβλίο του “Classic Rock Albums: Nevermind: Nirvana”. Τρία χρόνια αργότερα, θα συγγράψει μία από τις καλύτερες βιογραφίες όλων των εποχών. Το “Heavier than Heaven: A Biography of Kurt Cobain” θεωρείται μέχρι σήμερα η πληρέστερη βιογραφία του αδικοχαμένου μουσικού.

Προσωπικά ημερολόγια του καλλιτέχνη, επιστολές, σχέδια, home videos, μέχρι και τις προτιμώμενες ρυθμίσεις για την κιθάρα του. Ήταν γνωστό στη μουσική κοινότητα του Σιάτλ πως ο Κερτ Κομπέιν κρατούσε σημειώσεις για όλες τις σκέψεις και εμπειρίες του, οπότε όταν το υλικό δόθηκε στον Κρος από τη χήρα του ιδρυτή των Nirvana, Κόρτνεϊ Λοβ, ήταν σίγουρο πως θα προέκυπτε κάτι εξαιρετικά λεπτομερές, με το δεδομένο σεβασμό στον εκλιπόντα. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που το βιβλίο περιγράφει με σαφήνεια τις τελευταίες ημέρες του, καθώς και την προσπάθεια του για απεξάρτηση από τις ουσίες. Το “Heavier than Heaven” περιγράφει τη ζωή ενός ανθρώπου ευαίσθητου και βαθιά ταραγμένου στην καθημερινότητά του. Καταλήγει δε στο συμπέρασμα πως η υπερβολική έκθεση και φήμη αφαιρεί τα όρια της προσωπικής ζωής, μετατρέποντας την (όπως και τον θάνατο) σε ένα καταναλωτικό θέαμα, για τη σημερινή γενιά αλλά και για τις επόμενες. Για την ολοκλήρωση της βιογραφίας, ο Κρος διεξήγαγε περισσότερες από 400 συνεντεύξεις. Κατά την έκδοση του, το “Heavier than Heaven” πλασαρίστηκε απευθείας στη λίστα των New York Times με τα πιο ευπώλητα βιβλία.

Ο Τσαρλς Ρ. Κρος υπήρξε βιογράφος και άλλων καλλιτεχνών, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη βιογραφία του Τζίμι Χέντριξ “Room Full of Mirrors” του 2005. Το τελευταίο διάστημα εργαζόταν πάνω σε ένα βιβλίο όπου περιέγραφε τη δική του συμμετοχή, στην ανάδειξη της σκηνής του Σιάτλ και των καλλιτεχνών της. Ο θάνατος του σκόρπισε θλίψη στη μουσική κοινότητα και δεν ήταν λίγοι αυτοί που έγραψαν κάποιο αποχαιρετιστήριο μήνυμα, όπως ο γνωστός μουσικοκριτικός Robert Hilburn, μέσω της σελίδας του στο X (Twitter) :

«Ο Charles R. Cross, τα βιβλία του οποίου περιλάμβαναν τη βιογραφία του Kurt Cobain “Heavier Than Heaven”, η οποία βρίσκεται ψηλά στη λίστα μου με τις καλύτερες μουσικές βιογραφίες, πέθανε. Ήταν τόσο ζεστός και ευγενικός όσο και παθιασμένος και συναρπαστικός συγγραφέας. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του.»