Μουσικη

Imany: «Αθήνα, είσαι μια πόλη που αγαπώ» - Ανταπόκριση από το live στο Θέατρο Λυκαβηττού

Η γαλλίδα καλλιτέχνιδα, τα οκτώ βιολοντσέλο και ένα project φόρος τιμής σε όσα τη βοήθησαν να επιστρέψει στη σκηνή

Ελένη Βαρδάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Imany: Ανταπόκριση από το live στο Θέατρο Λυκαβηττού, στο πλαίσιο των Rockwave Nights

Πίσω στο 2011 ακούσαμε για πρώτη φορά το τραγούδι “You will never know”, πέντε χρόνια μετά ανακαλύψαμε στις ραδιοφωνικές συχνότητες το “Don’t be so shy” και κάπως έτσι, γνωρίσαμε την Imany. Την καλλιτέχνιδα που γεννήθηκε στην Γαλλία, το πραγματικό της όνομα είναι Nadia Mladjao, στο παρελθόν ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και τον χώρο της μόδας, όμως τελικά την καρδιά της κέρδισε η μουσική. Το κοινό την έμαθε ως Imany -στα σουαχίλι σημαίνει πίστη- και μέσω της φωνής της, μας ταξιδεύει σε folk, soul, blues και pop μελωδίες. Φέτος επέστρεψε για μια ακόμα χρονιά στην Αθήνα, αυτή τη φορά στο Θέατρο Λυκαβηττού και μαζί με οκτώ βιολοντσέλο, χάρισε μια βραδιά από αυτές για τις οποίες νιώθεις τυχερός που ήσουν εκεί. 

Imany, Rockwave Nights, Θέατρο Λυκαβηττού © Ελένη Βαρδάκη

Εμφανίζεται φορώντας μακριά αέρινα ρούχα σε ασημί απόχρωση, περιβάλλεται από οκτώ τσελίστες ντυμένους στα λευκά και θυμίζει σύγχρονη μουσική ιέρεια. Το κοινό χειροκροτά, οι προβολείς χορεύουν σε μπλε φωτισμό και το show έχει ξεκινήσει. «Αθήνα, είσαι μια πόλη που αγαπώ, έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση εμείς οι δύο. Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι πάλι εδώ». Η Imany είναι στο κέντρο της σκηνής, ακούγονται οι πρώτοι ήχοι από τα βιολοντσέλο και είμαστε έτοιμοι για μία καλοκαιρινή soul βραδιά. Τη στιγμή που από τα ηχεία ξεπηδάνε οι στίχοι του “You will never know” γινόμαστε όλοι ένα, τραγουδάμε μαζί ως το τέλος και αναβιώνουμε στιγμές των εφηβικών μας χρόνων. Ακολουθούν κομμάτια από το τελευταίο της άλμπουμ “Voodoo Cello” που κυκλοφόρησε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2021, και αποτελεί ένα project το οποίο έχει επιμεληθεί πλήρως η ίδια. 

Είχαμε συνηθίσει να απολαμβάνουμε τη Γαλλίδα καλλιτέχνιδα σε πιο γλυκές, ρομαντικές νότες, όμως χθες γνωρίσαμε λίγο καλύτερα την Imany. Τραγούδησε ραπ, ερμηνεύοντας το “Lose Yourself” του Eminem -μια αναπάντεχα ευχάριστη έκπληξη- έγινε πιο ροκ με το “Believer” των Imagine Dragons και ανανέωσε ποπ επιτυχίες, όπως το “Like a Prayer” της Madonna. Εχθές, το Θέατρο Λυκαβηττού μετατράπηκε στον χώρο που η Αθήνα αφέθηκε, χαμογέλασε και χόρεψε, υπό την καθοδήγηση της Imany και των Voodoo Cello. Μία εντυπωσιακή εμφάνιση, πίσω από την οποία υπάρχει μια πολύ προσωπική ιστορία, την οποία θέλησε να μοιραστεί η καλλιτέχνιδα με το κοινό.

Imany, Rockwave Nights, Θέατρο Λυκαβηττού © Ελένη Βαρδάκη

«Όταν αποφάσισα να επιστρέψω με το άλμπουμ “Voodoo Cello”, ήταν κάτι που το σκεφτόμουν για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Είχα περάσει μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής μου, σωματικά και ψυχικά, φτάνοντας στο σημείο να σταματήσω τη μουσική. Μετά από δύο άλμπουμ, δύο περιοδείες, και δύο παιδιά, ένιωθα πως δεν ήξερα πλέον πώς να είμαι ξανά μουσικός. Το όνειρο μου είχε μετατραπεί σε εφιάλτη». Ήμασταν όλοι αφοσιωμένοι στα λόγια της Imany, με πολλούς κατά τη διάρκεια της ομιλίας της να την υποστηρίζουν χειροκροτώντας και φωνάζοντας «Μπράβο». Όπως μας παραδέχτηκε δεν μεγάλωσε σε μια εύπορη οικογένεια, ούτε έκανε ποτέ μαθήματα φωνητικής ή μουσικής. Πάντοτε όμως, έπαιρνε έμπνευση και δύναμη από τα τραγούδια, για αυτό και το project “Voodoo Cello” είναι αφιερωμένο σε όλους τους καλλιτέχνες που τη βοήθησαν να πιστέψει στον εαυτό της, ξεπερνώντας τις δυσκολίες. Το βιολοντσέλο είναι ένα όργανο που θεωρεί μαγικό, της δίνει έμπνευση όπως είχε πει σε συνέντευξή της στην ATHENS VOICE, για αυτό και ήθελε να αποτελεί σημαντικό μέρος στην μουσική επιστροφή της. 

Imany, Rockwave Nights, Θέατρο Λυκαβηττού © Ελένη Βαρδάκη

«Αφού έκανα casting και βρήκα αυτούς τους οκτώ υπέροχους τσελίστες, τους ρώτησα τι θα συνέβαινε, αν δεν υπήρχε καρέκλα όταν παίζουν. Μου απάντησαν, πως το βιολοντσέλο έχει σχεδιαστεί για να παίζεται ενώ κάθεσαι. Συνέχισα όμως να επιμένω σε αυτή την σκέψη. Τελικά, έφτασε η μέρα που έπαιξαν όρθιοι, ήρθε η επόμενη που έκαναν βόλτες αγκαλιά με τα βιολοντσέλο, έπειτα άρχισαν να χορεύουν και απόψε πέταξαν»! Εχθές η Imany δεν μας χάρισε μόνο μια όμορφη μουσική βραδιά, αλλά μας θύμισε πόσο σημαντικό είναι να προσπαθούμε για όλα όσα σκεφτόμαστε, ακόμα και αν φαντάζουν ακατόρθωτα. «Ξεκινάς από κάτι μικρό, δεσμεύεσαι σε αυτό, το κάνεις κάθε μέρα μέχρι να γίνει κάτι πολύ μεγάλο. Μέχρι να γίνεις μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Αυτό ακριβώς συμβολίζουν για εμένα αυτοί οι τσελίστες».

Το κοινό χειροκροτά ασταμάτητα, ευχαριστεί την Imany και τους Voodoo Cello για αυτή την εμφάνιση και μια ακόμα Rockwave νύχτα έχει λάβει τέλος.