Μουσικη

Taylor Swift: Τελειώνει η κυριαρχία της στα charts;

Eminem, Billie Eilish αλλά και νέα ονόματα οι «αντίπαλοί» της

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Taylor Swift: Τελειώνει η κυριαρχία της στα charts;
© EPA / MATTEO BAZZI

Taylor Swift: Γιατί φαίνεται πως η κυριαρχία της στα charts οδεύει προς το τέλος της

Πολύ πρόσφατα η Taylor Swift έσπασε ένα ακόμα δικό της ρεκόρ, μένοντας για 12 εβδομάδες στο no.1 των charts με το τελευταίο της album “The Tortured Poets Department”, το οποίο κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο. Ξεπέρασε έτσι το διάστημα παραμονής των 11 εβδομάδων στην κορυφαία θέση, διάστημα για το οποίο είχαν μείνει στο no.1 τα albums της “Fearless” και “1989”, του 2008 και 2014 αντίστοιχα. Ακόμα και εξαιρετικά hot ονόματα της εποχής μας, όπως η Billie Eilish, δεν κατάφεραν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Swift. Η επιτυχία του “The Tortured Poets Department” ήταν δεδομένη κατά τις πρώτες εβδομάδες, έχοντας ανταγωνισμό ουσιαστικά μόνο από τη Dua Lipa, καθώς και από το album “One of Wun” του rapper Gunna. Την ίδια στιγμή, ο νέος δίσκος της Billie Eilish “Hit me Hard and Soft” κυκλοφόρησε ύστερα από μήνες αναμονής, χωρίς όμως την κυκλοφορία κάποιου single. Θα περίμενε κανείς πως η Eilish θα έριχνε από την κορυφή τη Swift, κάτι τέτοιο όμως δε συνέβη λόγω μιας πολύ έξυπνης κίνησης marketing από το επιτελείο της τελευταίας. Αποφασίστηκε η ταυτόχρονη κυκλοφορία νέων εκδόσεων του album, σε ψηφιακή μορφή και σε CD, κάτι που εξασφάλισε την παραμονή του δίσκου στην κορυφή. Φαίνεται πάντως πως η κορυφή αυτή θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν για τη Swift.

Taylor Swift: Οι καλλιτέχνες που απειλούν την πρωτοκαθεδρία της στα charts

Ο πρώτος που αναμένεται να διεκδικήσει σοβαρά την πρώτη θέση από την Taylor Swift είναι το νέο αστέρι της country, Zach Bryan. Έχοντας κυκλοφορήσει το τελευταίο του album “The Great American Bar Scene”, τη συμβολική ημερομηνία της 4ης Ιουλίου, κατάφερε και πλασαρίστηκε στη θέση Νο. 17 του Billboard, ύστερα από μόλις μία ημέρα κυκλοφορίας. Την επόμενη εβδομάδα είχε ήδη φτάσει στο Νο. 2. Έχοντας ήδη γνωρίσει σημαντική επιτυχία και αναγνωρισμένος ως ένα μεγάλο ταλέντο της country, με ωμή και συναισθηματική προσέγγιση στη μουσική του, ο Bryan κυκλοφόρησε ένα album που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει συμμετοχές από πολύ σημαντικά ονόματα, όπως Bruce Springsteen και John Mayer. Σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις, η αναπαραγωγή των τραγουδιών του album σε διάφορες πλατφόρμες έχει ξεπεράσει τα 163,9 εκατομμύρια. Μέχρι τις 20 Ιουλίου, το “The Great American Bar Scene” αναμένεται να βρεθεί στο Νο. 1.

Taylor Swift: Γιατί φαίνεται πως η κυριαρχία της στα charts οδεύει προς το τέλος της
© EPA / ETIENNE LAURENT

Η δεύτερη περίπτωση καλλιτέχνη που απειλεί την πρωτοκαθεδρία της Swift είναι κάθε άλλο παρά καινούρια. Ο Eminem βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα, καθώς εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορεί το νέο, 12ο συνολικά studio album του με τίτλο “The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”. Με όπλο τα singles “Houdini” και “Tobey” που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο διάστημα, ο Eminem στοχεύει στο 10ο συνολικά No. 1 studio album του. Είναι αυτονόητο δε πως μέχρι στιγμής, όλα τα albums του Eminem έχουν γίνει πλατινένια στις ΗΠΑ. Κρίνοντας από τις αντίστοιχες πωλήσεις και streams του προηγούμενου δίσκου του, του “Music to be murdered by” του 2020, είναι πολύ πιθανό ο Eminem να βρεθεί με μεγάλη άνεση στην κορυφή των charts για μία ακόμη φορά.

Σε κάθε περίπτωση, το σερί της Taylor Swift δείχνει να οδεύει προς το τέλος του. Είτε μέσα από τον προφανή ανταγωνισμό, είτε λόγω κάποιου φέρελπι καλλιτέχνη ο οποίος θα κυκλοφορήσει ένα εξαιρετικό album από το πουθενά, η Swift δε φαίνεται να έχει άλλες μεθόδους στο «οπλοστάσιό» της, ώστε να διατηρήσει την κορυφή. Στα 34 μόλις χρόνια της, έχει καταφέρει πολλά περισσότερα από όσο θα περίμενε κανείς, ίσως και η ίδια της. Η βιομηχανία απλά ανακαλύπτει το επόμενο ρεκόρ που πρόκειται να σπάσει, όσο παραμένει δημιουργική και επίκαιρη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.