Μουσικη

Ο Τζον Χόπκινς κυκλοφορεί το «τελετουργικό έπος» του στις 30 Αυγούστου

Στη δημοσιότητα ένα ακόμη single από το album «Ritual»

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τζον Χόπκινς κυκλοφορεί το «τελετουργικό έπος» του στις 30 Αυγούστου
© Imogene Barron

Τζον Χόπκινς: Το νέο άλμπουμ του «Ritual» κυκλοφορεί στις 30 Αυγούστου

Έχοντας ήδη μοιραστεί τα singles “RITUAL (evocation)” και “RITUAL (palace)”, ο Τζον Χόπκινς κυκλοφορεί το πολυαναμενόμενο νέο άλμπουμ του “Ritual” στις 30 Αυγούστου. Τα δύο τραγούδια αποτελούν ενδεικτικά δείγματα της μελωδικής προσέγγισης του δίσκου, με τους εναλλασσόμενους ρυθμούς και τα πολυεπίπεδα φωνητικά να δημιουργούν μια ιδιαίτερη, σχεδόν «αρχέγονη» ενέργεια.

Το “Ritual” έρχεται τρία χρόνια μετά το επιτυχημένο “Music for Psychedelic Therapy”, όντας η φυσική συνέχεια του, ενώ αποτελεί συνολικά το 7ο album του καλλιτέχνη, σε μια δισκογραφία η οποία ξεκίνησε το 2001 με το ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για την εποχή του “Opalescent”.

Jon Hopkins - RITUAL (evocation) (Official Video)

«Το 2022 μου ανατέθηκε να συνθέσω μουσική για ένα project με όνομα “Dreamachine”. Ήταν μια όμορφη και συναρπαστική εμπειρία, ένα έργο που δημιουργήθηκε από μια ομάδα καλλιτεχνών, επιστημόνων και φιλοσόφων. Μια εμπειρία την οποία βίωσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων κατά τη διάρκεια του 2022, αλλά και μετά καθώς συνέχισε την περιοδεία του. Το “RITUAL (palace)” είναι μια εξέλιξη της μουσικής που συνέθεσα για αυτό το project. Είμαι πραγματικά ευγνώμων σε όλους αυτούς που συμμετείχαν» εξήγησε ο Τζον Χόπκινς στην επίσημη τοποθέτησή του για το νέο του single.

Τζον Χόπκινς: Ποιος είναι ο πειραματικός μουσικός παραγωγός της ηλεκτρονικής μουσικής

Γεννημένος το 1979 και μεγαλωμένος στην ευρύτερη περιοχή του Wimbledon, ο Τζον Χόπκινς ανέπτυξε από νωρίς το ταλέντο του στο πιάνο, σπουδάζοντας μάλιστα στο Royal College of Music για πέντε χρόνια. Οι πρώτες του επιρροές ήταν τα έργα των Ραβέλ και Στραβίνσκι, ωστόσο ως νέος της εποχής του έστρεψε γρήγορα το ενδιαφέρον του προς την ηλεκτρονική μουσική και θρυλικά γκρουπ όπως οι Depeche Mode και οι Pet Shop Boys, οι οποίοι φυσικά φημίζονται για την εκτενή χρήση των synths.

Μετά από κάποιους εφηβικούς πειραματισμούς με acid house και drum'n'bass, κυκλοφορεί το ντεμπούτο “Opalescent” το 2001 και ξεκινάει το μουσικό του ταξίδι. Πειραματίζεται με την techno και την ambient, συνεργάζεται με σπουδαία ονόματα όπως ο Brian Eno και οι Coldplay, ενώ βρίσκεται και υποψήφιος δύο φορές για Βραβείο Grammy. Ο Τζον Χόπκινς είναι ένας καλλιτέχνης που έχει βρει εδώ και καιρό τον προσωπικό του ήχο, συνδυάζοντας περίτεχνα τα δυναμικά και περίπλοκα beats με τις πιο απαλές στιγμές του.

Jon Hopkins - RITUAL (palace) (Official Audio)

Το νέο album του Τζον Χόπκινς “Ritual” είναι ένα σύνολο τραγουδιών ιδιαίτερα συναισθηματικό, ηχητικά «βαρύ», ενώ καταφέρνει να διατηρήσει μια αξιοζήλευτη ισορροπία ανάμεσα στις απαλές και πιο έντονες στιγμές του. Χωρισμένο σε 8 κεφάλαια διάρκειας 41 λεπτών, καταλήγει να είναι ένα άκουσμα ενδυνάμωσης και εν μέρει «λύτρωσης» για τον ακροατή.

Μετά την πρόσφατη εμφάνισή του στο φημισμένο φεστιβάλ του Glastonbury, ο Τζον Χόπκινς θα παρουσιάσει το νέο του album στο Ινστιτούτο Σύγχρονων Τεχνών (ICA) του Λονδίνου, στις 13 Ιουλίου.

Δείτε το track list του “Ritual”:

  1. part i - altar
  2. part ii - palace / illusion
  3. part iii - transcend / lament
  4. part iv - the veil
  5. part v - evocation
  6. part vi - solar goddess return
  7. part vii - dissolution
  8. part viii - nothing is lost

To άλμπουμ θα κυκλοφορήσει σε εκδόσεις διπλού μαύρου και άσπρου gatefold βινυλίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.