Μουσικη

Juke, τελικά πού, πού, πού, πού πάει η αγάπη σου;

Mιλήσαμε με τον καλλιτέχνη για τον παππού του, το "Out Here Drinking", το TikTok και, φυσικά, την Άννα Βίσση

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Juke, που, που, που, που πάει η αγάπη σου;

Juke: Συνέντευξη με τον Κύπριο από την Αγγλία καλλιτέχνη για το viral τραγούδι του «Out Here Drinking», το TikTok, την Άννα Βίσση, τα σχέδιά του

«Πού, πού, πού, πού πας αγάπη μου; Who, who, who can love you like I love you?». Ίσως έχεις πιάσει τον εαυτό σου τελευταία να σιγοτραγουδά το viral τραγούδι «Out Here Drinking» του καλλιτέχνη Juke, και συγκεκριμένα τον παραπάνω στίχο. Ίσως έχεις πετύχει TikTokers να το χρησιμοποιούν σε βίντεό τους ή πιθανόν τον έχεις δει να τραγουδά στον παππού του κάποιο ελληνικό τραγούδι ή ακόμα να τραγουδά δίπλα στην Άννα Βίσση. Ο 23χρονος Κύπριος του Λονδίνου που έκανε ανθρωπιστικές σπουδές, συνήθιζε να γράφει ιστορίες και να παίζει θέατρο, αλλά όταν ανακάλυψε την παραγωγή μουσικής, βρήκε νόημα στη ζωή του, όπως μου λέει. Από τότε γράφει και ερμηνεύει τα δικά του τραγούδια.

Juke

Juke: Συνέντευξη για το viral τραγούδι του «Out Here Drinking» και τη ζωή του

Θυμάται χαρακτηριστικά πως όταν ήταν παιδί, ο μπαμπάς του τού έδωσε ένα MP3 player που είχε μια «τρελή» γκάμα μουσικής, από τον Ozzy Osbourne μέχρι τη Shakira και τους Run DMC, ενώ η μητέρα του τον ενθάρρυνε να ξεκινήσει το τραγούδι. Στην οικογένειά του, ωστόσο, κανείς δεν είναι μουσικός. Κατά τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων, πάλι, ξενυχτούσε δουλεύοντας πάνω στη μουσική και την επόμενη μέρα ήταν «σαν ζόμπι στην τάξη». Δεν έκανε ποτέ μαθήματα μουσικής, βέβαια· είναι αυτοδίδακτος. «Ως παιδί έλεγα ότι θα γίνω ροκ σταρ, αλλά ως έφηβος δεν σκεφτόμουν τη μουσική ως πιθανή καριέρα. Μάλλον το έκανα περισσότερο καταναγκαστικά. Δεν κοιτούσα τόσο το μέλλον, ήμουν παθιασμένος με αυτό που γινόταν. Απλώς έπρεπε να κάνω μουσική εκείνη τη στιγμή. Είμαι πολύ χαρούμενος που τελικά το ακολούθησα. Πρέπει να παραδεχτώ ότι έχω εμμονή με το πάθος μου» αναφέρει.

Κάθε καλοκαίρι σχεδόν επισκεπτόταν την Κύπρο κι έμενε με τη γιαγιά και τον παππού του. «Είναι δύσκολο να εξηγήσω τι σημαίνει η Κύπρος για μένα, ήταν ένας πολύ διαφορετικός κόσμος από την Αγγλία και μου έλειπε όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Υπήρχε πάντα κάτι στην Κύπρο που μου φαινόταν μαγικό και μυστηριώδες ως παιδί, ειδικά τη νύχτα. Ως ενήλικος εξακολουθώ να βρίσκω εδώ μια παράξενη αίσθηση πνευματικής γαλήνης που δεν βρίσκω αλλού». Τον Νοέμβριο του 2022, επισκέφτηκε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τη γιαγιά και τον παππού του, ενώ είχε ήδη κυκλοφορήσει μερικά τραγούδια και τους τα έπαιξε.

Juke

«Συνειδητοποίησα ότι δεν καταλάβαιναν πραγματικά το alternative r&b vibe, οπότε ήθελα να τους τραγουδήσω κάτι που ήξερα ότι θα τους άρεσε. Έτσι είπα το «Καλή τύχη» του Μανώλη Αγγελόπουλου στον παππού. Μου αρέσει πάντα να βιντεοσκοπώ και να βγάζω πολλές φωτογραφίες με τους παππούδες μου. Ήταν μια πολύ υγιής οικογενειακή στιγμή, αλλά δεν πίστευα ότι κάποιος στο διαδίκτυο θα το έβρισκε ενδιαφέρον, οπότε κράτησα το βίντεο για τον εαυτό μου. Tον Ιανουάριο του 2023 όμως, δημοσίευσα το κλιπ. Εκείνη την εποχή δεν είχα ελληνικό κοινό και έτσι έβαλα αγγλική μετάφραση. Αυτό αποδείχτηκε καλή ιδέα, οι λεζάντες είναι ελκυστικές και η γραφή τους στα αγγλικά έκανε αυτά τα κλασικά ελληνικά τραγούδια προσιτά σε ένα παγκόσμιο κοινό στο TikTok. Το ανέβασα και πήρα 33Κ προβολές, που ήταν πολύ περισσότερες από ό,τι περίμενα. Μετά έτυχε ο παππούς μου να επισκεφτεί το Ηνωμένο Βασίλειο για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι, βιντεοσκόπησα κι άλλα και τα πόσταρα».

Ο παππούς τού εξιστορούνταν πάντα ιστορίες της νιότης του και έπαιζαν τάβλι. Το τραγούδι ήταν αυτό που τους έδεσε, όμως, πιο πολύ. «Είναι πολύ χαρισματικός, γοητευτικός και αγαπητός. Νομίζω ότι ο κόσμος μπορεί να το δει αυτό μέσα από τα βίντεο. Δεν είναι πολύ ενημερωμένος για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά μου αρέσει να του δείχνω τα σχόλια και να του εκφράζω την αγάπη του κόσμου. Είναι ειλικρινά ο πιο γλυκός άνθρωπος και ήταν "διάσημος" για όλη την οικογένεια, πολύ πριν γίνει στο TikTok».

Ο Juke ανέβαζε βίντεο με ελληνικά τραγούδια σταθερά από τον Ιανουάριο μέχρι το καλοκαίρι του 2023, βελτιώθηκε σταδιακά καθώς το ελληνικό στιλ τον βοήθησε να αποκτήσει έναν διαφορετικό φωνητικό τόνο. «Εκείνο το καλοκαίρι έγινα πολύ viral. Νομίζω ότι το γεγονός ότι το περιεχόμενο ήταν σαφώς πολύ αυθεντικό βοήθησε, επίσης θεωρώ ότι η συνέπεια βοήθησε. Το ότι βελτιωνόμουν ορατά ήταν πιθανότατα ένας επιπλέον παράγοντας, ο κόσμος με ακολούθησε στο ταξίδι μου και με είδε να εξελίσσομαι ως ερμηνευτής. Και όλα αυτά, από το σαλόνι του παππού μου».

Το δεύτερο κύμα επιτυχίας του ήρθε γύρω στον Απρίλιο του 2024, όταν ανέβασε το πρωτότυπο τραγούδι του «Out Here Drinking». «Κυκλοφορούσα διαρκώς τραγούδια, αλλά μεγάλο μέρος του διαδικτυακού μου κοινού δεν τα γνώριζε. Το τελευταίο κομμάτι άρχισε να εκτοξεύεται. Θέλω να σημειώσω ότι όλα αυτά ήταν οργανική ανάπτυξη, δεν πλήρωσα ποτέ κανέναν για να με βοηθήσει να προωθηθώ».

Το «Out Here Drinking» δημιουργήθηκε πρώτα ορχηστικά. Εκείνος και ο φίλος του βρίσκονταν σε ένα υπόγειο διαμέρισμα στο κέντρο του Λονδίνου πίνοντας όλη τη νύχτα. Έφτιαξε το instrumental και χοροπηδούσε εδώ κι εκεί βγάζοντας για ώρες ιδέες για μελωδίες, μέχρι που άρχισε να βγαίνει ο ήλιος. Τελικά είχε ένα προσχέδιο για το τραγούδι και πέρασε τις επόμενες δύο νύχτες προσπαθώντας να το τελειώσει. «Ο ελληνικός στίχος ήταν "τρελός". Βγήκε από μέσα μου. Το αρχικό freestyle της μελωδίας που μουρμούρισα ήταν «pou pou pou pou, pou do doo do do do do do do do». Ήθελα να γράψω κάτι που να διατηρεί την ενέργεια αυτής της μελωδίας. Απλώς τραγούδησα τυχαία το "pou pas agapi mou" και ταίριαζε απολύτως στο τραγούδι και τον χαρακτήρα. Ο φίλος μου, σκέψου, δεν μιλάει καν ελληνικά, αλλά το λάτρεψε.  Ήταν πραγματικά μια μαγική στιγμή. Το τραγούδι περιέχει ένα σωρό επίκαιρα θέματα που προσπαθούσα να εξερευνήσω μέσω του χαρακτήρα «Juke». Οι στίχοι λένε μια ιστορία που ξέρω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρακολουθούν, αλλά όλα συνδέονται. Νομίζω ότι οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν ότι υπάρχει ένα στρώμα γνήσιου πάθους και ευαλωτότητας πίσω από το διασκεδαστικό bouncy beat».

Και η αγάπη τελικά πού πάει; «Αγαπώ την ειλικρίνεια, αγαπώ την καλοσύνη, τη δημιουργικότητα, μου αρέσει να αναλύω τα πράγματα, μου αρέσει να νιώθω ότι έχω πετύχει κάτι, ότι έχω βοηθήσει κάποιον».

Όμως, πώς θα περιέγραφες το είδος της μουσικής που κάνεις αυτήν τη στιγμή και εκείνο που θέλεις να κάνεις στο μέλλον; «Μέχρι στιγμής θα έλεγα alternative pop/ alternative r&b. Στην πραγματικότητα, δεν με νοιάζουν τα είδη, αλλά νομίζω ότι αυτά τα συγκεκριμένα με περιγράφουν καλύτερα. Με νοιάζει αν o κόσμος συνδέεται με τα τραγούδια μου. Πάντα είχα ένα πολύ μεγάλο εύρος επιρροών και θέλω να το διατηρήσω αυτό. Ο στόχος μου είναι να δημιουργήσω τον δικό μου ήχο. Είναι συναρπαστικό».

Τελετουργικό συγκεκριμένο δεν έχει, αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε μια φάση που «προέχει η μελωδία» όπως τονίζει. «Παράγω και απορρίπτω ή ψάχνω για ώρες στο διαδίκτυο δείγματα (samples) κιθάρας, ενώ μουρμουρίζω μελωδίες, μέχρι να βρω μια που με ενθουσιάζει. Όταν βρω τη σωστή μελωδία, αρχίζω αμέσως να συνθέτω το instrumental, ενώ συνεχίζω να σκέφτομαι μελωδίες από πάνω, και αφήνω να προκύψουν οι στίχοι. Γράφω τα δικά μου τραγούδια και κάνω την παραγωγή τους. Είναι πολύ σημαντικό για μένα. Αντλώ έμπνευση από παντού. Κάθε τραγούδι είναι γεμάτο με μικρές αναφορές σε προσωπικές εμπειρίες, θρησκευτικές εικόνες και οτιδήποτε με συγκινεί εκείνη τη στιγμή. Κάτι μαγικό συμβαίνει μέσα μου και κυνηγάω αυτό το συναίσθημα».

Και πώς προέκυψε η συνεργασία με την Άννα Βίσση;

Η Άννα Βίσση τον ανέβασε στα social media της ενώ τον προσκάλεσε και σε συναυλία της. «Η Άννα Βίσση είναι καταπληκτική. Είναι άνετη, γοητευτική και επαγγελματική. Ήρθαμε σε επαφή μέσω του Instagram. Συναντηθήκαμε από κοντά για πρώτη φορά στο Λονδίνο. Τρέφω τόσο μεγάλο σεβασμό και θαυμασμό γι' αυτήν. Το να τη δω ζωντανά ήταν τρελό, είναι μοναδική στο είδος της».

@jukemusicuk

@annavissiofficial Me, The Queen, & my NEW SONG… life is good #fyp #newmusic #annavissi #songofthesummer

♬ Out Here Drinking by Juke. OUT NOW - Juke

Για να καταλήξει: «Το μήνυμα που θέλω να περάσω μέσω της μουσικής μου είναι ότι όλα έχουν να κάνουν με την κάθαρση. Όλα έχουν να κάνουν με το πάθος. Κατά έναν περίεργο τρόπο, βρίσκω ότι συμπτωματικά έχω τους ίδιους προβληματισμούς με τον μέσο Έλληνα τραγουδοποιό. Τον σπαραγμό της καρδιάς, τα ελαττώματα, το ποτό, τις στοιχειωμένες αναμνήσεις. Βρίσκω συναρπαστικά τα πράγματα στα οποία είναι προσκολλημένοι οι άνθρωποι. Πολύ συχνά είμαστε αυτοκαταστροφικοί και ερωτευμένοι με κάτι που μας κάνει κακό. Νομίζω ότι με τη μουσική μου εκφράζω αυτήν τη συνειδητοποίηση και ελπίζω ότι μια μέρα οι στίχοι μου θα βοηθήσουν τους ανθρώπους στις δικές τους αναζητήσεις. Όλα όσα έχω κάνει μέχρι τώρα ήταν προετοιμασία για τη δημιουργία ενός άλμπουμ. Λατρεύω τα άλμπουμ και το να χτίζω κόσμους. Πρέπει να κυκλοφορήσω άλμπουμ. Γίνονται σχετικές συζητήσεις. Απλώς, θέλω να σιγουρευτώ ότι θα κάνω το καλύτερο για τη μουσική».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.