Μουσικη

Joyce DiDonato: Η γνωστή σοπράνο αποδίδει τον Ολυμπιακό Ύμνο από την Αρχαία Ολυμπία

Eden in Olympia: Το ισχυρό κάλεσμα για την προστασία του πλανήτη

Μπάμπης Καλογιάννης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η σοπράνο Joyce DiDonato ερμήνευσε τον Ολυμπιακό Ύμνο από την Αρχαία Ολυμπία

Η παγκοσμίου φήμης mezzo soprano, Joyce DiDonato, παρουσίασε μια εμβληματική ερμηνεία του Ολυμπιακού Ύμνου, ο οποίος και αποδόθηκε στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά. Τα γυρίσματα του video έγιναν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, λίγες ημέρες ύστερα από την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι. Την DiDonato συνόδευσε η ορχήστρα Il Pomo d'Oro, αλλά και παιδιά από τρεις χορωδίες και συγκεκριμένα την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τη Χορωδία Choeurs ECLATS από τη Γαλλία, καθώς και τη νεανική χορωδία του Εκπαιδευτικού Μουσικού Προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης El Sistema Greece. Η ερμηνεία αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου έργου με τίτλο “Eden in Olympia”, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στην ελληνική τηλεόραση, μέσω της συχνότητας της ΕΡΤ2, στις 25 Ιουλίου και ώρα 22.00.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η απόδοση του Ολυμπιακού Ύμνου από την Joyce DiDonato στην Αρχαία Ολυμπία

Δείτε την απόδοση του Ολυμπιακού Ύμνου από την Joyce DiDonato στο παρακάτω clip:

Το φιλμ “Eden in Olympia” αποτελεί μια πρωτοβουλία του World Human Forum, σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τις UNITEL και ZDF και σε συνεργασία με το ARTE και την ΕΡΤ. Η σκηνοθεσία είναι του Γάλλου Olivier Simonnet, ο οποίος ειδικεύεται στην ηχογράφηση συναυλιών και τις παραγωγές όπερας. Είναι επίσης γνωστός για τη σειρά ντοκιμαντέρ “À la recherche du Hobbit” (Ψάχνοντας το Χόμπιτ), η οποία στα πέντε επεισόδια της καταγράφει τις πηγές έμπνευσης του J.R.R. Tolkien για τη συγγραφή του σπουδαίου έργου του. Το “Eden in Olympia” μεταφέρει το διαχρονικό μήνυμα της ελπίδας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, ενώ στοχεύει στην άμεση ευαισθητοποίηση σχετικά με την κλιματική κρίση και τους κινδύνους που αυτή ελλοχεύει.

Γεννημένη στην πολιτεία του Kansas το 1969, η Joyce DiDonato έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό The New Yorker ως «η πιο ισχυρή και επιδραστική τραγουδίστρια της γενιάς της». Με την ίδια της να διακατέχεται από μεγάλο πάθος για τις τέχνες, θα ξεκινήσει την πορεία της στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ερμηνεύοντας άριες του Χάντελ και του Μότσαρτ μεταξύ άλλων και δίνοντας παραστάσεις σε κάποιες από τις σημαντικότερες αίθουσες παγκοσμίως. Το ρεπερτόριό της εκτείνεται σε τέσσερις αιώνες, ενώ από το 2000 και έπειτα «συλλέγει» τιμητικές διακρίσεις και βραβεία, με σημαντικότερο το Laurence Olivier Award του 2018, από την Society of London Theatre. Ένα από τα σημαντικότερα της έργα είναι το “In War & Peace: Harmony through Music” του 2016, το οποίο και αντλεί έμπνευση από την τρομοκρατική επίθεση στο θέατρο Bataclan του Παρισιού, το 2015.

Σχετικά με την ερμηνεία της DiDonato, η πρόεδρος του World Human Forum, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, θα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είμαστε ενθουσιασμένοι και περήφανοι που καλωσορίζουμε την Joyce DiDonato και τις τρεις παιδικές χορωδίες στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να αποδώσουν τον Ολυμπιακό Ύμνο. Αυτή η μοναδική συνεργασία είναι μια ισχυρή υπενθύμιση για τι μπορούμε να πετύχουμε όταν εργαζόμαστε από κοινού, πέρα από τα σύνορα.»

Αντίστοιχα, η Joyce DiDonato θα πει: «Αυτοί οι καιροί φωνάζουν για το καλύτερο της ανθρωπότητας να ξεσηκωθεί και να ξεπεράσει τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Τόσο η Αρχαία Ολυμπία όσο και η εμπνευσμένη, διαχρονική μουσική λάμπουν ως το τέλειο σχέδιο για το πώς να προχωρήσουμε μαζί. Εδώ, σε αυτόν τον ιερό τόπο, η Εδέμ μας καλεί να ενωθούμε με την ελπίδα, να υψώσουμε τις φωνές μας με κοινό σκοπό και να συνδεθούμε βαθιά με τον κόσμο γύρω μας, πιο ουσιαστικά και με πολύ μεγαλύτερη προσοχή.»