Μουσικη

Οι Primal Scream επιστρέφουν με νέο άλμπουμ μετά από 8 χρόνια

Η μπάντα μοιράστηκε το καινούργιο τραγούδι «Love Insurrection» από τον δίσκο «Come Ahead» που θα κυκλοφορήσει στις 8 Νοεμβρίου

Δημήτρης Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Primal Scream: Ακούστε το νέο τους τραγούδι «Love Insurrection» από το καινούργιο άλμπουμ «Come Ahead». 

Οι Primal Scream επιστρέφουν με ένα νέο άλμπουμ, το “Come Ahead”, το πρώτο τους μετά από οκτώ χρόνια. Ο διάδοχος του “Chaosmosis” θα κυκλοφορήσει στις 8 Νοεμβρίου από την BMG και το lead single που επέλεξε το επιδραστικό συγκρότημα από τη Σκωτία είναι το “Love Insurrection” το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα σε δύο διαφορετικές εκδοχές.

Primal Cream: Κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ μετά από οκτώ χρόνια με τίτλο «Come Ahead»

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για αυτό το άλμπουμ, όπως όταν έκανα τον πρώτο μου δίσκο. Αν υπήρχε ένα γενικό θέμα στο “Come Ahead”, θα μπορούσε να είναι αυτό της σύγκρουσης, είτε εσωτερικής είτε εξωτερικής. Υπάρχει επίσης ένα νήμα συμπόνιας που διατρέχει το άλμπουμ. Ο τίτλος είναι ένας γλασκοβέζικος όρος. Αν κάποιος απειλήσει να σε χτυπήσει, λες, “έλα μπροστά!” Εκφράζει το αδάμαστο πνεύμα των Γλασκοβέζων και το άλμπουμ αυτό μοιράζεται αυτήν την επιθετική στάση και αυτοπεποίθηση. Έχουν μια λέξη για αυτό εκεί πάνω, “gallus”. Το “Come Ahead” είναι επίσης ένας αρκετά τολμηρός τίτλος.» σχολίασε για τη νέα κυκλοφορία της μπάντας ο frontman των Primal Scream, Bobby Gillespie.

© Adam Peter Johnson

Ο David Holmes ανέλαβε την παραγωγή του δίσκου, επανενώνοντας με το συγκρότημα μετά το “More Light” του 2013. Είναι ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος μετά τον θάνατο του Martin Duffy το 2022, ο οποίος είχε παίξει σε όλα τους τα άλμπουμ από το “Screamadelica”, αλλά απομακρύνθηκε από το συγκρότημα λόγω μιας διαφωνίας για τα δικαιώματα.

Το εξώφυλλο του “Come Ahead” δημιουργήθηκε με μια φωτογραφία του πατέρα του Bobby Gillespie, του αείμνηστου Robert Gillespie, ο οποίος είχε αγωνιστεί για ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης πρωτοστατώντας σε σχετικές εκστρατείες. Τα θέματα για τα οποία αγωνίστηκε ο πατέρας του Bobby Gillespie διατρέχουν το “Come Ahead”.

«Υπάρχει ένα μήνυμα ελπίδας στο άλμπουμ, αλλά μετριάζεται με την αποδοχή της χειρότερης πλευράς της ανθρώπινης φύσης.» εξήγησε ο τραγουδιστής των Primal Scream, Bobby Gillespie χαρακτηριστικά

Primal Scream: Η επιδραστική πορεία της μπάντας του Bobby Gillespie

Η καριέρα των Primal Scream είναι μία περιπέτεια γεμάτη άλμπουμ που καθόρισαν τη μουσική όπως το “Screamadelica” του 1991. «Βούτηξαν» βαθιά στο παρελθόν για να ανακαλύψουν κλασικά rock μοτίβα και να παίζουν μουσική που ακούγεται σαν να προέρχεται από το μέλλον. Όποιο δρόμο κι αν ακολουθούν, η αγάπη τους για τη μουσική και τις τολμηρές καλλιτεχνικές επιλογές δεν εξασθενούν ποτέ. Σχηματίστηκαν από τον τραγουδιστή Bobby Gillespie, ξεκίνησαν παίζοντας ένα είδος indie pop που θύμιζε τους Byrds με όλη τη γλυκύτητα που έλειπε από το πρώην συγκρότημα του Bobby Gillespie, τους Jesus and Mary Chain. Σε μια κίνηση που επανέλαβαν ξανά και ξανά, άλλαξαν δραστικά τον ήχο τους, μετατρέποντας τους σε σκληρούς rockers με επιρροές από τους Stooges. Συναρπασμένοι από την ανερχόμενη acid house σκηνή και με τη βοήθεια παραγωγών όπως ο Andrew Weatherall (που δούλεψε στο κορυφαίο τους single “Loaded”), οι Orb και ο Jimmy Miller, δημιούργησαν έναν ήχο που συνδύαζε indie pop, country μπαλάντες, techno, dub και ψυχεδέλεια στο “Screamadelica”. Το άλμπουμ κατέρριψε μουσικά σύνορα, βοήθησε στη συγχώνευση των techno και indie ιδιωμάτων και έκανε το συγκρότημα παγκοσμίως γνωστό. Από εκεί, το συγκρότημα άλλαξε ξανά πορεία, περνώντας από το απλό boogie rock του “Give Out But Don't Give Up” του 1994 στο electro-rock του “Vanishing Point” του 1997 και στο πειραματικό noise του “XTRMNTR” του 2000. Το συγκρότημα συνέχισε αυτό το απρόβλεπτο μοτίβο καθώς αποκτούσε θρυλικό status, κυκλοφορώντας ενδιαφέροντα άλμπουμ όπως το “More Light” του 2013 – που συνδυάζει είδη με την ίδια μαεστρία όπως το “Screamadelica” – με επετειακές εκδόσεις όπως το “Demodelica”, μια συλλογή σπάνιων ηχογραφήσεων που κυκλοφόρησε ως μέρος της 30ής επετείου του “Screamadelica”. Το καλοκαίρι του 2023 επισκέφτηκαν την Ελλάδα για μία live εμφάνιση στο φεστιβάλ Release Athens.