Μουσικη

Πέθανε ο Τζον Μέιολ - Θρυλική φυσιογνωμία της βρετανικής μπλουζ σκηνής

Ο επιδραστικός μουσικός έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναβίωση της δεκαετίας του '60

Newsroom
20’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τζον Μέιολ: Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο θρύλος της βρετανικής μπλουζ σκηνής - Η πορεία του με τους Bluesbreakers και οι κορυφαίες συνεργασίες του.  

Ο Τζον Μέιολ, στυλοβάτης της βρετανικής μπλουζ σκηνής που έδωσε βήμα σε ορισμένους από τους σπουδαιότερους ροκ μουσικούς του 20ού αιώνα, όπως ο Έρικ Κλάπτον και τα μέλη των Fleetwood Mac, πέθανε σε ηλικία 90 ετών.

Ο θάνατος ανακοινώθηκε μέσω δήλωσης στη σελίδα του Τζον Μέιολ στο Instagram, αναφέροντας ότι ο μουσικός πέθανε τη Δευτέρα στο σπίτι του στην Καλιφόρνια. «Τα προβλήματα υγείας που ανάγκασαν τον Τζον να τερματίσει την επική του καριέρα στις περιοδείες οδήγησαν τελικά στην ειρήνη έναν από τους μεγαλύτερους πολεμιστές του δρόμου σε αυτόν τον κόσμο», ανέφερε η ανάρτηση.

Ο Τζον Μάγιαλ επί σκηνής το 2009 στην Ισπανία © EPA/Javi Etxezarreta

Τζον Μέιολ: Πέθανε ο θρύλος των βρετανικών μπλουζ

Ο Τζον Μέιολ γεννήθηκε στο Μάκλσφιλντ το 1933. Άρχισε να ερευνά τη συλλογή τζαζ και μπλουζ του πατέρα του ως έφηβος και έμαθε να παίζει πιάνο, κιθάρα και φυσαρμόνικα για να δημιουργήσει τη δική του εκδοχή της μουσικής που τον συνάρπαζε.

Μετά από τρία χρόνια στρατιωτικής θητείας που τον οδήγησε στην Κορέα, πήγε σε σχολή καλών τεχνών και έγινε γραφίστας, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη μουσική, μέσω του συγκροτήματος Blues Syndicate.

Ζούσε επίσης σε ένα δεντρόσπιτο στον κήπο των γονιών του: «Όταν ήμουν έφηβος, μέχρι τη στιγμή που παντρεύτηκα, όταν ήμουν 30 ετών», είπε αργότερα. «Ζούσαμε σε ένα μικρό σπίτι, οπότε, το δωμάτιό μου ήταν πάνω σε ένα δέντρο».

Το 1963, σε ηλικία 30 ετών, μετακόμισε στο Λονδίνο για να γίνει επαγγελματίας μουσικός, εν μέσω της έκρηξης της σκηνής του ρυθμ εν μπλουζ, που γέννησε συγκροτήματα όπως οι Rolling Stones, οι Spencer Davis Group και οι Animals.

«Η σκηνή στην Αμερική ήταν φυλετικά διαχωρισμένη», εξηγούσε στον Guardian το 2014. «Στην Ευρώπη ωστόσο, όχι μόνο στην Αγγλία, τα μαύρα μπλουζ άρχισαν να ακούγονται από ένα κοινό που δεν τα άκουγε στην Αμερική. Ανακαλύψαμε τον Έλμορ Τζέιμς, τον Φρέντι Κινγκ, τον Τζ. Μπ. Λένουαρ, και μίλησαν στα συναισθήματά μας, στις ιστορίες της ζωής μας και αυτό ήταν όλο. Αγκιστρωθήκαμε».

Η δημιουργία των Bluesbreakers και η συνεργασία με τον Έρικ Κλάπτον

Τραγουδώντας καθώς και παίζοντας κιθάρα και πλήκτρα, ο Μάγιαλ στρατολόγησε μουσικούς όπως ο Τζον ΜακΒι, ο οποίος αργότερα θα σχημάτιζε τους Fleetwood Mac, για την πρώτη ενσάρκωση της διαρκώς εξελισσόμενης μπάντας του, τους Bluesbreakers.

Κυκλοφόρησαν το πρώτο τους σινγκλ το 1964 και αποτέλεσαν την μπάντα που συνόδευε συναυλιακά τον Τζον Λι Χούκερ την ίδια χρονιά. Κατά την περίοδο αυτή, ο Τζον Μάγιαλ έπαιξε επίσης με περιοδεύοντες σπουδαίους μπλούζμεν, όπως ο Σόνι Μπόι Γουίλιαμσον και ο Τι-Μπόουν Γουόκερ, και αξιοποίησε τη δική του μπάντα για να δώσει ευρύτερη προσοχή στα μπλουζ στο Ηνωμένο Βασίλειο, παίζοντας τόσο διασκευές όσο και πρωτότυπο υλικό.

O Τζον Μάγιαλ (δεύτερος αριστερά) στο Ποπ Φεστιβάλ του Ντένβερ το 1969. Στο κέντρο της εικόνας ο Τζίμι Χέντριξ © Instagram/John Mayall

Εν μέσω μιας συνεχώς εναλλασσόμενης σύνθεσης, ο Έρικ Κλάπτον εντάχθηκε στους Bluesbreakers το 1965 έχοντας μόλις εγκαταλείψει τους Yardbirds, και στις πρώτες ηχογραφήσεις μαζί του έκανε την παραγωγή ο νεαρός Τζίμι Πέιτζ, ο οποίος σύντομα εντάχθηκε στους Yardbirds, πριν σχηματίσει τους Led Zeppelin.

Πίτερ Γκριν, Μικ Τέιλορ και τα μέλη των Fleetwood Mac που θήτευσαν στους Bluesbreakers

Τη θέση του Κλάπτον πήρε στη συνέχεια για λίγο ένας άλλος μελλοντικός αστέρας των Fleetwood Mac, ο Πίτερ Γκριν, ενώ ο Τζακ Μπρους έπαιξε μπάσο για ένα διάστημα. Αφού επέστρεψε ο Έρικ Κλάπτον, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με επιτυχία, το «Blues Breakers With Eric Clapton», του 1966.

Ο Κλάπτον έφυγε λίγο αργότερα για να σχηματίσει τους Cream: «Ήταν πάντα κάπως ανήσυχος, οπότε δεν ήταν και τόσο μεγάλη έκπληξη», είπε αργότερα ο Μάγιαλ, και ο Πίτερ Γκριν επέστρεψε, με τους Bluesbreakers να μετρούν στις τάξεις τους για λίγο έναν επιπλέον συνιδρυτή των Fleetwood Mac, τον ντράμερ Μικ Φλίτγουντ.

Μετά την οριστική αποχώρηση του Πίτερ Γκριν, ο Μάγιαλ προσέλαβε τον 17χρονο κιθαρίστα Μικ Τέιλορ, ο οποίος διέγραψε τα πρώτα βήματα της καριέρας του με το συγκρότημα, πριν αντικαταστήσει τον Μπράιαν Τζόουνς στους Rolling Stones και συμμετάσχει στις ηχογραφήσεις ορισμένων από τα κορυφαία τους άλμπουμ, όπως τα «Let It Bleed», «Sticky Fingers» και «Exile On Main Street». Οι Bluesbreakers είχαν τρία ακόμη άλμπουμ στο Top 10 του Ηνωμένου Βασιλείου εκείνη την περίοδο, με το «Bare Wires» να φτάνει στο νούμερο 3 του καταλόγου επιτυχιών.

Επρόκειτο για το τελευταίο άλμπουμ των Bluesbreakers για 17 χρόνια. Ο Μάγιαλ εγκατέλειψε το όνομα μετά την αποχώρηση του Μικ Τέιλορ και μετακόμισε στην Καλιφόρνια το 1969, όπου πέρασε όλη τη δεκαετία του 1970.

Ενεργός ως το τέλος, έδινε εκατοντάδες συναυλίες κάθε χρόνο

Τα seventies τον είδαν να εξαπλώνεται περισσότερο δημιουργικά, αγγίζοντας τη τζαζ και τη φανκ μέσω της δουλειάς του σε διάφορα αμερικανικά συγκροτήματα. Επανενώθηκε με τον Τέιλορ, τον ΜακΒι και τον ντράμερ Κόλιν Άλεν το 1982, και ενώ αυτή η σύνθεση δεν άντεξε, ο Μάγιαλ διατήρησε το όνομα Bluesbreakers για πολλά ακόμη άλμπουμ.

Συμμετέχοντες στις κατά καιρούς ηχογραφήσεις του ήταν η Μάβις Στέιπλς, ο Μπάντι Γκάι και ο παλιός συνεργάτης του, Τζον Λι Χούκερ. Το άλμπουμ «Along For the Ride» του 2001 είχε πολλούς πρώην Bluesbreakers μεταξύ των 20 καλεσμένων του, καθώς και τους Στίβ Μίλερ, Κρις Ρία, τον Μπίλι Γκίμπονς των ZZ Top, καθώς και άλλους.

Το 2008, απέσυρε οριστικά το όνομα Bluesbreakers για να απελευθερωθεί και να παίξει με άλλους μουσικούς, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης της πρώτης του γυναίκας κιθαρίστριας, Κάρολιν Γουόντερλαντ, το 2018. Έδινε εκατοντάδες συναυλίες κάθε χρόνο και συνέχισε να περιοδεύει μέχρι το 2022.

Ο Τζον Μέιολ στο Rock and Roll Hall of Fame

Ο Τζον Μέιολ απέκτησε τέσσερα παιδιά με την πρώτη του σύζυγο, Πάμελα. Το 1978, γνώρισε τη μουσικό των μπλουζ Μάγκι Πάρκερ, η οποία ήταν πάνω από 20 χρόνια νεότερή του. Εντάχθηκε στο συγκρότημά του και αργότερα παντρεύτηκαν. Απέκτησαν δύο γιους, αλλά χώρισαν το 2011.

Το 1979, το σπίτι τους στο Λόρελ Κάνιον κάηκε και αργότερα ξαναχτίστηκε, με τη Μάγκι να γράφει αργότερα: «Γλιτώσαμε με τις ζωές μας και μόνο με τα ρούχα που φορούσαμε... Ο Τζον έριξε το λάστιχο του κήπου και τρέξαμε σαν την κόλαση, οδηγώντας μέσα στις φλόγες με το Chevy Suburban του φίλου μας».

Ο Τζον Μέιολ πρόκειται να εισαχθεί στο Rock and Roll Hall of Fame φέτος, λαμβάνοντας το βραβείο Μουσικής Επιρροής μαζί με δύο άλλα είδωλα των μπλουζ, την Μπιγκ Μάμα Θόρντον και τον Αλέξις Κόρνερ.

(Με πληροφορίες του Guardian)