Μουσικη

Σαν σήμερα κυκλοφορεί σε σινγκλ το «Don’t Be Cruel» του Έλβις Πρίσλεϊ

Το τραγούδι εντάχθηκε στο Grammy Hall of Fame το 2002

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Έλβις Πρίσλεϊ
Το «Don't Be Cruel» του Έλβις Πρίσλεϊ είναι από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του μαζί με το «Hound Dog» © Getty Images/Michael Ochs Archives

Σαν σήμερα κυκλοφορεί σε σινγκλ το «Don’t Be Cruel» του Έλβις Πρίσλεϊ

Σαν σήμερα στις 13 Αυγούστου 1956 κυκλοφόρησε σε σινγκλ το «Don’t Be Cruel» του Έλβις Πρίσλεϊ.    

Elvis Presley- Don't Be Cruel( Music Video)

Τα «Don't Be Cruel» και «Hound Dog» είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Έλβις Πρίσλεϊ

Το «Don't Be Cruel» ήταν το τραγούδι που η μουσική εταιρία του Έλβις, «Hill & Range», επέλεξε για την πρώτη του ηχογράφηση. Ο Ότις Μπλάκγουελ, ο συνθέτης του κομματιού ήταν κάτι παραπάνω από πρόθυμος να εγκαταλείψει το 50% των δικαιωμάτων και ταυτόχρονα να πιστωθεί το τραγούδι στον Έλβις  για να διασφαλίσει ότι θα το «εκτελούσε ο πιο καυτός νέος τραγουδιστής στην πιάτσα».  

Ο Έλβις Πρίσλεϊ ηχογράφησε το «Don’t Be Cruel» στις 2 Ιουλίου 1956, κατά τη διάρκεια μιας εξαντλητικής συνεδρίας στα RCA Victor Studios στη Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίας ηχογράφησε επίσης τα «Hound Dog» και «Any Way You Want Me». Το τραγούδι ηχογραφήθηκε με τον Σκότι Μουρ στην κιθάρα, τον Μπιλ Μπλακ στο κοντραμπάσο, τον Ντ. Τζ. Φοντάνα στα ντραμς, τον Σόρτι Λονγκ στο πιάνο και βοηθητικά φωνητικά από την μπάντα φωνητικών, Jordanaires. Τα credits παραγωγής αποδόθηκαν στον Στίβεν Σολς της RCA, αν και οι ηχογραφήσεις στο στούντιο αποκαλύπτουν ότι ο Έλβις επέλεξε το τραγούδι, άλλαξε τις μελωδίες στο πιάνο και επέμενε σε 28 λήψεις πριν ικανοποιηθεί με το τελικό αποτέλεσμα. Για το «Hound Dog» πραγματοποιήθηκαν 31 λήψεις.

Το «Don’t Be Cruel» κυκλοφόρησε το 1956 μαζί με το «Hound Dog» και μαζί ανέβηκαν γρήγορα στην κορυφή των chart, σηματοδοτώντας μια επανάσταση στην pop μουσική. Μέχρι σήμερα, παραμένουν οι μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας του Έλβις Πρίσλεϊ.

Elvis Presley "Hound Dog" (October 28, 1956) on The Ed Sullivan Show

Έλβις Πρίσλεϊ: Όσο περισσότερο κινούμουν, τόσο περισσότερο το κοινό τρελαινόταν

Ο Τζέρυ Λίμπερ και ο Μάικ Στόλερ, οι συνθέτες του «Hound Dog», ήταν δύο Εβραίοι έφηβοι που ξεκίνησαν την καριέρα τους γράφοντας τραγούδια κυρίως για μαύρους καλλιτέχνες. Ο Λίμπερ λέει ότι έγραψαν αρχικά το τραγούδι για την τραγουδίστρια των μπλουζ Μπιγκ Μάμα Θόρντον για να εκμεταλλευτούν τον «βαθύ, γρυλιστικό» ήχο της φωνής της. Η έκδοση του Έλβις πήγε το τραγούδι σε μια νέα κατεύθυνση: Του επέτρεψε να κινηθεί. Όπως είχε πει ο Έλβις εκείνη την εποχή, όσο περισσότερο κινούταν, τόσο περισσότερο το κοινό τρελαινόταν. «Είναι σαν όλοι να βγάζουμε κάτι από μέσα μας και κανείς μας δεν ξέρει τι είναι», είχε δηλώσει ο Έλβις.

Ο συνθέτης του «Don't Be Cruel» Ότις Μπλάκγουελ ήταν ένας μαύρος έφηβος από το Μπρούκλιν που άντλησε την έμπνευσή του από τα ρομαντικά κόμικς και τον «Τραγουδιστή Καουμπόι», Τεξ Ρίτερ. Όταν άκουσε ότι ο Έλβις είχε επιλέξει ένα από τα τραγούδια του για ηχογράφηση, είχε αναφωνήσει: «Ποιος στο διάολο είναι ο Έλβις Πρίσλεϊ;». Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα είχε την απάντησή του.

Το «Don't Be Cruel» έγινε το σινγκλ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις του Έλβις εκείνης της χρονιάς, με πωλήσεις πάνω από έξι εκατομμύρια μέχρι το 1961. Έγινε χαρακτηριστικό των συναυλιών του μέχρι τον θάνατό του το 1977 μαζί με το «Jailhouse Rock» και το «(Let Me Be Your) Teddy Bear». Το τραγούδι εντάχθηκε στο Grammy Hall of Fame το 2002 και το 2004, μπήκε στο #197 στη λίστα του Rolling Stone με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών.

Elvis Presley - Funeral

Η 47η επέτειος από τον θάνατο του Έλβις Πρίσλεϊ

Σε λίγες μέρες, την Παρασκευή 16 Αυγούστου είναι η 47η επέτειος από τον θάνατο του Έλβις Πρίσλεϊ. Εκείνη την ημέρα το 1977, ο Έλβις θα ταξίδευε αεροπορικώς από το Μέμφις στο Πόρτλαντ του Μέιν, για να ξεκινήσει μια ακόμη περιοδεία. Εκείνο το απόγευμα, ωστόσο, η αρραβωνιαστικιά του, Τζίντζερ Άλντεν τον βρήκε αναίσθητο στο πάτωμα του μπάνιου του στην έπαυλή του στην Graceland. Οι προσπάθειες να τον αναβιώσουν απέτυχαν και ο θάνατός του διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο Baptist Memorial στις 3:30 μ.μ. Ήταν 42 ετών.

Ο Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ εξέδωσε μια ανακοίνωση λέγοντας ότι ο  Έλβις Πρίσλεϊ «άλλαξε οριστικά το πρόσωπο της αμερικανικής λαϊκής κουλτούρας». Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το Graceland για να δουν το ανοιχτό φέρετρο. Ένας από τους ξαδέρφους του Πρίσλεϋ, ο Μπίλι Μαν, δέχτηκε 18.000 δολάρια (που ισοδυναμούν με 91.000 δολάρια το 2023) για να φωτογραφίσει κρυφά τη σορό. Η φωτογραφία εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του National Enquirer, το τεύχος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Η κηδεία του Έλβις Πρίσλεϋ πραγματοποιήθηκε στο Graceland στις 18 Αυγούστου. Έξω από τις πύλες της έπαυλης, ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε μια ομάδα θαυμαστών, σκοτώνοντας δύο νεαρές γυναίκες και τραυματίζοντας σοβαρά μια τρίτη. Περίπου 80.000 άνθρωποι παρατάχθηκαν στην πορεία της πομπής προς το νεκροταφείο Forest Hill, όπου ο Έλβις θάφτηκε δίπλα στη μητέρα του. Μετά από μια προσπάθεια κλοπής του σώματος του Έλβις στα τέλη Αυγούστου, τα λείψανα τόσο του Έλβις όσο και της μητέρας του εκτάφηκαν και θάφτηκαν εκ νέου στον κήπο του Graceland στις 2 Οκτωβρίου.

Σαν σήμερα κυκλοφορεί σε σινγκλ το «Don’t Be Cruel» του Έλβις Πρίσλεϊ
© Billy Mann

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παρουσίαση δίσκου του Απόσοτολου Κίτσου
Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παρουσίαση δίσκου του Απόστολου Κίτσου

Ο κύκλος των συγκεκριμένων τραγουδιών σηματοδοτεί την «Αναχώρηση» προς έναν νέο ηχητικό τόπο, φρέσκο, σημερινό, με έντονο ηλεκτρονικό στοιχείο και δυναμικές ενορχηστρώσεις

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.