Μουσικη

Πώς οι Judas Priest έγιναν οι Metal Gods

Έτσι μεταμόρφωσαν τη metal σκηνή σε μια από τις πιο σημαντικές μέχρι και σήμερα

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Judas Priest: Γιατί θεωρούνται Metal Gods - Η επίδραση της ιστορικής μπάντας και ο ρόλος του Rob Halford.

Παρόλο που οι Black Sabbath -δίκαια- θεωρούνται το συγκρότημα που «κατασκεύασε» το πρότυπο του heavy metal με τις έντονα παραμορφωμένες κιθάρες τους και τη σκοτεινή θεματολογία, οι Judas Priest ήταν αυτοί που μεταμόρφωσαν τη metal σκηνή σε μια από τις πιο σημαντικές από τα 80s μέχρι και σήμερα.

«Ακούστε, ξεκινάς σε μια μπάντα, και αν είναι να στοχεύσεις ψηλά, δεν έχει νόημα να προσπαθείς να παίξεις αυτό που υπάρχει ήδη. Πρέπει να προσπαθείς να είσαι διαφορετικός, και να προσπαθείς να είσαι μοναδικός. Και αυτό ήταν ένα σημαντικό κίνητρο, να είσαι διαφορετικός από όλους τους άλλους και να προσπαθείς να είσαι καλύτερος. Ο τρόπος που ήταν τα πράγματα, ο τρόπος που εξελιχθήκαμε μετατράπηκε σε heavy metal» εξήγησε ο Ian Hill μιλώντας στην Athens Voice για την ιστορία των Judas Priest, στην αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο θρυλικός μπασίστας - ο οποίος παραμένει από την πρώτη μέρα της μπάντας μέχρι σήμερα στις τάξεις της.

Οι κιθάρες του Glenn Tipton και του Κ.Κ. Downing αποτέλεσαν τον απόλυτο καταλύτη και επηρέασαν τα μεγαλύτερα συγκροτήματα του πλανήτη όπως οι Megadeth, Metallica, Iron Maiden και οι Slayer. O Kerry King, o βασικός κιθαρίστας των Slayer έχει δηλώσει άλλωστε πως οι κιθάρες στο τεράστιο “British Steel” ουσιαστικά οδήγησαν στη δημιουργία της μπάντας.

Πράγματι, το “British Steel”, ο 6ος δίσκος των Judas Priest ήταν αυτός που χάρισε στη μπάντα το προσωνύμιο Metal Gods. Όχι μόνο εξαιτίας του ομώνυμου τραγουδιού αλλά γιατί από την αρχή μέχρι το τέλος, είναι πραγματικά αλάνθαστος. Η παραγωγή, το iconic εξώφυλλο, τα φιλόδοξα video clips, η κοινωνική του ευστοχία και φυσικά τα απίθανα τραγούδια του, μετέτρεψαν το “British Steel”, πέρα από εμβληματικό άλμπουμ, σε ευαγγέλιο του metal κοινού.

Όταν οι Priest μπήκαν στο στούντιο για τις ηχογραφήσεις γνώριζαν ότι είχαν μπροστά τους μια μεγάλη ευκαιρία. Οι προηγούμενοι πέντε δίσκοι τους μπορεί να είχαν γνωρίσει επιτυχία, μικρή ή μεγάλη, αλλά το γκρουπ ακόμα δυσκολευόταν να αλλάξει επίπεδο. Ταυτόχρονα, στην Αγγλία η κοινωνική ένταση που θα κορυφωνόταν λίγα χρόνια αργότερα είχε ήδη ξεκινήσει και χιλιάδες εργάτες της βαριάς βιομηχανίας της χώρας έβγαιναν σε απεργία για να αντισταθούν στα σχέδια της νέας πρωθυπουργού, Margaret Thatcher. Οι Rob Halford, K.K. Downing, Glenn Tipton, Ian Hill και Dave Holland, μετακόμισαν για τη διαδικασία των ηχογραφήσεων στο Tittenhurst Park, το μέρος όπου ο John Lennon έγραψε το “Imagine” και τότε αποτελούσε την έδρα ενός άλλου Σκαθαριού, του Ringo Starr και έπιασαν δουλειά. Κανείς δεν ξέρει αν τα αμέτρητα memorabilia των Beatles που υπήρχαν στο σπίτι, τους έδωσαν έμπνευση μιας και οι Judas Priest ήταν μεγάλοι fans των Σκαθαριών.

Από το στούντιο θα έβγαιναν με μια εντυπωσιακή δουλειά και μια λίστα τραγουδιών που πιο πολύ θυμίζει best-of παρά studio album. Η παρουσία του “Breaking The Law”, ένα από τα κορυφαία τραγούδια όλων των εποχών, μάλλον φτάνει. Το “British Steel” αποτέλεσε μια απόλυτα επιδραστική στιγμή στη μουσική βιομηχανία (συνολικά, όχι μόνο στον κόσμο του heavy metal) και μετέτρεψε το γκρουπ στους αδιαφιλονίκητους Metal Gods.

Κλείνοντας, αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι Judas Priest ενώ θα μπορούσαν πλέον απλά να περιοδεύουν εξαργυρώνοντας -δικαιωματικά- τις επιτυχίες του παρελθόντος, συνεχίζουν να γράφουν σπουδαία μουσική, όπως μπορεί να εξακριβώσει κανείς ακούγοντας “Firepower” (2018) και ακόμα περισσότερο το φετινό “Invincible Shield”, δύο δουλειές που ανήκουν στην κορυφή του σύγχρονου metal.

Έτσι αυτή την Κυριακή 21 Ιουλίου, στο Release Athens 2024, θα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία όχι μόνο να απολαύσουμε τους Metal Gods, αλλά ένα πραγματικά ιστορικό line up, αφού μαζί τους, ως co-headliner, θα είναι ο τεράστιος Bruce Dickinson των Iron Maiden και οι στυλοβάτες του τευτωνικού metal, Accept. Τη βραδιά θα ανοίξουν, οι Saturday Night Satan.

Σημαντική Υπενθύμιση: για λίγες ακόμα ημέρες είναι διαθέσιμη μια ειδική προσφορά για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν τις δύο τελευταίες metal ημέρες του Release Athens 2024 και να δουν με σημαντική έκπτωση τους Judas Priest, Bruce Dickinson, Accept, Behemoth, Testament, Pestilence και Saturday Night Satan. Για όλες τις πληροφορίες επισκεφθείτε το https://www.releaseathens.gr/prosfores/

Για όλες τις πληροφορίες: www.releaseathens.gr