Μουσικη

Bryan Ferry: Ακούστε τη διασκευή του στο «She Belongs To Me» του Bob Dylan

Το τραγούδι που περιλαμβάνεται στη νέα συλλογή «Retrospective: Selected Recordings 1973-2023»

Μπάμπης Καλογιάννης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Bryan Ferry: Η νέα διασκευή σε τραγούδι του Bob Dylan και το πρώτο νέο του τραγούδι μετά από 10 χρόνια στη συλλογή «Retrospective: Selected Recordings 1973-2023»

81 τραγούδια, 50 χρόνια σπουδαίας καριέρας ως solo καλλιτέχνης, αλλά και ως μέλος των θρυλικών Roxy Music. Ο Bryan Ferry παρουσιάζει τις καλύτερες στιγμές της πορείας του στη μουσική βιομηχανία, μέσα από τη νέα συλλογή με τίτλο “Retrospective: Selected Recordings 1973-2023”.

Ανάμεσα στο υλικό της συλλογής βρίσκεται και το “Star”, ένα ολοκαίνουριο τραγούδι και το πρώτο του Bryan Ferry εδώ και δέκα χρόνια, καθώς επίσης και η διασκευή στο “She Belongs To Me” του Bob Dylan, από το “Bringing It All Back Home” του τελευταίου. Στα υπόλοιπα τραγούδια, οι φίλοι του Bryan Ferry θα συναντήσουν κλασικά και αγαπημένα tracks από την εποχή που οι Roxy Music αποτελούσαν πυλώνες του glam rock, τραγούδια όπως τα “Virginia Plain”, “Chance Meeting”, “Casanova” και πολλά άλλα. Επίσης θα βρουν τα σπουδαιότερα hits από την προσωπική του καριέρα, όπως τα “Let's Stick Together”, “Don't Stop the Dance” κ.α.

H ιδιαίτερα πλούσια αυτή συλλογή θα κυκλοφορήσει στις 25 Οκτωβρίου, μέσω της BMG.

Γεννημένος στις 26 Σεπτεμβρίου του 1945, ο Bryan Ferry έδειξε από πολύ μικρός το ταλέντο και την κλίση του προς τις τέχνες, παρουσιάζοντας ως μαθητής ακόμα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συγγραφή και την υποκριτική. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ όπου ήρθε σε επαφή με τον σπουδαίο εικαστικό Richard Hamilton, έναν από τους πρωτοπόρους της pop art τον οποίο και θα καταδείκνυε έκτοτε ως μία από τις σημαντικότερες επιρροές του. Θα σχηματίσει τους Roxy Music το 1970 μαζί με τον μπασίστα Graham Simpson, σε μια προσπάθεια να συνδυάσει το πάθος του για τη μουσική με τις σπουδές του. Δίσκοι του γκρουπ όπως το ομώνυμο ντεμπούτο, τα “Country Life” και “Manifesto” θεωρούνται ιδιαίτερα επιδραστικά για το glam rock της εποχής, όσο και για το κίνημα του πανκ μετέπειτα.

Ο ίδιος ο David Bowie σε συνέντευξη της εποχής στο “Dinah Shore Show”, θα χαρακτηρίσει τον Bryan Ferry ως τον αγαπημένο του τραγουδοποιό και ως «πρωτεργάτη κάποιων από τις καλύτερες μουσικές που βγήκαν από την Αγγλία πρόσφατα». Οι καλλιτεχνικές ανησυχίες του Bryan Ferry τον οδήγησαν γρήγορα στην δημιουργία και κυκλοφορία προσωπικών δίσκων, με τραγούδια όπως τα “Slave to Love” και “Don't Stop the Dance” να γίνονται ποπ ορόσημα και μεγάλες επιτυχίες. Όλα αυτά τα χρόνια, ο Ferry δεν έχει διστάσει να εκφράσει τις πολιτικές του απόψεις, με πιο χαρακτηριστική στιγμή αυτή του 2014, όταν συνυπέγραψε επιστολή προς την εφημερίδα The Guardian, ευχόμενος η Σκωτία να παραμείνει μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου, στο σχετικό δημοψήφισμα της εποχής.

Η νέα συλλογή του Bryan Ferry “Retrospective: Selected Recordings 1973-2023” θα κυκλοφορήσει σε Deluxe Edition 5 CD, διπλό βινύλιο, καθώς και σε έκδοση μεμονωμένου CD με το best of των 20 τραγουδιών. Θα είναι επίσης διαθέσιμο ψηφιακά, ενώ η συλλογή των 5 CDs θα συνοδεύεται από ένα βιβλίο με 100 σελίδων με σημειώσεις, φωτογραφίες και εικόνες.