Μουσικη

Behemoth: Όταν το post-punk συνάντησε το extreme metal

Ο Nergal δεν έκρυψε ποτέ τη γοητεία που του ασκούν και άλλες πλευρές του «σκοτεινού ήχου»

A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Behemoth: Οι post punk και gothic επιρροές του black metal συγκροτήματος που θα είναι headliner στο Release Athens 2024, την Κυριακή 28 Ιουλίου.

Οι Behemoth, η μπάντα του Adam Nergal Darski, που έρχεται την Κυριακή 28 Ιουλίου στο Release Athens 2024, θεωρείται ένα από τα κορυφαία σχήματα του extreme metal αλλά ο ηγέτης της δεν έκρυψε ποτέ τη γοητεία που του ασκούν και άλλες πλευρές του «σκοτεινού ήχου» όπως το post-punk και το goth γενικότερα.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα φυσικά, η διασκευή των Behemoth στο “A Forest” των Cure που κυκλοφόρησε το 2020, όπου υιοθετούν τον παλμό του κλασικού τραγουδιού του Robert Smith, προσθέτουν την επιθετικότητα του ήχου τους και με την πολύτιμη βοήθεια του Niklas Kvaforth των Shining, δημιουργούν μια νοητή γέφυρα μεταξύ των δύο μουσικών ειδών που ξαφνικά δεν μοιάζουν και τόσο διαφορετικά.

Ο Nergal, αν και δεν νιώθει Cure diehard, έχει δηλώσει πως θεωρεί τα “Disintegration” και “Pornography” τις δύο κορυφαίες τους δουλειές, κάτι που μάλλον βρίσκει σύμφωνους πολλούς από τους φανατικούς οπαδούς των Βρετανών. «Τους ανακάλυψα σε μεγάλη ηλικία, πρέπει να ήμουν 30 χρονών, οπότε μπορεί να με πεις και πρωτάρη, αλλά είναι κάπως σαν «δίδυμοι» δίσκοι στο μυαλό μου. Είναι μεν μονότονοι αλλά είναι ταυτόχρονα ολοκληρωμένες δουλειές, δεν τις προσπερνάς εύκολα. Μοιράζονται το ίδιο vibe και την ίδια ατμόσφαιρα- όλα είναι σκοτεινά και δυσοίωνα. Υπάρχει όμως και ένα νοσταλγικό συναίσθημα σε αυτά τραγούδια, μια θλίψη και μια λαχτάρα για κάτι. Μπορεί να είμαι ακραίος στα metal γούστα μου, έχω όμως και κάτι ρομαντικό μέσα μου και νιώθω πως τρέφομαι από τον ρομαντισμό αυτών των δίσκων».

Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που οι Behemoth έδειχναν αδυναμία σε αυτή την σκηνή. Είχε προηγηθεί το 2009, η διασκευή τους στο “Total Invasion” των Killing Joke, ένα συγκρότημα που ο Nergal αγαπάει πολύ. «Τους Killing Joke μας τους έμαθε ο Inferno, ο ντράμερ μας. Είχαμε ακούσει το δεύτερο ομώνυμο δίσκο τους που είχε κυκλοφορήσει το 2003, με τον Dave Grohl στα drums. Είχαμε όλοι ενθουσιαστεί και έτσι αποφασίσαμε να ηχογραφήσουμε τη διασκευή στο “Total Invasion”. Έκτοτε έχω ασχοληθεί εκτενώς με τη δισκογραφία τους. Τα αγαπημένα μου είναι τα “Pandemonium”, “Hosannas From The Basements Of Hell” και φυσικά το ομώνυμο του 2003. Όταν ήμουν στο νοσοκομείο και πάλευα με τη λευχαιμία άκουγα συνέχεια το “Absolute Dissent”. Μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τους δίσκος αλλά έχει μέσα ένα από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια, το “European Superstate”. Είναι πραγματικά σπουδαία μπάντα που επηρέασε πάρα πολλούς μουσικούς και παρόλο που δεν έγιναν ποτέ μεγάλο όνομα, δεν σταματούν να βγάζουν απίθανους δίσκους, να κάνουν φοβερές συναυλίες και να μην ποντάρουν καθόλου στη νοσταλγία. Συνεχίζουν να κοιτούν μπροστά».

Ένα από τα αγαπημένα του συγκροτήματα του «σκοτεινού ήχου» όμως είναι οι Fields of the Nephilim. O Nergal όχι μόνο έχει διασκευάσει με τους Behemoth, τα τραγούδια του Carl McCoy αλλά έχει βρεθεί μαζί τους και στη σκηνή, για να τραγουδήσει το “Penetration”, το κομμάτι που ηχογράφησε και ο ίδιος το 2005. «Σίγουρα υπάρχουν κάποιες -όχι πολύ εμφανείς- goth επιρροές στον ήχο μας. Ειδικά οι Nephilim είναι μέρος της επικοινωνίας που έχουμε εσωτερικά με τους Behemoth. Δηλαδή, θα πω στον Orion (σ.σ. o μπασίστας του γκρουπ) να δοκιμάσει κάτι παρόμοιο με το “Psychonaut” των Fields of the Nephilim και θα καταλάβει αμέσως τι εννοώ».

Οι Behemoth αποτελούν μια από τις πιο πρωτοποριακές μπάντες του ακραίου ήχου εδώ και δεκαετίες ενώ οι συναυλίες τους χαρακτηρίζονται συνήθως ως υπερβατικές εμπειρίες που εντυπωσιάζουν το φανατικό κοινό τους. Αυτή την Κυριακή 28 Ιουλίου, θα έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε ζωντανά, μαζί με τους εξίσου σπουδαίους Testament και τους Ολλανδούς Pestilence, στην τελευταία βραδιά του Release Athens 2024.

Για όλες τις πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.releaseathens.gr