Μουσικη

Σαν σήμερα: Όταν το hip hop γεννήθηκε σε ένα εφηβικό πάρτι στο Bronx

Tο μουσικό genre - σήμα κατατεθέν της μαύρης street κουλτούρας

A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σαν σήμερα 11 Αυγούστου 1973 το hip hop γεννήθηκε σε ένα εφηβικό πάρτι στο Bronx, για να κατακτήσει τους δρόμους και μετά την κορυφή της μουσικής βιομηχανίας

Το hip hop γεννήθηκε σαν σήμερα 11 Αυγούστου, το 1973, στη φτωχογειτονιά του Μπρονξ των ΗΠΑ από νεαρά παιδιά που αναζητούσαν έναν τρόπο έκφρασης και διαφυγής από τη σκληρή πραγματικότητα που ζούσαν.

Το 1973, το Μπρονξ της Νέας Υόρκης ήταν μια από τις πιο επικίνδυνες γειτονιές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ληστείες, οι κλοπές και οι φόνοι ήταν μέρος της καθημερινότητας και οι νέοι ήταν οργανωμένοι σε συμμορίες. Η φτώχεια μεγάλη και η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής ζούσε από την πρόνοια, λόγω υψηλής ανεργίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο φυλετικός διαχωρισμός είχε καταργηθεί επίσημα, ωστόσο πολλοί λευκοί δεν ήθελαν να ζουν στην ίδια γειτονιά με Αφροαμερικανούς και Λατίνους, με αποτέλεσμα να είναι οι μειονότητες που έμεναν στις παραμελημένες περιοχές, όπως ήταν το Μπρονξ.

Ένα εφηβικό πάρτι μετατρέπεται σε ιδρυτικό μύθο του hip hop

«Την εποχή εκείνη η Νέα Υόρκη ήταν σχεδόν χρεοκοπημένη, δεν υπήρχε τίποτα εκεί για να κάνουν τα παιδιά», θυμάται η Cindy Campell σε ένα βίντεο του οίκου δημοπρασιών Christie's. Εκείνη την εποχή, η Campell ήταν στο λύκειο και, για να μπορέσει να αγοράσει ρούχα για τη νέα σχολική χρονιά, αποφάσισε να κάνει ένα πάρτι. Η είσοδος για τα αγόρια ήταν 50 σεντς, ενώ τα κορίτσια 25 σεντς.

Έτσι, σαν σήμερα, 11 Αυγούστου, το 1973, ο 18χρονος αδελφός της, Clive Campbell ή αλλιώς DJ Kool Herc έσυρε το ηχοσύστημά του, αποτελούμενο από δύο πικάπ, έναν μίκτη, έναν ενισχυτή και ένα σετ ηχείων, στον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας του στη λεωφόρο Sedgwick 1520 στο Μπρονξ. Εκεί, εκείνη την ημέρα γεννήθηκε το hip hop.

Μέχρι τα 10 του χρόνια ο DJ Kool Herc ζούσε και μεγάλωνε στο Κίνγκστον της Τζαμάικας. Όταν μαζί με την οικογένειά του μετανάστευσαν στη Νέα Υόρκη, άρχισε να παίζει μουσική σε πάρτι και στα σετ που έκανε το συγκρότημα του πατέρα του. Μιμούνταν συχνά το στυλ των Τζαμαϊκανών DJs μιλώντας πάνω από τους δίσκους που έπαιζε. «Παρατήρησα ότι ο κόσμος συνήθιζε να περιμένει συγκεκριμένα τμήματα του δίσκου για να χορέψει, για να κάνουν το κομμάτι τους». Αυτό συνέβαινε κυρίως στο «διάλειμμα», όταν κυριαρχούσαν τα ντραμς.

Η καινοτομία του DJ Kool Herc ήταν να χρησιμοποιήσει τα δύο πικάπ σε μια τυπική ρύθμιση DJ όχι ως έναν τρόπο για να κάνει μια ομαλή μετάβαση μεταξύ δύο δίσκων, αλλά ως έναν τρόπο για επανειλημμένη εναλλαγή μεταξύ δύο αντιγράφων του ίδιου δίσκου, επεκτείνοντας το σύντομο τμήμα των ντραμς που το πλήθος ήθελε να ακούσει. Ονόμασε το κόλπο του Merry-Go-Round. Σήμερα, είναι γνωστό ως break.

Μέχρι το καλοκαίρι του 1973, ο DJ Kool Herc είχε τελειοποιήσει το break-beat στυλ του και στο πάρτι της αδελφής του, τού «έδωσε να καταλάβει», με το πιο ισχυρό ηχοσύστημα που είχε δουλέψει ποτέ. Η επιτυχία ήταν σαρωτική. Σε αυτό το πάρτι ξεκίνησε μια μουσική επανάσταση, έξι χρόνια πριν καν ο όρος hip hop μπει στο λεξιλόγιο. Ο DJ Kool Herc μαζί με τους Afrika Bambaataa και Grandmaster Flash αποκαλούνται η «αγία τριάδα» του hip hop.

Το hip hop από τους δρόμους στην κορυφή της μουσικής βιομηχανίας

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την πηγή του όρου hip hop· η πιο δημοφιλής αναφέρει ότι ο ραπερ Keith ("Keef Cowboy") Wiggins, μέλος των Grandmaster Flash και Furious Five χρησιμοποιούσε τις λέξεις hip/hop/hip/hop, μιμούμενος τον ήχο των στρατιωτών που βαδίζουν, αναφερόμενος σε έναν φίλο που είχε πάει στο στρατό. Αργότερα ο όρος έγινε δημοφιλής μέσα από τα τραγουδια, με κύριο το "Rapper's Delight" των Sugarhill Gang, που αποτέλεσε την πρώτη ραπ επιτυχία σε εθνικό επίπεδο.

Η κουλτούρα του hip hop επεκτάθηκε πέραν των ορίων της μουσικής και του χορού breakdance που την συνόδευε. Βρήκε έκφραση στο graffiti, τη street fashion και βέβαια τη γλώσσα. Με όπλα τον μαχητικό στίχο και την ηλεκτρισμένη κίνηση, αποτέλεσε ένα κοινωνικό κίνημα με καθαρό πολιτικό στίγμα, και πάνω από όλα έναν τρόπο έκφρασης ανθρώπων που έψαχναν δημιουργική διέξοδο και ορατότητα.

Το hip hop με έδρα το ταπεινό Μπρονξ του 1973 κατέκτησε σταδιακά τον πλανήτη και παραμένει στην κορυφή της μουσικής σκηνής μέχρι σήμερα.