Μουσικη

The Smashing Pumpkins: Κυκλοφόρησε το νέο τους άλμπουμ «Aghori Mhori Mei»

Το αξίωμα «Δεν μπορείς να πας ξανά σπίτι σου» ενέπνευσε τον Billy Corgan

Μπάμπης Καλογιάννης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

The Smashing Pumkins: Κυκλοφόρησε το νέο τους, 13ο studio album, «Aghori Mhori Mei»

Έχοντας ολοκληρώσει το ευρωπαϊκό μέρος μιας πολύ μεγάλης περιοδείας, η οποία πέρασε επιτυχώς και από την Αθήνα και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, οι Smashing Pumpkins κυκλοφόρησαν επισήμως στις 2 Αυγούστου το νέο, 13ο συνολικά studio album τους, με τίτλο “Aghori Mhori Mei”. Οι εμβληματικοί alternative rockers από το Σικάγο θα συνεχίσουν την παγκόσμια περιοδεία στα τέλη του μήνα, μέχρι και το Νοέμβριο όπου θα εμφανιστούν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το αγαπημένο γκρουπ των δύο βραβείων Grammy και ιστορικών δίσκων όπως τα “Siamese Dream” (1993), “Mellon Collie and the Infinite Sadness” (1995) και “Adore” (1998) καθοδηγείται όπως πάντα από τη μεγάλη μορφή του rock της δεκαετίας του 1990, τον Billy Corgan.

Με το νέο τους δίσκο, οι Smashing Pumpkins συνεχίζουν το ιδιαίτερα παραγωγικό σερί των τελευταίων ετών. Συγκεκριμένα, το “Aghori Mhori Mei” αποτελεί το 7ο album του γκρουπ, από την επανένωση του 2006 και έπειτα. Ο τελευταίος δίσκος “Atum” κυκλοφόρησε σε τρία διαφορετικά μέρη, στα τέλη του 2022 και αρχές του 2023, αποτελώντας τη συνέχεια του concept δίσκων όπως το “Mellon Collie and the Infinite Sadness” του 1995 και τα “Machina” του 2000. Όλα αυτά εν μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος συναυλιών ανά τον κόσμο. Συνοδοιπόροι του Billy Corgan είναι για άλλη μια φορά οι James Iha (κιθάρα) και Jimmy Chamberlin (τύμπανα), μέλη της θρυλικής σύνθεσης των Smashing Pumpkins κατά το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990.

«Κατά τη σύνθεση του νέου δίσκου μου κίνησε το ενδιαφέρον το παλιό αξίωμα του “Δεν μπορείς να πας ξανά σπίτι σου” (σ.σ.: Δεν μπορείς να ζήσεις ξανά τις ευχάριστες στιγμές του παρελθόντος). Προσωπικά το βρίσκω αληθές αλλά σκέφτηκα τι θα γινόταν, αν προσπαθούσε να το κάνουμε έτσι κι αλλιώς. Όχι τόσο να κοιτάς πίσω με συναισθηματικό τρόπο, αλλά να το χρησιμοποιείς ως ένα μέσο για να προχωρήσεις μπροστά. Να δει αν η ισορροπία μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας, όπως συνέβη σε εμάς κατά την περίοδο 1990-1996, μπορεί να εμπνεύσει κάτι αντίστοιχο», λέει ο Billy Corgan σε σχετικό Δελτίο Τύπου.

Ένα από τα πλέον επιδραστικά και δημοφιλή γκρουπ των 90s, οι Smashing Pumpkins άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην εναλλακτική μουσική και κουλτούρα, κατά την εν λόγω δεκαετία. Δημιουργήθηκαν στο Σικάγο το 1988 και μέχρι σήμερα έχουν κερδίσει δύο βραβεία Grammy, δύο MTV Video Music Awards καθώς και ένα American Music Award. Οι συνολικές πωλήσεις του ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια αντίτυπα. Στις επιτυχίες τους συμπεριλαμβάνονται σπουδαία τραγούδια όπως τα “1979”, “Cherub Rock”, καθώς και η τεράστια επιτυχία “Bullet with Butterfly Wings”. Το μοναδικό σταθερό μέλος του γκρουπ, όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξε ο Billy Corgan, ο οποίος από την ενασχόλησή του με τη μουσική δραστηριοποιείται στη διοργάνωση αγώνων επαγγελματικής πάλης. Τα albums “Siamese Dream” και “Mellon Collie and the Infinite Sadness” βρίσκονται στον κατάλογο των «500 καλύτερων albums όλων των εποχών», σύμφωνα με το γνωστό περιοδικό Rolling Stone.