Μουσικη

Σαν σήμερα, το σοβαρό τροχαίο του Ρόμπερτ Πλαντ στη Ρόδο

Πώς περιγράφει ο τραγουδιστής των Led Zeppelin όσα του συνέβησαν στην Ελλάδα

Newsroom
19’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Είμαι τυχερός που ζω» δήλωνε ο Ρόμπερτ Πλαντ ύστερα από ένα σοβαρό ατύχημα στη Ρόδο που συνέβη σαν σήμερα σε εκείνον και την τότε σύντροφο του

Σαν σήμερα στις 4 Αυγούστου του 1975, ο τραγουδιστής των Led Zeppelin Ρόμπερτ Πλαντ, η γυναίκα του Μορίν, τα δύο τους παιδιά και η κόρη του κιθαρίστα Τζίμυ Πέιτζ, Σκάρλετ, βρίσκονταν στη Ρόδο για διακοπές.

Οι Led Zeppelin απολαμβάνανε το διάλειμμά τους από τις συναυλίες και τις περιοδείες και ο τραγουδιστής τους Ρόμπερτ Πλαντ είχε λίγο χρόνο για να ξεκουραστεί στο νησί των Δωδεκανήσων. Τα πράγματα ωστόσο δεν εξελίχθησαν και τόσο καλά.

Κατά γενική ομολογία, το θρυλικό αγγλικό ροκ συγκρότημα, Led Zeppelin βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας τους το 1975. Αμέσως μετά την κυκλοφορία του αναγνωρισμένου τους LP «Physical Graffiti», όλες οι προηγούμενες κυκλοφορίες από το συγκρότημα βρέθηκαν στα top-200 charts άλμπουμ. Πραγματοποίησαν μια πετυχημένη περιοδεία στη Βόρεια Αμερική και έπαιξαν πέντε sold-out συναυλίες στο Earls Court Arena του Λονδίνου, ο μεγαλύτερος συναυλιακός χώρος της Βρετανίας εκείνη την εποχή.

Το ατύχημα που παραλίγο να στοιχήσει τη ζωή στον Ρόμπερτ Πλαντ

Στις 4 Αυγούστου 1975, το νοικιασμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Ρόμπερτ Πλαντ ξέφυγε από το δρόμο και προσέκρουσε σε ένα δέντρο. Ο Βρετανός τραγουδιστής έσπασε τον αστράγαλο του και τον αγκώνα του. Η γυναίκα του είχε κατάγματα στο κεφάλι, στη λεκάνη και στα πόδια. Τα παιδιά τους γλίτωσαν με μερικές μελανιές. Σύμφωνα με δηλώσεις του Πλαντ σε βρετανική εφημερίδα, «ένα φορτηγό με φρούτα τους μετέφερε στο νοσοκομείο», και μάλλον με πολύ άγαρμπο τρόπο. Το τραυματισμένο πόδι του Πλαντ ακουμπούσε στο δρόμο, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, όπως ο ίδιος διηγήθηκε αργότερα, ενώ με τρόμο περιέγραψε και την σοβαρότατη κατάσταση της γυναίκας του. Έμοιαζε να μην αναπνέει και δεν πίστευε ότι θα επιζούσε από τη συντριβή, ενώ υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές για το ποιος ήταν πίσω από το τιμόνι (το Classic Rock λέει ότι ήταν η σύζυγός του, ενώ το Ultimate Classic Rock λέει ότι ήταν ο Πλαντ).

Το αίσιο (;) τέλος

Ευτυχώς, ο road manager του συγκροτήματος μπόρεσε να συντονίσει ένα ιδιωτικό αεροπλάνο, με γιατρούς επί του σκάφους, για να βοηθήσει την οικογένεια και να σώσει την Μορίν. Αφού μισθώθηκε το αεροσκάφος, η οικογένεια μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε ένα νοσοκομείο του Λονδίνου. Εκεί ύστερα από μία νοσηλεία αρκετών εβδομάδων, ο Ρόμπερτ Πλαντ και η Μορίν Γουίλσον κατάφεραν να πάρουν εξιτήριο. Ο τραγουδιστής χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να αναρρώσει πλήρως, ενώ πέρασε και ένα μικρό διάστημα της αποθεραπείας του σε αναπηρική καρέκλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Ultimate Classic Rock. Μάλιστα, το τραγούδι «Achilles Last Stand» από το άλμπουμ «Presence» (1976), μιλάει για το χρόνο που πέρασε ανίκανος να περπατήσει. Το τροχαίο άφησε τον τραγουδιστή σε αρκετά άσχημη κατάσταση... όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά.

Το ατύχημα ήταν η απαρχή ενός εφιάλτη για τον Ρόμπερτ Πλαντ

Στον απόηχο του φρικτού ατυχήματος η υπόλοιπη περιοδεία των Led Zeppelin ολοκληρώθηκε βιαστικά με ένα μεγάλο κομμάτι της να ακυρώνεται, ενώ η ηχογράφηση του album «Physical Graffiti» καθυστέρησε αρκετά. Αρκετοί λένε πως αυτό το ατύχημα ήταν η απαρχή ενός εφιάλτη για τον Ρόμπερτ Πλαντ, καθώς δύο χρόνια αργότερα, όταν πια εκείνος είχε αναρρώσει πλήρως, ο 5χρονος γιος του Κάρακ, πέθανε από μόλυνση στο στομάχι. Αυτό το γεγονός συγκλόνισε σε τέτοιο βαθμό τον τραγουδιστή, που έφτασε πολύ κοντά στο να αποσυρθεί από τους Led Zeppelin και την μουσική γενικότερα. Αν και με τρόπο που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, οι Led Zeppelin πλησίαζαν επικίνδυνα προς το οριστικό τους τέλος.

Η απώλεια μνήμης και το άλλοθι στο δικαστήριο

Το ατύχημα ωστόσο παρείχε ένα χρήσιμο άλλοθι για τον Ρόμπερτ Πλαντ όταν το συγκρότημα δέχθηκε μήνυση για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων το 2014. Η μήνυση ισχυριζόταν ότι ο κιθαρίστας Τζίμυ Πέιτζ και ο Πλαντ αντέγραψαν τη μελωδία του κομματιού «Taurus» του αμερικανικού συγκροτήματος Spirit για να γράψουν το «Stairway to Heaven». Τα δύο συγκροτήματα είχαν περιοδεύσει μαζί το 1970. Όπως αναφέρουν οι Irish Times, ο Πλαντ ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν το τραγούδι, καθώς και πολλά άλλες λεπτομέρειες από τος ηχογραφήσεις, μετά το σοβαρό τροχαίο στην Ελλάδα.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ τους Spirit ή οποιονδήποτε άλλον εκείνη την εποχή», είχε πει στην αίθουσα του δικαστηρίου. «Δεν θυμάμαι κανέναν που να έχω γνωρίσει από αυτό το συγκρότημα». Παραδεχόμενος ότι το ατύχημα έχει επηρεάσει τη μνήμη του, ο τραγουδιστής περιέγραψε ότι η σύζυγός του υπέστη κάταγμα στο κρανίο κατά τη σύγκρουση, ενώ το κεφάλι του ήταν θαμμένο στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. «Είχα ένα άσχημο τροχαίο ατύχημα», είπε ο Plant. «Δεν θυμάμαι να έχω δει τους Spirit».

Οι Led Zeppelin τελικά ανασυγκροτήθηκαν το 1978 για να δουλέψουν στο τελευταίο τους άλμπουμ, «In Through the Out Door», το οποίο περιλάμβανε το αφιέρωμα του Πλαντ στον εκλιπόντα γιο του, «All My Love».