Μουσικη

Κύκλοι δωρεάν συναυλιών σε γηροκομεία όλης της Αττικής από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Σειρά δράσεων για την τρίτη ηλικία - Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο λεκανοπέδιο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εθνική Λυρική Σκηνή: Κύκλοι δωρεάν συναυλιών σε γηροκομεία σε όλη την Αττική - Αναλυτικά το ρεπερτόριο και οι ημερομηνίες των εκδηλώσεων.
Δωρεάν συναυλίες σε γηροκομεία σε όλη την Αττική διοργανώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή © Γιώργος Καλκανίδης

Εθνική Λυρική Σκηνή: Κύκλοι δωρεάν συναυλιών σε γηροκομεία σε όλη την Αττική - Αναλυτικά το ρεπερτόριο και οι ημερομηνίες των εκδηλώσεων. 

Oι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής διοργανώνουν μια μεγάλη σειρά από δωρεάν συναυλίες σε γηροκομεία σε όλη την Αττική, με στόχο να φέρουν σε επαφή την τρίτη και την τέταρτη ηλικία με τη μαγεία του λυρικού θεάτρου, συνεισφέροντας παράλληλα στην ενεργό γήρανση.

Στο πλαίσιο της δράσης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, από τον Ιούνιο του 2024 έως το τέλος της καλλιτεχνικής περιόδου 2024/25, θα πραγματοποιηθούν από την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή (Αναστασία Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη) και τον ακορντεονίστα Κώστα Ζιγκερίδη τρεις κύκλοι, είκοσι δωρεάν συναυλιών ο καθένας, με στόχο συνολικά εξήντα συναυλίες σε ισάριθμα γηροκομεία σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

ΕΛΣ: Κύκλοι δωρεάν συναυλιών σε γηροκομεία της Αττικής

Οι κύκλοι συναυλιών πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Έργου «SUB.1.1.6 Προσέλκυση ατόμων 65+ και ατόμων με αναπηρία σε δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerarionEU.

Μέσα από ένα πλούσιο ρεπερτόριο με άριες και ντουέτα από δημοφιλείς όπερες και οπερέτες, καθώς και τραγούδια του ελληνικού μεσοπολέμου, η μεσόφωνος Αναστασία Κότσαλη και η σοπράνο Λητώ Μεσσήνη με τη συνοδεία του Κώστα Ζιγκερίδη στο ακορντεόν θα δώσουν εξήντα συναυλίες σε γηροκομεία σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο προκειμένου να μεταφέρουν τους κατοίκους τους πίσω στον χρόνο και να τους προτρέψουν να ενεργοποιήσουν τις μνήμες τους, να τραγουδήσουν και να χορέψουν.

Παράλληλα, η δράση στοχεύει στο να δώσει στους ηλικιωμένους την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δημιουργικές δραστηριότητες που προάγουν την κοινωνικοποίηση και την αλληλεπίδραση καθώς και να διασυνδέσει την τρίτη και την τέταρτη ηλικία με τη λυρική τέχνη, αλλά και την κοινωνική ζωή του τόπου.

Κάθε κύκλος εμπνέεται από την εποχή κατά την οποία υλοποιείται και περιλαμβάνει τραγούδια που παραπέμπουν σε αυτήν. Ο πρώτος καλοκαιρινός κύκλος με μελωδίες ποτισμένες με την αρμύρα του καλοκαιριού και με τίτλο «Βίρα τις άγκυρες», άνοιξε πανιά στις 29 Ιουνίου 2024 και ολοκληρώθηκε στις 23 Ιουλίου 2024 έχοντας περάσει από την Αργυρούπολη, τη Γλυφάδα, τη Νίκαια, τη Νέα Σμύρνη, τον Άγιο Δημήτριο, τον Πειραιά, το Κορωπί, το Νέο Φάληρο, τη Βούλα, την Αθήνα, την Αττική και τα Άνω Πατήσια.

Ο δεύτερος κύκλος με τον τίτλο «Σφίξε με» θα υλοποιηθεί από τον Νοέμβριο του 2024 έως τον Ιανουάριο του 2025 με ένα ρεπερτόριο βασισμένο στη θαλπωρή του χειμώνα και την ανεμελιά των εορταστικών ημερών, ενώ ο τρίτος με τον τίτλο «Λαλούν τ' αηδόνια» θα υλοποιηθεί από τον Μάιο έως τον Ιούλιο του 2025 με μουσικές επιλογές που θα μυρίζουν άνοιξη.

Πληθώρα εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών προγραμμάτων για ηλικίες 65+

Αναγνωρίζοντας τον σπουδαίο ρόλο της ενεργού γήρανσης στην ευημερία και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, συμπληρωματικά στη μεγάλη σειρά των συναυλιών στα γηροκομεία της Αττικής, οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εγκαινιάζουν την καλλιτεχνική περίοδο 2024/25 πληθώρα εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών προγραμμάτων για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω με στόχο την ενδυνάμωση και την ενθάρρυνση, καθώς και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους προς ποικίλες καλλιτεχνικές και δημιουργικές διεξόδους.

Με βάση την τεχνογνωσία και τη μεθοδολογία που έχουν αναπτύξει κατά τη διάρκεια της πολυετούς δημιουργίας σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, θέτουν στο επίκεντρο του σχεδιασμού εναλλακτικές προσεγγίσεις της εκπαίδευσης της μουσικής, του θεάτρου και του χορού στο πλαίσιο της ομάδας, που δεν προϋποθέτουν πρότερες γνώσεις μουσικής, θεάτρου ή χορού.

Τα πολλαπλά οφέλη που αναμένεται να προκύψουν για τους συμμετέχοντες είναι η διεύρυνση και η ανάπτυξη των ατομικών τους δεξιοτήτων, η κοινωνική ενεργοποίηση, η ένταξη στην ομάδα, η υιοθέτηση μιας ενεργητικής και δραστήριας καθημερινότητας, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και η επαναδιαπραγμάτευση της κοινωνικής τους ταυτότητας.

Οι δράσεις για ενήλικες 65+ περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά καλλιτεχνικά προγράμματα, διαγενεακά εργαστήρια για ενήλικες 65+ και παιδιά, συναυλίες σε γηροκομεία και λέσχες φιλίας, βιωματικά εργαστήρια εκπαίδευσης εκπαιδευτών σε ζητήματα 65+, καθώς και σεμινάρια του προσωπικού της ΕΛΣ σε ζητήματα κινητικότητας, επικοινωνίας και υποδοχής ενηλίκων 65+.

Συντονίστρια του έργου «SUB.1.1.6 Προσέλκυση ατόμων 65+ και ατόμων με αναπηρία σε δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής» είναι η Κική Κέρζελη και βοηθός συντονιστής έργου ο Γιώργος Παπαδάκης. Περισσότερες πληροφορίες για το σύνολο των δράσεων για ενήλικες 65+ θα ανακοινωθούν προσεχώς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.