Μουσικη

Elliott Smith: Έγραφε μουσική για λυπημένους

Οι δυσκολίες στην παιδική του ηλικία ήταν συχνά πηγή έμπνευσης για τα τραγούδια του

giannis-petridis.jpg
Γιάννης Πετρίδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Elliott Smith: Έγραφε μουσική για λυπημένους
© Andy Willsher / Redferns / Getty Images

Elliott Smith: Ο Γιάννης Πετρίδης γράφει για τη μουσική πορεία του τραγουδοποιού που γεννήθηκε στις 6 Αυγούστου 1969 και πέθανε στις 21 Οκτωβρίου 2003.

Εδώ και αρκετό καιρό πληθαίνουν οι καλλιτέχνες που αναφέρονται στον Elliott Smith σαν πηγή επιρροής τους με πιο πρόσφατο τον γιο τού Paul Simon, Harper. Έχουν περάσει 18 χρόνια από τον παράξενο για πολλούς θάνατό του, αφού αρχικά αναφέρθηκε σαν αιτία η αυτοκτονία και οι πληγές που προκάλεσε μόνος του στο στήθος του με μαχαίρι, αλλά στη συνέχεια η αστυνομία έκανε έρευνες για πιθανή ανθρωποκτονία, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Ο Smith στα 34 του χρόνια είχε ηχογραφήσει πέντε άλμπουμ, τα οποία είχαν αρκετές ομοιότητες με τα τραγούδια που είχαν παρουσιάσει παλαιότερα τραγικά ονόματα που ηχογραφούσαν με ρομαντικούς προσανατολισμούς, όπως οι Nick Drake, Kurt Cobain και Jeff Buckley.

Οι βασικές επιρροές του ήταν ο Bob Dylan, οι Beatles, των οποίων είχε ηχογραφήσει το τραγούδι Because για το σάουντρακ της ταινίας American Beauty, οι Kinks, η Nico, ο Hank Williams και βέβαια ο Nick Drake. Από συγγραφείς, διάβαζε πολύ κλασική λογοτεχνία και Ντοστογέφσκι, Τ.Σ. Ελιοτ και Σάμιουελ Μπέκετ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο apotis4stis5.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.